Cüneyt Eren ariliği

Boşver abi sen kendin takıl evet eğitim şartta okuyark vede kendin pratık yaparak bunun kazanabilirsin merak etme deneme yanılma yolu ile yeterki denemekden çekinme 150 tl

ye alırsın bi 5 cerceve kovan devam edersin olaya ben niye 10 kovan almadım direk ilk başta diye hayıflanıyorum mesela ilk 4 ile başladım 15 gün sonra 2 daha aldım amma

yetmedi. Seneye çok farklı planlarım var 40-50 kovan yapmayı planlıyorum bakalım nasıl olacak :wink:

Aynen bende deme yanılma yöntemine katılıyorum. Sonuçta ölsede kendi arim ama ölmeden bu işi başarmak tabiki önceki amaç. Hatayda memur olarak görev yapıyorum, amacım burda işi öğrenmek. 10_12 kovanla burda devam etmek, memleketim Mersin e geçince 40 - 50 kovanla köyümde devam etmek boş vakitlerimde. Allah’ın izniylede yapacam inşallah, kafaya koyduktan sonra hayatta olmayacak diye bir şey yok. Yeterki iste vede sabret.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yer hatay rakım 450 1. Kovanim 13 çerçeveli idi şuan itibariyle 4 çerçeveye düştü. 2. Kovanim 6 çerçeveli idi şu an itibariyle 4 çerçeveye düştü. 3. Kovanim 6 çerçeveli hala 6 çerçeveli. 16 ağustosta bal sağimini yaptım, geriye yetecek kadar bal bıraktım. 3 kez 1 e 1 surupla besleme yaptım. Amitraz duman in dün 4. Dozunu verdim. Fulumetrin etken maddeli şerit dün taktım. 16 ağustosta yavru ne günlük nede pupa evresinde yok denecek kadar azdı, yaklaşık 3 hafta bu şekilde geçti 16 ağustosa kadar. 1. Ve 2. Kovan da gözle görülür düzeyde varrova var 3. Kovan da daha az. Balini alacağım için erken ilaçlama yapamadım. Formik asit için uygulama tahminimce ekim ayını bulur ancak hava sıcaklıkları el verir. Demem şu bu saatten sonra ne yapabilirim. Amitraz ve fulumetrin etken maddeli ilaçtan başka. 1. Ve 2. Kovan da kanat deformeli 10_ 15 ari gördüm. 3. Kovan da 2 ile üç civarı. 3 kovan arim var bunu da kaybetmek istemiyorum.

ustalar daha iyi bilir ama
1 arıyı sıkıştır yani çerçeve üzerinde arı nüfusu çok olsun hatta nerdeyse çerçeve ekleyecek durumda şıkışık olsun kovan iç duvarlarında ve giriş deliği önünde arı taşabilir
2 amitraz dumanı nasıl verdin uygulamalar değişiyor ama körük içinde karton yakıp verdiysen her bir koloniye kaç puf sıktın
3 senin orayı bilmem ama Ankara da geçen yıl cok yoğun varoadan dolayı zayıflayan kolonimi sarıcalar bitirmişti hemen bizde eylül ekim gibi sarıca oluyor bu tür arılara yağmacılık riskine karşı tuzak kurabilirsin
4 hali bilen ustanın dediğine göre varoa taşıyan her arıyı kolonide yok say onlar nüfus olarak var ama ortalıkta gezen bi işe yaramayan kalabalık gözükmesini sağlayan ama yağmada vs işe yaramayan arılar
5 flumetrin şeritlere dikkat etmek gerekiyor geçen dikkat etmeden aldım meğerse flumetrin içermiyormuş destek ürünüymüş ruhsatı yok
6 kovanların polen çekmeceli ise bi bak bakalım ne kadar varoa dökülmüş (hah şimdi aklıma geldi bende foto çekeçektim çekmeceleri özer şimdik sorar unuttum )
aklıma gelen bunlar birde fazla takma kafaya arı bu azalırda çoğalırdaa
kendine iyi bak balın kovanın bereketli olsun

son olarak 13 çerçeveden 4 çerçeveye nasıl ne kadar zamanda düştü bu koloni

Teşekkür ederim süleyman bey,

1. Son çerçevede ari ne zaman az görsem o çerceveri aldım, taşacak kadar değil ama. Yarın ilk işim tam sıkıştırmak olacak.

2. Amitraz tutsunun uzerinde her karton 10 kovana verilir yazıyordu. Bende içindeki kartonu 3 e böldüm, 1 parçasını yakıp dönüşümlü 3 kovana pufladim bitinceye kadar. Geriye kalan 2 parçayı buz dolabı posetine koyup ışık almayan yerde sakladım tekrar kullanilana kadar 3 gun arayla. 4. Dozu dün vermiştim. Bu arada kovan çekmecesiz. Her amitraz vermeden önce dip tahtasına bakıyorum 3 _ 5 adet varrova olusu var.

3. Mart ayında almıştım arıcı abi den arilari, o dönemde da ari üzerinde varrova vardı, gözle görülür düzeyde, birşey yapmadı yapmamı da söylemedi. Ağustosun 2 'sinde ayrımı ayırıp yeni yere getirdim. Ne sarıca ne de eşek arisi yok rahatsızlık veren. Sadece yere düşen kanatsız arilari hemen aşiran karıncalar var, oda kovana giremiyor.

4. Varrova zararlisina ne kadarı maruz kalmış , etkilenmiş bilmiyorum. 10 _ 15 kanat siz olması her kovanda vede çabuk gerilemesi, çok etkilenmiş olmalı.

5. Özellikle dikkat ettim v.stop isimli ürün aldım. Son kullanım tarihi de uygun. takali 2 gun oldu.

6. Eski usul sabit taban li, polen çekmecesiz.

2 _16 ağustos ta yavru yok denecek düzeydeydi. Öncesindeki 1 ayda durumu nu bilmiyorum. Arılar amik ovasindaydi.
16 ağustosta sagim yaptıktan vede 3 kez 1 e 1 besledikten sonra el içi kadar kapalı ya geçmiş gunluklu vede larva aşamasında hemen hemen her çerçevede yavru olmaya başladı.

2 ağustosta 13 cercelik ar iyi tasiyabilmek icin 10 çerçeveye sıkıştırdim. 1 aylık süreçte oldu 4 çerçeveye düşmesi.

1 aylık süreçte yavru üretiminin durma düzeyinde olmasımi yoksa varrovami sebep bu gerilemeye bilmiyorum !

Varrova için yapabileceğim başka birşey var mi. Ekim deki vereceğim formik asit haricinde. Tabiki ekimi gorebilirseler.

cüneyt sen yasinin dediğini değil ömerin dediğini uygula bence ;D ömer kendini kısa sürede çok geluştirdi,arı zaten seni yönlendirecektir,bu forum bir bilgi okyanusu…

Acaba, bu koloniden bu zaman aralığında bir oğul çıkmış olabilir mi?

Sıkıştırma döneminde yavru durumlarını kontrol edebildiniz mi? şayet kısıtlı bir yavru alanı vardı ise olabilir, eğer kuluçka durumu normal durumdaysa muhtemelen oğul vermiştir

Oğul çıkma durumu değil çünkü 2 ile 3 güne bir kontrole gidiyorum, ben yavru üretiminin olmaması vede varrovaya bağlıyorum.çunku 3 hafta nerdeyse günlük atimi yok denecek kadar azdı. her kontrolde bir çerçeve azalıyordu nerdeyse. 3 gun önce v.stop taktım hizla nüfus kaybeden 2 kovanda nerdeyse 200_300 varrova ölüsü vardı dip tahtasında serpilmisti resmen. vede 30 civarı kanat deformeli yavru geziyordu. 2 haftadir peteklerde yavru üretimi hizla artmaya başladı,çıkma ya yakin kapalı olanların bazilarini açtığımda etrafa kaçıran her gözden 2_3 tane varrova gözlemledim. V.stop la arılar tembellesti surubu daha yavaş çekmeye başladı. 3. Kovanim daha iyi hem varrova ölüsü daha az 30_ 40 tane asagi yukari,hem yavru üretimi daha iyi oldu, fazla da nüfus kaybı olmadi. Amitraz 4 doz pek faydalı olmadı. Flumetrin çok etkili oldu gozlemlediğim kadariyla. Her şerdede bir hayır vardır derler ya varrovanin bu kadar acımasız olduğunu öğrenmiş olduk. Ben elimden geleni yaptım sanırım artık kurtulmasını bekleyecem 2 kovanin. Kısmetse formik asitte verecem sıcaklıklar elverişli olduğunda. Tecrübe kazandık bu sıkıntılar sadece…

Az önce kontrol ettiğim varrovadan çok etkilenmiş 2 kovanim da tek tük yavru çürüklüğü başlamış,(ölmüş ama daha çürüme tam başlamamiş) kapalı gozlerden bir kısmını kontröl amaçlı açtım çoğunluğu temiz bozulmamış çıktı. Çok nadir var çuruklukten etkilenmiş olan. 4 çerçevelik 2 kavan ariyi tekrar 3 çerçeveye sıkıştırdım, fazlaliklar çerçeve dışına taştı, özellikle bol yavrulu ve yavru çurukluğunden etkilenmiş olan çerçeveyi kovandan uzaklaştirdim, birazda varrova temizliği için . Her açtığım gözden varrova kaçisiyor. Arılar üzerinde hala çok fazla varrova var .v.stop takali 4 _ 5 gun oldu, ama ölen varrova sayısı azalmiş önce ki kontrole nazaran. Kekik sulu şerbetle besleme yaptım, hala şurup çekmeleri çok az, az miktarda vermeme rağmen. Yapabileceğim başka birşey var mi bilmiyorum.

Bal almayacağın kovana herdaim varroa mücadelesi yapabilirsin vede yapmalısın .
Zararın neresinden dönersen kardır.

Hafif düzeydeki yavru çürüklüğü nü arilari sıkıştırarak vede kekik sulu şurup vererek önüne geçtim, oluşan çurukluk dönemindeki tüm pupadaki gözler bosaldi, şimdi ise yavru atimi hızla artıyor, yeni pupaya geçmiş yavru durumu fena değil (ağustosta yavru nerdeyse durmuştu vede arılar çok tembeşmişti) , 2 tur yavru çıkışı kışa kadar çok rahat olur. Yoğun bir şekilde polen sitoklama başlamış petek gözlerine, çalışmaları çok iyi, varrova da bayağı bir gerileme var, çok şükür arilarim kurtulacak gibi. Arilarimin toparladiğini görünce insanın güveni yerine geliyor. Vede ana arının geç olmasının artisi cok fazla imiş buna da şahit olmuş oldum. Genç analilar çabuk toparladı 2 yaşında ki ana daha yavaş toparlıyor sanki hayattan bıkmış gibi. Bu 2 yaşında ki ana birkez ana yenilemek istedi izin vermedim çünkü 2 aydan beri bir tane bile erkek ari yoktu, bu gün bir tane gördüm pupadaki arida tek tük erkek pupalari vardı. Ileriki günlerde fotoğrafları çekip paylaşmaya calişacam. Son bir şey daha bu saldırgan arılar kuzu gibi oldular varrova azalmaya başladıktan sonra, varrovadanmiydi yoksa başka sebeptenmiydi bilmiyorum…

Bugünkü kontrolden görüntüler paylaştım, kovanlari 1 ay once doğu cephesine aldım, daha önce güney yönlüydü, güney yönlü arılar havalanıp hep doğu yönüne uçtuğu için bu şekilde yaptım. Yeri itibariyle rüzgar almıyor. Çerçevelerin sırayla onlu arka li fotoğrafları, ilk çerçevenin onu arkası full gözler nektarla dolu olduğu için yavru yok. Bol polen gelimi var. Başımın belası varrova hala mevcut ari üzerinde tek tük gözüküyor. Amitraz duman kullanmıştık 4 doz 1 ay önce, fulumetrin şerit takmiştim 20 gun önce. Ana ariyi fotoğraflamak zor oldu bir türlü yerinde durmadı.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/d3a7472fd5c7cc427e989a8435e215ba.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/9bcde659978d5d13a861144246a355a3.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/e6f9a2d129eb728c581106a754efd6ac.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/a2b188a5c7b0740cd703958322c720ed.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/33c4909cea3206821ec45ceeaadbe58a.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/b8b4745cd8da17160d7dc703204fd1b1.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/acd0024990856756f17ab7eeedb317a5.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/59c3d3904ccba5cff2480ad9d2797958.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170918/1423933461ed6cb33816fe3c090ca1d8.jpg

Bu kovana takviye yapman gerekecek.stok az.kemerleri yok denilecek şekilde.yavru iyi ama aç ayı bu kadar oynar derler

Bereketli olsun inşallah.

kraliçe yüzünü saklamış popo gözüküyor
olsun görüntüler güzel çekmişsin
bol foto bol yorum demek
başarılar tebrikler
arıların fazla sıkışık değil gibi ilk elinde tutup çektiğin fotoda arı mevcudu bayağı az
ikincil olarak eldiven türü nedir plastik mi
birde kovan içindekiler strafor mu benden duymuş olma ama murat hoca kızar onlara ( çuvala sar ) ( Ama o kadar hava soğudu mu ? :-\ )

Tekrar tekrar başarılar umarın kolonin yavru çürüklüğünü atlatmıştır :wink:

Özer bey ilk çerçeve onlu arkali olduğu gibi nektar dolu, alt uc kısımlar hariç ama sirladami nedendir bilmiyorum, yavru alanını daraltmamak için fazla besleme yapmadım doğrusu. Bir dahaki kontrolde koyu besleme yapayım o zaman kemer için . Takviye yapacak ari durumum yok. Bu yavru üzerine bir tur daha yavru çıkışı olur kasım a kadar.

Yavru durumu çok iyi değil ve arın hiç sıkışık değil.
Arını sıkıştır az az her gün besleme yap ya da poşetle 4 güne bir besleme yap güzel yavru atar abi.

Yavru çürüklüğü hafif düzeydeydi kenarlarda çok şükür sıkıştırarak atlattım geçen hafta o dönemin tüm gözleri boş aldı yeni atimlar başladı yerine. Tıbbi cihazı koruma amaçlı kullanılan madde geçen denk geldi kullandım, onlu ve arka li kontra pilakla kaplı, bu köpük ortada, bir ari geçecek kadar dahi boşluk yok alt üst vede yandan, sifirlama kestim. Ilk çerçeve onlu arka li ful nektarla dolu yavru atacak hiç yer yok, burası 32 derece gündüz, gece 22 'nin altına düşmüyor ondan dolayı fazla sikistirmadim. Eldiven şu hastanelerde kullanılan latex tek kullanimlik eldivenlerden, daha önceleri deri eldiven kullanıyordum hem çok saldırıyordu hemde iğne geçiriyordu, ama bu latex eldivene hiç tepki vermiyorlar, çok rahat hareket edebiliyorum. Teşekkürler

Tamam yasin bey. Sıcaklık burada yüksek seyretti için daha sıkıştırma yapmadım tam olarak. 1 _ 1,5 ay neredeyse yavrusuz geçen dönemden sonraki en iyi durum bu. Bu kovan temmuzun 3. haftasi 7 cerceveliydi yavru üretiminin durması ve de varrovadan sonra bu hale geldi. Ben bu kovanı kaybettim demiştim 1 ay önce. Bu yavrular inşallah kurtaracak ümidim bu şekilde. Teşekkürler

Bu koloninin hikayesini tam olarak bilmiyorum ama bir kaç şey belirtmekte fayda var.

Bal hasadı yapılmayacak kovanlarda her zaman varroa mücadelesi yapılabilir. Bal hasadı yapılacaksa da hemen ardından varroa mücadelesine başlanmalı. Siz 2 kere mücadele yapmışsınız yukarıda okuduğum kadarı ile, o halde baharda herhangi bir mücadele olmamış ki bu sezonda bu kadar bulaşıklık etkisi görmüşsünüz.

Hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi sizin sıkıştırma yapmanıza mani değil, hasat sonrası hemen sıkıştırma yapılması gerekiyor. Nihayetinde arı kışlık hazırlıklarını bu sıkıştırması sonrası düzene göre yapacak, bal stokları, polen stokları, kuluçka alanı vs. her şey bu sıkışık düzene göre ayarlanacak. Daha evvel yavru çürüklüğü yaşamış olmanıza rağmen arıları bu kadar gevşek tutuyor olmanız yeniden yavru çürüklüğüne davetiye. Gece sıcaklıklar aniden düştüğünde o kuluçka alanlarının bir kısmı terk edilecek ve çürüklük olacak.