Çörek otu balı saldırganlaştırır mı?

arılarım çok saldırganlastı çörek otundan mı?

Çörek otu balı saldırganlaştırır mı ? : )

Bal salgırgan olunca ısırırmı ?

Bazı bitkilerin salgıladığı bal özü -nektar-arıları hırçınlaştırıyor diye genel bir kanı var.

Bu bilimsel olarak kanıtlanmış değil.

Yine bazı bitkilerin salgıladığı bal özü -nektar- arı zehirinin etkisini arttırıyor denilmekte.

Bunu bizde yaşıyoruz, zaman zaman.

Özellikle bazı bitkilerin açtığı belirli dönemlerde, arı saldırgan olmasa bile soktuğu zaman eskisinden çok acı veriyor.

Ama tüm bunların araştırıldığı bir bilimsel çalışma görmedim.

Bence nektar akımının zayıf olması, arınızın yağmacı arıların tacizine maruz kalması, sizin arıya yaklaşımınız gibi

etkenler bu mevsimde çok daha öncelik kazanıyor.

Çörek otundan önce sorgulanacak çok şey var.

arıcılıkta epeybi yol katettıgımı düşünüyorum 80 arım var 3sene önce 1 arıyla başladım buişe bazen maskesız falan bakıyorum ama bu ara çok canımıyaktılar acayıp sokuyolar şişmede yapıyıor. sanırım bitkilerden kaynaklanıyor hocam.

Estağfirullah. Hoca olabilmek için daha çok çalışmamız gerek.

Tüm değerli hocalarımızın, bilim adamlarımızın vede bilgilerini burada paylaşan büyüklerimizin ellerinden öperim.

Biz önünde çok yol olan bir talebeyiz.

Arı sokmasının çok can yakması;

Sokan arının yaşı, sokulan kişinin bedensel,zihinsel durumu, iğnenin çıkartılması ve vücut’ta kalma süresi gibi

etkenlerden ileri gelebilir.

Beslendikleri kaynak ta buna etki edebilir. Ama bu konuda bir araştırma okuyamadık henüz.

ilk sorunuzun cevabını bilmiyorum fakat ikinciye cevap veriyorum. KESİNLİKLE ISIRIR. Onun mucidi de iğnesiyle sokar.

Savaş bey malesef ikinci soruyuda bilemediniz : )))
Balın iğnesi yok. Balı yapanın iğnesi var:)

…Konuyu açan arkadaşımız, arı saldırganlaşırmı diye yazacağına bal saldırganlaşırmı diye yazmış bende bu yannış yazımı fark ettmesi için ,; bal saldırganlaşınca ısırırmı diye sordum :slight_smile:

Doğru cevap
Bal saldırmaz bal güzel olunca saldırıya uğrar:)

Bazı arıcıların gözlemleri:
Bazı bitki bal özü arıları daha saldırgan yaptığı yönündedir.

Örnek:
Anason bitkisinin bal özü arıları daha saldırgan yapar.

Bu konuyu kendi deneyimim olarak şöyle yazabilirim:
Arılı kovanı uzak bölge taşımalarında, gittikleri yerde sokulunca farklı yanma hissi veriyor.

Bu sokulma yanması yalnızca bitki bal özünün yanında değil diğer nedenleri de araştırmak gerekir.

Haziran ayında arı beni soktuğunda sadece bir kızarma meydana geldi. Temmuz ayında soktuğunda parmağım davul gibi şişti. Ağustos ayında eldivenin üzerinden bir soktu, pir soktu. sağ elim dirseğime kadar şişti.

Benim gözlemim ayçiçekleri açınca arıların zehiri kuvvetleniyor.

Genel olarak ilkbahardan sonbahara doğru mevsim değiştikçe,

arının stresi artıyor .

bu arada polen ve nektar akımı azalıyor,

buna mukabil arının topladığı balı koruma güdüsü de arttığı için

can havli ile sokuyor.

Durum sanki böyle gibi…

Arı zehirinin hem zehir hem de alerji yapma özelliği var.

Sizdeki belirtiler zehirlenme belirtileri değil; “yüksek duyarlılık hali” (alerji) belirtileri.
Önceleri az olan yüksek duyarlılık hali, sonradan artmış olabilir.

Daha da dikkatli olmanızı; mümkünse test yaptırmanızı öneririm.
Sağlıklı günler…