Dalak Örmüş Bir Koloniyi Çerçeveli Sisteme Aktarmak

Merhabalar ben istanbuldan bir ogrenci kardeşiniz. Sizden bir fikir almaya danışmaya geldim. Geçen sene bir oğul yakaladım. evde eskiden kalma kovan vardı aldım koydum. sınavlarım vardı kovan ile uğraşamadım artı param yoktu masraf yapamadım.ama uzaktan baktım kışın kovanın üstünü örttü vs. dün istabul otagarına gittim arıcılık malzemelerı satan yerden amator arıcı malzemeleri koruk maske vs aldım. Ve kovanı açtım bir de ne göreyim resimdeki gibi. sadece 2 çerçeve koymuştum ama arılar kendileri kapaktan aşağıya resimdeki gibi işlemişler. Ben şimdi ne yapmalıyım. Yeni kovan alıp arıları naklediyim mi. Acil yardım?

http://[img]http://l1304.hizliresim.com/18/k/m5zzf.jpg
[/img]

pardon resim ekliyememişim resim burda
http://l1304.hizliresim.com/18/k/m5zzf.jpg

Sayın Runha aramıza hoş geldiniz.

Benim size önerim arıcılıktan anlayan bir arkadaştan yardım almanız.

Siz yapamaz mısınız ?

Elbette yapabilirsiniz ancak sizin dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

Dalakları kesip çerçeveye alabilecek misiniz ?

Arıcılık bilginiz ne kadar ?

hoşbulduk teşekkür ederim . aslında arıcılık bilgim okuduklarım izlediklerim ve seneler önce babamdan gördüklerimle sınırlı.
yardım alma konusunda buralarda yardım alacak birilerini bulamadım beylikdüzündeyim.
Birazda kendim yapmak istiyorum. Elimin marifetli olduğunu düşünüyorum eğer tarif edilirse yapabileceğime inanıyorum. O yüzden sizlere danışmaya geldim.

Dalaklar çok büyükse boş çerçevenin alt kısmındaki tahtayı çakmadan; yeterli sayıda çerçeve hazırlayın. Normal çerçeve arasına sığıyorsa alt çıtayı almanıza gerek yok. Kalınından petekleri kolay kesmeyecek bir iple dikkatlice üst tahtadan kestiğiniz petekleri bu çıtalara bağlayın ve hırpalamadan kovana koyun.

Sayın runha,bir sürü videolar var mesela ormanda ağaçlardan koloniler nasıl alınıyorsa ne gibi bir işlem yapıyorlarsa sende o şekilde uygula umarım başarabilirsin.

Kovan yaklaşık olarak 7-8 çerçeve miktarında görünüyor.
Bütün hazırlıklarını yaptıktan sonra

Kısaca;
Öncelikle içinde yavru-yumurta bulunan petekleri sadeleştirerek(fazlalıkları keserek)
aldığın yeni çerçevelere uygun bir şekilde tutuştur. Bu işlemi yaparken tel veya iple sabitlemeye çalış.
polenli-ballı peteklerde aynı şekilde kesip çerçevelere oturt.
Birkaç gün sonra arılar kesilmiş petekleri kendileri çerçevelere sabitlerler.

Sonra kovana geri ver,yavrulu petekleri bir arada polenli ballı petekleri de en dışa ver …???
Yada en iyisi onların resimdeki gibi oluşturduğu düzene göre petekleri geri ver.sırayı bozmadan yap.
(büyük ihtimal balları kalmamış veya az miktardadır. (Öyle ise birazda şerbet verirsin.)

En sonunda bir kaç gün içinde temel peteklerini ver kabartsınlar.
Kolay gelsin…

Sevgili runha,
Foruma hoşgeldin.

Öncelikle bilmen gerekir ki, arı kovanlarının arılar ve arıcı için uygun olması herşey demek değildir. Arıların yaşayabilmesi ve arıcıyı memnun edebilmesi için başka gereksinimleri de vardır… Onları da zaman içinde öğrenmen gerekecek.

Konu başlığına bir anlam veremedim. Geçen senenin belirsiz tarihinden bugüne kadar acil değildi de şimdi mi acil oldu?

Konu, bir tür kovan değiştirme; öyleyse öncelikle konuyu ilgili bölüme taşıyalım.
Sen de şu linkten başlayarak, komşu başlıklar altındakileri inceleyiverirsin.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=1552.0

Tek başına yapamayacağın birşey değilse de yanında ya da yakınında yardım alacağın birinin olması gerekir.
Konuları incelemeden düzenlemeye girişmemeni öneririm.
Aklına yatmayan ayrıntılar için yeniden sorular sorabilirsin.
Kolaylıklar dilerim.

Herkese çok teşekkür ederim. Bugün bir eniştemle beraber kovanı açtım Dediğiniz gibi boş çerçevelere dalakları yerleştirdim her dalağın fazlalıklarını kestim tel ile sabitledim çerçevelere oturttum. Sonra kovana dizdim dalaklar ile 6 çerçeve yaptı iki çerçeve (hazır mumlu) koydum. Bu arada ana arıyıda gördüm:) 8 çerçeveyi kovana aralıkları eşit şekilde yerleştirdim. Elimde bir arı keki vardı onuda çerçevelerin üstüne koydum kovanı kapattım. Fakat bir sorum var.

1. Çerçeve sayısı yeterli mi?

Kovan aktarımı yapıldıktan sonra şerbetle besleme önerilirki telle bağladığın petekler çerçeveye hızlı bir şekilde bağlansın…

Arının kaç çerçeveye saracağından emin değilseniz son çerçevenin dışını temel petekli çerçeve ile tamamlayın, birsonraki kontrolde arının sarmadığı çerçeveleri geri alabilirsiniz…

Unutmayınız, arı ilgi ve takip ister…

Kolay gelsin

Çerçeveler kesinlikle yeterli olmuştur.
Fazlalık çerçeveleri almasanız da olur… Nasılsa havalar ısınıyor ve siz de birkaç gün besleyeceksiniz.

Çerçeve fazlalığının ve beslemenin bazı risklerine karşı
kovan girişini daraltmanız, uygun bir davranış olacaktır.

Sayın runha,kovanınız hayırlı olsun diyelim,umarım seneye kadar bu şekilde kalmaz,

biraz ilgi gösterin varova durumunuda ihmal etmeyin,

siz arınızla ilgilenirseniz oda size bal verir.

Bu tür aktarma işlemlerinde, yani doğal dalakların çerçeveye aktarılmasında tel yerine pamuk ipliği tercih edilmeli.

Arıların yankeskileri olmadığından teli kesemezler ama pamuk ipliğini kesebilirler…

Çerçeveler birbirine bitişik olmalı.

Kek kovanda kalsın ama düzenli olarak şerbetlenmeli.