Dörtlü arı destek kovanı

Kafam iyice karıştı ben en iyisi kovanları bölerek kendi anasını yapma uygulamasına devam edeyim.

Bu işte ezberden gidip sonradan ana arı seçebilirsin. Yalnız yine memelerin arasında gün farkı 1 günden fazla olmasa iyi olur.

Memeler 12-13 günlük olunca, 3-5 memeli bölmeler yapılır. Ana arılar doğarken kovanın uçuş deliği kapatılır. Kazanan: güçlü olan ana arıdır. Ertesi günü delik açılır.

Bunu yöntemi, başlatıcı koloniye yaptırdığım, aynı saatlerde açılacak memeler için de kullanıyorum.

düşünce olarak güzel ama uygulamada acaba gerçekten fabrika gibi yavru üretebiliyormu koloni destek kovanları…ya da aynı ugulama başka şekilde yapılamaz mı…amaç iki koloninin seslerinin birbirini tahrik etmesi ise zaten çoğu arılıkta kovanlar yapışık nizam duruyor?

bende öyle düşünüp vazgeçtim bu sevdadan ;D ;D

4lü destek kovanı, arıcılıkta bir yöntemdir. yani arılığı destekleme ve bal almaya yardımcı destek sistemlerinden biridir.

4lü destek sistemini herkesin illa da uygulaması gereken bir sistem olarak görmeyiniz.

Arıcılıkta uygulanan çeşitli sistemler mevcuttur. herkes farklı ve kendisine uygun bir yöntem benimseyebilir. Özetle:

1- 4’lü destek kovanı sistemi (arılıkta 1-2 tane bulunur, zayıf kovanlara takviye amaçlı, bütün kovanlar eşit sayıda gezginciliğe çıkabilmek için mesela)
2- 3’lü yanyana analı destek kovanı sistemi (1950lerde ABD’de uygulanan bir sistem, ana arı ızgarasıyla 3 anadan ortak bal alınıyor üst katlardan)
3- üst üste kovanlarda çift analı sistem,
4- Muhsin Doğaroğlunun kovan destek sistemi (yan yana iki ayrı kovanın birbirini sürekli desteklemesi)
5- Yanyana (tek kovanda) çift analı sistem
5- Yatay kovan destek sistemi (çift girişi olan 2 langstrot kovanın birleştirilmesiyle oluşan tek analı kovan)
6- Çift analı tek ballıklı sistem (altta çift ana, üstte tek ballıkta ortak ballıkta bal üretimi,
7- Kenya tipi kovan sistemi
8- 4 kovanın birbirine bitiştirilerek seviyelerinin eşitlenerek kendi aralarında çerçeve alışverişiyle kullanılan sistem
9- v.s v.s.

herkes istediği farklı yöntemleri kullanabilir. Çalışma kolaylığı ve amacı ne ise ona uygun olarak.

Arı ile yeni ilgilenmeye başladım. 80 civarı ilgilendiğim kovan var. 4’lü Destek Kovanı sistemini araştırıyorum.

Ustalarıma uygulamasının olabilirliğini sormak istediğim bir düşüncem var. Genelde yeni ana arı ve kovan oluşturmada kullanılmasından bahsediliyor. Ben ise biraz matematik uygulayarak Bala çalıştıracağım kovanlarda kullanabilir miyim.

Sürekli şerbet desteği verdiğim 4’lü destek kovanı ile 3 ayrı kovana çıkmaya yakın kapalı yavrulu petekler ile dönemsel destekleme yaparak bal alınabilir mi?

Sistemi şöyle kurguladım. 5’er günde çıta aktarımı yapılacak.

İlk kovana ayın 5. 10. ve 15. günlerinde 1’er çıta 4’lü destek kovanından 1’er çıtada diğer 2 kovandan olmak üzere 18 çıta aktarılacak. Bu esnada ilk kovandaki yumurta ve larvalı çıtalar diğer 2 kovana verilecek.

Ayın 20. gününde çıta aktarımı yapılmayacak. Sadece yüksük kontrolü, besleme vb işlemler gerçekleştirilecek. Böylece destek kovanında arı eksilmesinin önüne geçilecek.

İkinci kovana da ayın 25. 30. ve 5. günlerinde aynı işlemler uygulanacak. Bir atlayarak üçüncü kovana da aynı şekilde uygulanacak. Yaz süresince sistem tekrarlanacak.

Sistemin mantığı 5.10.ve15. günler de verilen çıtalardan çıkan yavrular ile kovanda hızla artan arı sayısı 3. ve 4. katları dolduracak. 5.gün+21gün(kovan içi) = ayın 26. günü ve sonrasında tarlacı arılarda kovan içi oranın en yüksek seviyelere çıkmasının sağlanması ile bal hasadının yapılabilmesi.

Böylece 20’şer günlük Kapalı yavrulu çıta desteği, Kovan içi yavru ve Tarlacı dönemleri her 3 kovanda da 60 günde bir tekrarlanacak.

Ustalarıma sorularım.

Her 5 günde bir 4’lü destek kovanından çıta alınabilir mi?

Destek verdiğim kovanda yeni çıkan yavruların beslenmesi için ekstradan polen vb destek gerekir mi?

Kovan içi yavruların görevlerinden olan petek kabartması işlemlerini nasıl yönetebilirim.

Ana arı ızgarası koymalı mıyım? Konulması uygunsa hangi aşamada koymalıyım.

20 günlük dönemler uygun mudur?

Bal hasadı sonrası azalacak tarlacı arı sayısı ile birlikte kovanı yönetmede nelere dikkat etmeliyim.

Değerli fikir ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Bütün arıcı dostlara bol kazançlar dilerim.