Devşirme usuli bölme yapsam...

Herkese iyi günler, bol sezonlar.
Yapay bölme konusunu günlerdir araştırıyorum, nerdeyse forumda yapay bölme ile alakalı konuları okuyub bitirdim, yakın günlerde Allah nasip ederse bölme yapacam, ama devşirme usuli bölme bana enteresan geldi denemek istiyorum, kafamda bazı soru işaretleri var, devşirme usuli bölme yaptımız zaman farklı kovanlardan birer tane çerçeve alıyoruz ve yeni kovana topluyoruz, her çerçevedeki arı kendi çerçevesini savunuyor, sorum şöyle kovanı savunuyorlarmı? Bizim buralarda yağmacılık olayları fazla olduğu için soruyorum böyle bölme yaparsam kovan yağmalanarmı?

malum arıcı dostların bahar mevsimi ile alakalı pek boş zamanları yok, zaman bulub foruma girenlerden bu konuda yardım etmelerini bekliyorum, önceden teşekurler.

Akşam bölme yapıp kovan girişini daraltıp hiçbir şekilde besleme yapılmamalı.
ve ana kabul görene kadar bu hususlar dikkate alınmalı.

Devşirme usulü bölmelerde tarlacı nasıl sağlanıyor ?

15 haziranda 4 ayrı kovandan 1 er adet kapalı çıkanlı yavrulu çerçeve alarak 4 çerçevelik bölme oluşturdum.Amaç 20 haziranda gelecek olan saf kafkas ana arıyı bu kovana vermekti.Ana arı elime 26 haziranda ulaştı.Kovanı incelediğimde kapalı memeleri bozarken 1 adet açık meme içerisinde günlük yumurta gördüm.Kovanın yalancıladığını düşünerek ana arıyı kovana vermedim.Bu kadar kısa sürede kovan yalancılarmı ?

Yalancı ana oluşabilmesi için kovanda hiç açık ve kapalı yavru olmaması lazım.

Bir bilgi düzenlemesi yapmak gerekiyor:

Yalancı ana arının yumurtlaması için kovanda açık ve kapalı yavru olmayacak, burası tamam.

Düşünmediğimiz konu: gerçek ana arı ölünce hemen yalancı ana arı beslemeye başlar gelişim ve dönüşüm sürer ama yumurtlama ancak gerçek yumurtalar bitince olur.

Yani yalancı ana oluşumu gerçek ana arı ölünce ama yumurtlama sonra oluyor.

Bu gün o kovana baktım tahmin ettiğim gibi yalancıya kaçmış kovanda kapalı yavrulu çerçeve hala mevcut

İlk kez böyle bir deneyim yaşadım bu kadar kısa sürede yalancıya kaçması bana tuhaf geldi.Kapalı memeler var iken memelerde bozulmamışken bu kovan niye yalancıladı bakalım 2 tane meme bırakmıştım onlardan ana arı çıkıp ana arıyı öldüreceklermi yoksa ana arı döllenip yumurtlamaya başlayacak kovan normale dönecekmi takip edicem

Arıların davranışsal özellikleri henüz tam olarak çözülmüş değil.
Kitabi bilgiler ile yaşanan tecrübeler bazen tam tutarlılık sergilemiyor.
Arılarda ırk çeşitliliği, ırklar arasında davranışsal farkları ortaya çıkarıyor.

Devşirme usulü bölme oluşturmanın buna sebep olduğu görüşündeyim. Birbiriyle akraba olmayan arıların doğal olmayan yolla bir araya getirilmesi ve 11 gün gibi uzunca bir süre anasız kalınması, akraba olmayan işçi arıların birbirleriyle rekabet etmesini tetiklemiş olabilir. Bu rekabet olgusu, farklı anadan olma kız kardeşlerin, diğerlerine karşı hakimiyet kurma isteğiyle yumurtlama arzusunu hızlandırmış olabilir.

Merhabalar,bereketli sezonlar diliyorum
Sayın üstatlarımız zaman ayırıp yazabilirlerse teşekkürlerimi sunarım
10 çerçevede iki kovandan Devşirme usulü ile bölme yapıp hem kaliteli ana, hem de bölme yapmak istiyorum
Günlük yumurtalı açık yavrulu 2 şer çerçeve çekip ayrı bir kovana koyup, kovanı da besleyerek beş gün sonra da yaşlı memeleri kesip genç larva dan yeni memeler oluşturup 14.cü günün sonunda da eski kovanlardan 2 şer kapalı yavrulu çerçeve daha çekip 3 er çerçeveli 4 koloni oluşturmak istiyorum.
Fakat aşağıdaki soruları aşamıyorum yardımlarınızı bekliyorum.
1-) 4 çerçeveli bölme ile kaliteli ana olurmu mevcut sayı az, az arı sütü ile beslenecek memeler
2-) 14 gün sonra devşirme usulü ile yeni bölmeler yapıp anayı kabül ettirebilirmiyim.(yeni gelen 2 çerçevenin memelerini keserek)
3-) Bu şekilde yapmaktaki amacım mecut 2 koloniyi fazla zayflatmamak

Bence:
Murat hocamdan özür dileyerek;
Kovanda yalancılama başlamaması için
1- Yumurtlayan normal ana arı olacak
2- Ana arı yapmaya müsait materyal (açık larva veya yumurta) olacak
Eğer bu ikisinden biri yoksa yalancılama süreci başlıyor ve yalancı ana veya anaların yumurtalarını ancak kapalı gözler de boşaldıktan sonra görüyoruz.
Bu da arıcılarımızı yanıltıp kapalı gözler varsa yalancılama olmaz gibi yanlış bir bilgiye götürüyor.
Toparlarsak: Yumurtlayan ana arısı olmayan bir kovanda açık larva veya yumurta yoksa yalancılama başlar. Kapalı gözler, ana arı memesi veya yumurtaya başlamamış bir ananın olması dahi yalancılamaya engel değil.

Peki murat hocam bu yalancilamanin önüne nasil geçebiliriz…

Haftada 1 günlüklü ve larvali 1 çerçeve ilave etsek yeterli olurmu?

Bu yıl 2 farkli kolonide ana ürettim…

  1. Kolonide sabahtan tüm cercevelerdeki arilari kovanin içine çırptım, yerine 2 tane bol polenli ve balli duvar çerçevesi bıraktım, akşama doğru larva transferi yaptim. 4.gün tutan ana memelerini başka kovana aldım vede tekrar larva transferi yaptım. Ilk transferden 14 gün sonunda yalanci ananin yumurtalarını görmeye başladım…
  2. Kolonide ise açık yavru biter bitmez, sadece yumurta olan bir çerçeveyi miller metoduna göre kesip koloniye verdim 9 tane güzel ana memesi oldu çıkmasına 3 ila 4 gün kala yalanci ana günlük bırakmaya başladı, bu arada da ana memelerinin uçları parçalanarak açılmalar başladı, ancak 3 ana memesini kurtara bildim. Onlarida yeni bolmelere verdim. Bu Kolonide de 18 veya 19. günde yalanci yumurtaları görmeye başlamış oldum.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Burada sorun yok.

Benim demek istediğim:

Kovanda ana arı ölmüş, ölen ana arının yumurta kalıntıları varken yalancılama başlar ama onu bilemeyiz.

Ancak dikkatli inceleme sonucu kovanda yalnız kapalı göz var, günlük yumurta ve açık yavru yoksa ana arısı yoktur ve bir kaç yalancı ana olmak üzere işçi arılar beslenmeye başlamıştır, bu süre yalancı ana arının beslenme, gelişim, hazırlık süresidir.

Yalancı ana arı ancak eski ana arının yumurtasından olan yavrular bitince yumurtaya başlar.

Bugün ben de bir yalancılama vakası ile karşılaştım. Oğula meyletmişti. Oğul da verdi. Daha sonra meme temizliği yaptım, 1 açık 1 kapalı ana arı memesi bırakmıştım. İlerleyen günlerde günlük yumurtalı, larvalı çerçeve de vermiştim.

Lakin, dün yaptığım kontrolde 10-15 ana arı memesi ve 2 çerçeve kapalı yavrusu olmasına rağmen yalancıladığını farkettim.

Bugün, başka bir kovandan 1 adet yumurtalı çerçeveyi kraliçesi ve arısıyla birlikte aldım, yeni bir kovana koydum. Bu yeni kovanı da yalancılamış kovanin yerine yerleştirdim. Yalancılamış koloniyi 50 metre ötede silkeledim. Yavrulu çerçevelerini ana arı memelerini temizleyerek yeni kovana koydum. Bu işlemi akşama doğru yaptım.

Yalancılayan koloni 8 çerçeve gücündeydi. Geriye 3 çerçeve gücünde arı döndü. Diğer kovandan aldığım çerçeve ile birlikte 4 çerçeve oldu. Kapalı yavrularin çıkmasıyla, kısa zamanda eski gücüne ulaşır diye tahmin ediyorum.

1 saat kadar gözlemledim, kavga dövüş olmadı. Yarın inşallah sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ederler.

Yanlış bir uygulama yapmış mıyım?

Hocam peki bu sürede kovan meme yapıp bakire ana arının çıkmasına izin verilir mi?

Anaya dönüştürülebilecek kurtçuk varsa zaten yalancıya kaçmaz.

Bizim anlattığımız süre ana çıkmasına izin verilen süre değil.
Anası yok ana yapacak kurtçuk ta böyle olunca yalancılama olur.

Bakire ana arının oluşması yalancıya kaçmasını önler.
Daha doğrusu yalancılama varsa bakire ana veya ana memesi yoktur, yalalancılama varsa gerçek ana yapılabilecek bir şey yoktur…