DAR BALLIK

Merhaba,
konuyu birkaç açtım. ama sanırım tam anlamadım…öncelikle bundan dolayı kusura bakmayın…
Ben bu sene 3.yılım olacak arıcılıkta ancak bugüne kadar maalesef hiç bal alamadım.inanın 1kg bile olmadı…ilk yıl Konya da idim. sanırım çok güçlendirmedim. geçen sene işimden dolayı tayinim çıktı Ankara ya yerleştim. arılarım oğul verdi farkedemedim. gene bal alamadım…bu sene bu sitede tanıştığım bir arkadaştan 19 mayısta 7 şer çıta arı alacağım ve inşallah bu sene bal a doyacağım ( diye düşünüyorum )… hatta arılığımda faselya, kara buğday ektim daha çıkmadı ama ondan bile bal bekliyorum…tek bir amacım var. BAL almak.ama ne yaptıysam geçen 2 sene de alamadım…bu sebeple DAR ballıkla bu işi becerebilir miyimi düşünüyorum…
gelelim sorularıma :

1. DAR ballık ankara da mantıklı olur mu yoksa sadece para israfımı olur…çünkü baktığınızda çok kısa bal akımı olan bir bölge değil… ( ankara–sincan–yenikent )
  2. BAL alabilmek için 19 mayısta arı geldiğinde ne yapmalıyım…( arı çerçeve istediğinde çerçevesini vereceğim…bal akımı sanırım Haziran başı gibi başlıyor o zamana kadar şerbetliycem…tarlacı sayısını arttıracam ve Haziran başı ana arı çerçevesi ile işlemleri bitireceğim )
    şimdiden çok teşekkür ederim.

Haziran başında 3 yıl olduğu gibi sen avucunu yalarsın.

6 çerçeve arï o dönemde kendine bakamaz.

Senin nisan başı arıyı alıp besleme gerekirdi.

Bu konular koloni yönetiminde tartışıldı. Okumalısınız. :wink: :smiley:

Mümin hocam sende amma acık sözlüsün ;D Hocam 5 kovanım var diye belirtmişsiniz bu 5 kovandan 3 ünün destek 2 sini

balcı yapsanız yavrulu kapalı çerçeve çekseniz vede 10 cerceveyi tamamlasanız acaba bal veriminde faydası olur mu size hiç

denediniz mi 3 sene boyunca ??

merhaba,
Mümin bey baya bi moralimi bozdu…ama gerçek buysa katlanmaktan başka çaremiz yok.
5 kovanım da 13-14 çıtayı doldurur derecesinde kuvvetli idi. ama gene de bal olmadı. hatta bir kovanıma 2. ballığı koydum. sonra ne olduysa o kavan bile çöktü ( 2 sefer oğul verdi ve ben ikisini de bulamadım )

Allah Allah yaaa gercekden garip bir durum arıların gucude orta seviyede gibi sanki yani bu kadar yokları oynamamalıydı kovanlarınız hocam bitki örtüsü nasıl ??? Veya yagma filanmı oldu acaba kovanlarınız ilginc geldi bana

Arıcılık yapmak istiyorsanız pratiğin yanında işin teorik kısmını da ele almanız gerekiyor. İşçi arının yaşam döngüsünü, ana arının faaliyetlerini, oğul çıkartan kovanın durumunu vs. araştırırsanız kafanızdaki sorular az da olsa cevap bulacaktır.

19 mayısta kata çıkmamış arı almak; mümün beye katılıyorum.
ya kuluçka tam dolu bir arı alın yada hiç almayıp seneyi belleyin daha iyi

merhaba ergün arıyı ne zaman alacan senin kararın fakat dar kat kullanarak endoğru kararı vermiş olursun ben 35 senedir dar kat kullanıyorum hiç normal kat kulanmadım ve çok memnunum bal akımına ve arının nufusuna göre kat atıyorum 3-kat koydum oldu sadece bir tekniği var her boş katı alta koyuyorsun doluyu üste alıyorsun kolaygelsin.

Merhaba.
Dar ballık tekniğini detaylandırabilir misiz ?
Teşekkürler

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bulunduğunuz yerde ana bal özü akımı genelde temmuz başında başlar ağustos başında hasat yapılır.

Ana bal özü akımında güçlü ve bal özü toplayan arıların olması için 6 hafta önce ana arı tarafından yumurtlanması gerekir.
Yani 20 mayısla 10 haziran arası yumurtlanan yavrular en çok işinize yarar.

Eğer kovanda böyle durum yoksa haziran ortasında kapalı ve çıkmakta olan yavrulu çerçeveleri bir kaç kovanda toplayıp bal almaya çalışınız.

Bu uygulamayı dar ballıkta yapmanız imkansızdır, tam kat ballık kulanırsanız yapabilirsiniz.

1 Beğeni

Murat bey merhaba,
Dar ballık hakkında be düşünüyorsunuz?
Teşekkürler

Genel bir düşünce istersen:

Yarım kat ballık veya diğer adıyla dar ballık az da olsa bal verecek durumu yakalamış zayıf kovanlarda tam kata göre daha dolu ballı çerçeveler almak amacıyla kullanılır.

Veya

Tam kat ballığı dolduran kovanlar kısa bir süre daha bal özü taşıyıp doldurması için araya konulup kullanılır.

Veya

Ticari olarak küçük olduğundan satışı kolay olduğundan kullanılır.

İyi olmayan tarafı kuluçkalıktan çerçeve çekilip konulamaz.

Kullanımı, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Teşekkürler

Yarim ballik kat cok kullanilan tabiridir.

19 Mayis ta 7 cerceve kovanin bal yapma sansi dusuktur. Eger mayis ve haziran aylari yeterli yagis almazsa nektar akimi zayif olur.

Sizin arilariniz Haziran basindaki nektar akimini kacirir, Temmuz akimina yetisir. Yagis yetersiz olursa Temmuz akimi arilara bile yetmeyebilir.

Yarim ballik kat atma bizim bolgemizde genellikle kullanilan yontemdir.

Tam ballik kata gore kucuk oldugundan petekleri daha kolay kabartir. İcinde kulucka fazla olmaz, genelde 1-2 cercevenin alt kisimlarina ana ari yumurtlar. Bu yuzden petekli bal satmaya uygundur. Ana ari izgarasi kullanmaya luzum yoktur. Gunluk larvalar su sıkılarak temizlenir.

Tam ballik kat kullaniminda da kulucka gormemis petekler uretilebilir ama yukari kuluckali cerceve cektigimiz icin yeni cercevenin icine ana ari tamamen yumurtlar. Bu dezevantaji onlemek icin ana ari izgarasi kullanilir. Ankara ve benzeri illerde tam ballik katta 10 cerceve ile bal almak zordur ama yarim ballik ile 10 cerceve bal almak daha kolaydir.

Sezon iyi giderse 20 cerceve bal bile yapar. Yarim ballik cerceve 1800-2200 gram oldugu icin cerceve ile satisi daha kolay olur.

merhaba,
Ankara gibi iklimi değişken bir yerde En azından 1 kovanda dar ballığı deneyeceğim. ama bilmem gereken bişeyler var mı ?
mesele ızgara ne zaman koymalıyım gibi…
son olarak alacağım arı sayısını 7 çıta değil de 10 çıtalı olarak alsam 3 kovanım için 19 Mayısta direkt ballığa çıkması için şerbetlesem…haziran ve temmuzdaki akımı yakalar ve ağustosta kovan başı 6-7 çıta bal alabilir miyim ?
teşekkürler.

Murat Bey,
Size farklı bir sorum olacak. Ana bal özü zamanında ballıkta 10 çerçeve yerine sadece 5 çerçeve konulsa sıkıntı oluşturur mu? Çünkü geçen sene ballıkta 10 çerçeve vardı. Hepsinin bir kısmı sırlı ve açık ballıydı. Tam sırlı çerçeve elde edebilmek amacıyla dışarıdan gelen nektarın da güçlü olmadığı varsayımıyla ballıkta 5 çerçeve tutmak istiyorum. Ne dersiniz?

Murat hocam ben dar ballık katını normal kat ölçüsünün tam yarısı olacak ölçüde yaptırdım. Böylece 2 yarım ballık üst üste konulunca kuluçkalıktan çekilen 1 tam çerçeve 2 yarım ballığa tam olarak oturuyor.

Hatta ana arı kutularını da bu yarım ballık ölçüsünde yaptırmayı düşünüyorum

https://i.hizliresim.com/Br7krL.jpg

https://i.hizliresim.com/ZZo0Z3.jpg

o zaman bir soru da şu olmalı :
Bal akımı nasıl olacak ? yada nasıl olacağını tahmin ediyoruz…tahminimizi nasıl belirleriz ?

hava tahminlerini takipediyoruz gerisi yaanasip

Sayın Ahmet BOZCAN:

Ana bal özü akımı az olacağını düşünüyosanız hatta o an ki durum uygun değilse 5 çerçeve de koyup kullanabilirsiniz.