Cüneyt Eren ariliği

Yaklaşık 7 - 8 yıl önce başladı bendeki arı sevdası. Askerlikteyken Çorum da dahada arttı. Neredeyse 3 _ 4 kitap hatmettim, fakat pratikte çok farklı oluyormuş, tecrübeyle anlamış olduk. Mart ta 1 koloni aldım arıcı abinin yardımıyla bölerek 3 kolonim oldu. Bir kaç gün önce arılarımı yeni yerine taşıdım. Bundan sonra forumdaki bilgilerin de yardımıyla kendim bakacam arılarıma. Umarım üstesinden gelirim. Arkadaki üç kovan dolu, inşallah seneye öndeki yeni aldığım 3 ünü de arılandırırım.



https://uploads.Talat alimden.com/20170807/26424ea3bec736d5efdce5e19e0f10f2.jpg[/imgn][img width=506 height=675]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170807/6f93a76fd12338700ae0bb33a0b2b8a1.jpg

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hayırlı olsun.
Buradan öğreneceğiniz çok şey var.
Öğrendiğinizi az çok uygular başarılı olursunuz.
3 kovanınız da seneye çıkarsa yeni kovanların yetmez bile bi 3 kovan daha alırsınız inşallah.

Teşekkür ederim yasin bey inşallah her şey yolunda gider de ilkbahara çıkarlar.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Öncelikle hayırlı olsun dostum kaç çerceve arıların böldüklerin ve diğerleri ? Bala çalıştırdınmı bu sene hiç bir kovanını 6 kovan var herhalde.

Tesekkür ederim. Bal miktarı fazla yok, olanı da sağım makinam olmadığı için sağamadım, ağustos sonunda makinayı alabilirsem sağacam. Ana kovan 8 çerçeveye çok saldırgan olduğu için diğerlerine takviye verdim nüfusunu kontrol altında tutmak için. kovanin diğerlerinin biri 6 çerçeve biri de 8 çerçeve. Öndeki 3 kovanıda yeni aldım gelecek yıla hazırlık olsun diye.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hayırlı olsun, güzel paylaşımlar olması dileğiyle hoş geldiniz.

Hayırlı olsun Cüneyt bey,

Arıcılık hakkında aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz.

Teşekkür ederim Numan bey, acemiyim elimden geldiği kadarıyla paylaşırim inşallah.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Teşekkür ederim Cengiz bey. Benim gibi acemiler için çok güzel bilgiler mevcut sitede. Bende nasibimi alırım inşallah.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hayırlı olsun. İyi paylaşımlar.
Cüneyt kardeşim profilinde resim yatık çıkıyor.
Kolay gelsin. Başarılar.

Hayırlı olsun Cüneyt Bey,
Bu forumla tanışana kadar çevremizdeki arıcı arkadaşlara sorardık her kafadan ayrı bir ses çıkardı. Forumda yüzlerce arıcıdan net ve doğru bilgiyi alırsınız.
Bahtınız açık ürününüz bereketli olsun inş.

Teşekkür ederim kardeşim. Fırsat bulunca düzeltirim, sizlere de kolay gelsin.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Teşekkür ederim Özgür bey. 5 aydır bir arıcı dayıdan görerek biraz birşeyler öğrendim beraberinde fircasını eksik etmedi sağolasın, ağirımıza gitsede. Arılarımı ayırdım yeni yere taşıdım Burada çok güzel bilgiler bulunuyor, bu bilgi ve tecrübelerle iyi bir yol kat edeceğimi umuyorum. Herkesin emeğine sağlık…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Evet bi arıcının yanında staj yapmanız sizin için çok iyi olmuş.
Okadar olacak artık arıcılık zordur adam arılara kızar sana laf eder :wink:

Kendin kendi arınla yaparak yaşayarak öğren dostum daha iyi , hata yapmakdan korkma denemekdende korkma ben şahsen öle yapıyorum. Bu sene tadilat işlerinden kafamı

kaldırıpda ana arı üretimine başlamadım yoksa ilk senemde baya bir işler yaptım :wink:

Ana arı üretim kutuları (10 adet) ve jenter seti hepsinin tedariği tamamda işde bi arılandırıp ana üretimi yapmadım sezon gectiği için kaliteli ana üretemem diye şimdiden sonrada

yapmayı düşünmüyorum fakat ana arının ne demek olduğunuda deneyimledim. Bölmeler 1 cerceve kadar arısı vardı en iyisi italyan ana idi ana kaybetti ötekiler 4 cerceve oldu 15

güne 5 6 yı rahat saracaklar fakat italyan ana ana yeniledi yumurta atıyorum derken 2 cercevede cok zaman kaybetti onun için kenarda illa bir yumurtlayan ana arın olacak.

Birde ırk olarak karniol ile calışmanı tavsiye ederim saldırgan olmadıgı için işlemleri rahat yaparsın.

Irk vs konusunda tavsiye vermeyin arkadaşlar. Her yörenin kendine göre şartları var.

Kullandığım arı karniyol melezi, bayağı çok kuşak atlatmış. Hatay a uyum sağlamiş gördüm kadarıyla. 4 tane rüşvet kovan çaktım, cercevelerin 2 tanesi normal bir çerçeve ediyor aşağı yukarı. Ruşetler 6 çerçeveli kısmetse seneye hem elimde yedek ana ari bulunduracam hemde tecrübe yapmış olacam. Sıkıntım şu 3 kovanin 2 si çok saldırgan, saldirgan olanın birinin bal verimi iyi, uysal olan diğer yani üçüncü kovanin bal verimi daha az. Kısmetse seneye iğneleri yemeyi göz önüne alarak bal verimi iyi olan kovandan çogaltacam. Arıcı dayı açtiğima kapadiğima karışıyordu kovanlara. Artik arilari ayirdiğim için şimdi hepsi benim[emoji16][emoji16] hayırlısı olur inşallah…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

:slight_smile: kızması ilginç geldi bana gercekden kendi kovanların değilmiydi açtıkların ? Sen yinede uysal arılardan vazgeçme :wink:

Arıcı dayının arılığındaydi mart 'tan beri. Dayidan aldığım ari yani kendimin. Dayinin arilarina dokunmam zaten, dayinin yaklaşık 300 kovanı var, kontrolün birinde ana ariyi yere duşürmüsüm ertesi gün dayı fark etmiş kovana geri koymuş, dediğine göre şuruplamadan dolayı bakire ana yı kesmisim vs. Ne kadar olsada dayidan çok şey öğrendim, allah razı olsun. Acemiliğimden arilara yarar 'dan çok zarar vereceğimi düşündü sanırım. Bundan böyle özgürüm gönlüme göre bakacağım. Benim boş günlerim fazla oluyor 24 saat nöbet şeklinde çalıştiğım için.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Her arı ırkının özellikleri farklı ama bana göre önemli olan genç ve sağlıklı ana arı ile çalışmak.

Dışarıdan anadolu ana arısı aldık. Daha sezon başlamadan arılar anayı değiştirdi ve yeni ana arı çevredeki diğer melez arılarla çiftleşti. Suni tohumlama yapmadan ırkı ve istediğimiz özellikleri korumamız çok zor.

Uysallığından dolayı bal veriminin düşük olduğunu sanmıyorum. Bence uysal arı ile çalışmak daha keyifli. Saldırgan arının kovan kapağını bile açasım gelmiyor. Bal verimine bakarak kıyaslama yapmamak lazım.