Destek kovan ile ilgili bilgi

Destek kovan almayı düşünüyorum. nereden alabilirim acaba

Destek kovandan kastınız nedir? Biraz daha ayrıntı verebilir misiniz?

download
bunun gibi

Bu tür kovanlar standart dışı üretimler. Profesyonel üreticilerde ya da malzeme satan yerlerde bulunmaz.

Anca yerel üretim yapan imalatçılara sipariş olarak yaptırılabilir.

Bu tür kovan modellerinin arıcılık açısından da avantajı yok. Dezavantajları da sayılabilir.

2 Beğeni

eger arı desteği vermek için bu kovanı kullanacaksan bence git bir tane muğla arısı al baş serbeti yaptır yavruyu desdek ver ben hiç kullanmadım destek kovanını kokular birbirini şevklendirip rekabet ile yavru atıyor muhabbeti yapılıyor genelde amma ben sanmıyorum eger normalden fazla bir yavru atımı olsa herkes kesinlikle kullanırdı amma pek yaygın kullanımı yok sanki daha çok fantazi kovanı gibi geliyor bana

3 Beğeni

hocam çok güzel söylemişsiniz sonuçta ana arının da atabileceği yumurtanın bir limiti var ve bu aylarda atabileceği en fazla yumurtayı atıyor zaten destek kovanını kullansak dahi o sayının üzerine çıkması mümkün değil

Ana arının, kovandaki diğer faktörlerden bağımsız olarak çok yumurta atması zaten anlamsız.

Önemli olan ne kadar yumurta attığı değil, atılan yumurtaların yüzde kaçı sağlıklı yetişkin arı oluyor?

Bu konularda yapılan bir çalışmada, en iyi şartlarda yumurtaların yüzde 80’i sağlıklı yetişkin arı oluyor bilgisi aklımda kalmış.

Kovandaki nektar, polen, larva başına bakıcı arı sayısı gibi faktörler sağlıklı üretimin ön şartı. Zaten bu faktörler 1 kovanda varsa ana da nitelikliyse, çoğalma gibi bir sorun olmuyor.

Aynı kutu içini birden fazla bölgü yaparak, birbiri ile temas edecek şekilde arı kolonisi yetiştirmenin böyle bir etkisi olacağını ben de sanmıyorum.

Hatta tam tersine, normal kovanları ortadan bölüp 2 girişli yaparak 2-3 çerçevelik koloniler ile ana yetiştirmeye kalktığımızda aynı anda 2 koloniyi çok uzun süre çalıştıramıyoruz.

Arılar daha baskın koku-feromon sağlayan taraftaki ananın olduğu yere kayma yapıyor. Bir taraf çok güçlenirken diğer taraf zayıflıyor.

aynen doğru üsdat bir kovanı ortadan böldüğümüzde ana arı üretirken kaymalar çok oluyor hiç gerek yok en güzeli yarım cerceve 6 cıtalı ciftleştirme kutuları…