Kaynatmadan,asit karıştırmadan invertaz enzimi ile invert şurup yapmayı deneyeceğim.
hazır satılan şuruplar bu şekilde yapılıyor ama pahalı olduğu için kendim yapmayı deneyeceğim.
invertaz enzim sparişini verdim gelince yapacağım.
kaynamış suya şekeri atıp iyice karıştırıyoruz,(kaynatmak yok)
sonra şerbete göre 1litre ye 2ml enzim katıp karıştırıyoruz.
5-6 gün oda sıcaklığında bekletiyoruz ve şurubumuz hazır hale geliyor.
enzimi fazla kaçtıkça bekleme süresi kısalıyor.
buradaki amaç şerbetin ekşimesini,kristalleşmesini önlemek…
birde şerbet invert olduğu için arıların sindirimini kolaylaştırıyor.
Evet internet ten aldım İsmail bey,
Google ye tito invertaz yazınca çıkar.
1 litresini 70 tl ye aldım.
Yaklaşık 500 litre şuruba yeter.
birde şurubun içindeki şeker miktarı da önemli 1 kg şekere 1-2 ml enzim yetiyor.
Litre başına 15 krş maliyeti var.
İsterseniz paylaşabiliriz İsmail bey.
Yarın elime geçer inş…
Ayrıca düşük PH ve resimde ki sıcaklıklara göre invert işlemi artar.
70 derece sıcaklıkta bekletirseniz, invert işlemini durdurabilirsiniz.
Bu değerlerde enzim çeşidine göre değişiklik gösterebilir.
invertaz enzimi ile 1 kg şekere 0.7 litre su ve 1 ml enzim ölçeği ile 30 santigrad derecede şerbet hazırladım.
4 ayrı kaba 5’er gün arayla yaptım aynı işlemi.
bu gün itibari ile ilk yaptığım kaptaki (3 haftadır oda sıcaklığında bekledi) şerbet beyaz ve yeşil renkte küflenmeye başladı.
Bu işi yapan bir arıcımız enzim ile ilgili olabilir dedi. Satıcıyla görüşeceğim.
Enzim miktarını artırarakta denemek istiyorum.
invert şurubun diğer normal şuruba göre avantajı nedir? bu arıları karışık meyve suyu vermediğiniz kaldı,yarın kayık şorupluklarda karışık meyve suyu ve birkaç pipet koyup uygulayanı görürseniz şaşırmayın?
fazla mikrada verdiğinizde bozulma ekşime olmuyor.
ikinci bir avantajıda invertez enzimi sayesinde arı daha kolay sindiriyor. ön işlem süresi kısalıp çabuçak depo edilecek bala dönüşüyor yani.