Merhaba, 3 yıldır ödemiş te aricilikla ilgileniyorum. Burada yoğun olarak fotolarda görülen kovanlar kullanılıyor ve dağ tipi kovan olarak adlandırılıyor. İsimlendirme doğru mu yada kara kovan mı denmeli acaba? Arıcılık kursunda hoca bölgede yüzde doksan oranında bu kovanların tercih edildiğini söylemişti. Bunun sebebi ne olabilir ve bu kovanların artı ve eksikleri nelerdir? Son olarak başka bölgelerde de kullanılıyor mu acaba?
Ödemiş’te petek bal tüketimi tercih edilir ve bu tip kovanlarda petek bal üretimine uygundur. Süzme bal yapılırsa rekolte bu kovanlarda ziraat kovanlarından daha az olur. Arısıyla daha az ilgilenebilenler için de ziraat kovanından daha avantajlı yönleri oluyor.
Karakovan tipinde olmakla birlikte, içlerinde çerçeve olması nedeniyle fenni kovan gibi yönetmek de mümkün.
Tamamen tercihe bağlı.
Tam dolduğunda yaklaşık on çerçevelik fenni kovana denk geliyor.
Çok kolay taşınabilmeleri önemli bir avantaj sağlıyor ama besleme çok sıkıntılı.
Tabanda niye havalandırma yapılmadığını ise henüz çözebilmiş değilim.
Besleme için çerçeve aralarına konabilecek yemlik yaptılar, kenarları tırtıklı, boğulma olmuyor artık. Polen tuzaklı olanlarda alt ızgarası mevcut.
Yönetime gelince, Halil beyin yazdığı koloni yönetimini okudum ama bu kovanlara uymuyor haliyle. Bu konuda çalışma yapan var mı acaba?
Bizim küçük menderes havzasında sabit arıcılıkta normal (bizde ziraat diye bilinen) kovanlarda verim düşük kalmakta ve gelişimde yavaş olmaktadır.
Ben Tire-Gökçen de 2012 de 3 dağ tipi kovan ile başladım, Tek tek çerçeveleri yerleştirmekten sıkıldım 2013 de 8 tane ziraat kovanı aldım.
(ihtiyar heyeti O kadar söyledi oğlum ziraat kovanı burada olmaz alma diye ama dinlemedik.) şimdi, ziraat kovanlarını satacağım.
verim iyi olursa gelişme var verim düştüğü zaman vay halime ne arı nede ne de bal yeller esiyor yerinde…
Yanımdaki dağ tipi kovan arı sayısı benimkilerden az olmasına rağmen verimi benden fazla idi (Keldağ da çam balında.)
şimdiki planım dağ tipi kovan alttı havalandırmalı ve polen tuzaklı olacak, çerçeveleri ise ziraat çerçevesi gibi olup üstüne kapak yaptıracağım. Marangoz ustam ile görüştüm yapabileceğini söyledi.
Uymadı dan kastım, Halil bayin anlatımındaki çerçeve numaralarını ve yer değiştirme işlemlerini uyduramadım, tecrübesizliğimden belki de. Toplamda yirmi yada yirmi iki çerçeveye kadar bu kovanlar çünkü.
Ödemiş te de kursta fenni kovanların bu bölgede gelişmediğini söylemişti hoca
Ve bazı yaşlı arıcılar ama acemilik merakı işte, bende bahara dört kovan fenni alıp denemek istiyorum.
Ben ettim bir hata 8 fenni kovan aldım şimdi satacağım diye uğraşıyorum. İnsana bin nasihat yetmiyor ama 1 nusubet yetiyor. SAKIN ALMA derim. En iyisi dağ tipi kovanlar bizim bölge için…
Nasıl avantajları olabilir? Standart çerçeve ise ona eyvallah değilse süzme iş zor.Koloni arkaya çalışacak yukarı çalışmak varken,soğuk bölgelerde ısıtmak zor.
Bakım işide zor geniş alan olmalı arkadan uzanarak bakmak zor.
Standart kovanla çalıştım birde bununla çalıştım bu iyi diyebiliyorsa insan eyvallah ama bende de böyle büyük kovanlar vardı şimdi hepsi ballık oldu
Çerçeveler 25x25 gibi yaklaşık, bence en büyük zorluğu meme kontrolünde arkadan öne tüm çerçevelerin çıkarılıp arıyı ezmeden bitişik olarak yerleştirmek
Ankara çevresinde kullanılmıyor, benimkiler de Salihli işi.
Sayın Şeref Ulaş’ın yardımlarıyla edinmiştim.
Kullanılmıyor ama, benzer hacimdeki sepet kovanlar Ankara çevresinde görülebilir.
Çerçevelerin arı ezilmesine yol açtığını ben de düşünüyorum.
Bunun nedeni, daha önce de belirttiğim gibi, üst çıtalara verilmiş olan gereksiz işlevden kaynaklanıyor.
Üst çıtalar, hem 37 mm standart çerçeve boşluğunu oluşturmak hem de örtü tahtası gibi koruyucu bir kapalı alan yaratmak amacıyla tasarlanmış.
1) 37 mm çerçeve genişliği, üst çıta yerine fenni kovanlardaki gibi oyuntulu imal edilecek olan yan çıtalara yüklenirse
2) Üst çıta genişliği 25 mm'ye çekilirse
3) Bu düzenlemelere bağlı olarak çerçevelerin 10 mm üzerine bir örtü tahtası konulması amaçlanarak kovanın yüksekliği lambadan itibaren 10 mm arttırılırsa, bal akımının kısa sürdüğü yerlerde çok kullanışlı olur diye düşünüyorum.