Erdinç KIRATLI Arılığı

Teşekkürler Özer Bey, dikkate alacağım.
Peki bu silikon, gıda kodeksi ile uyumlumudur acaba?

Murat hocam merhaba,

Evet, :slight_smile: olmaz olurmu hocam, hatta en baştakinde, “azgın” die isimlendirdiğim kovan durur, arılığın “bekçisidir” kendileri.
Şu ana kadar gönderdiğim resimlerde çok yeni yerleştirilen 2 x 7 çerçeve arı var hocam.

ilgili uçuş tahtası fikrini/örneğini Kanada standardından almıştım, ben sadece bunu alman düz telli derin tabana göre yükseklik hususunda hafifçe modifie ettim(sanırım, yanlış hatırlamıyorsam, 7mm yüksekliğe denk gelecek hafif açı değişikliği yaparak yükselttim).

https://lh3.googleusercontent.com/q9FapnOsLYGoZ4UDe5XLuQEA0_snVY22qxkzrDHjRtLSzjIgkl168brwWCw-ATLvLCoCGx7hscY593RpRPyyw0wJ8t6gdwbZXcsJjRyuN3gihMQgoV1nkfimdmsgpJSNxrMN_kDPCNz81ZPZ7kM1J59JF_aUw_qyWK0wKmwOnDYHwC1Dd2u5MC3F62q106SzSkmMyLZfJ9Af6PhLXU7vPki1RYBNyB5nJNTRDB9oFVj1MdyEzVrzQSFCjmhxazE-KjpK5irJkjzHTuzi5xXn67uKNb3Mvw_DyP6w8npE4tSWsIl9ddsM0XppTMZDKRbhrAR0MOlCDEkod7qaJYKZUy26AHd4UU8QvCczFbv897-V6ve0iyzq-s68mwACS0XydcLkKhUWV5h_2DDesa2SvV8-emJsTZSuVAsLReXyosqgv-QVrrtouUicfFEYXAqyiLx7xRTp0xY5laxj8dvXLHCSOzPR4m2mVDtzbqBL4VZtzvPwqi_YUAHRAKvVBatlW3MlNa2Vmtq3YzstNGZ_veZpRtmgQ6c-WquCgBJz7WSMyJZDaTQbUYUvq2c2OtTXqJWVyCb5hh3qD9wat0482CffL0E52KGtm_-jENGaZgrPQqE-8aUFiiTSBQD3e8c=w645-h547-no

https://lh3.googleusercontent.com/IxRjP-6AvjRK8vyqKveRxG93e59y6o0GMOium9ZuNrpLgD4LRXT560MGrlMb_T85-vqqx5dyeMDI5he_jZW-P6hfFAfpaXSiLlYivKnDLsLuMALMKvgGSSmErQz_ox_2ZR4D1qrQnQDPA222ejKDbMtQ0Ii5yjNbarxLUixP-_DinO-t5vXKmHtuaZrmdstjWHeVKcq8F9WHus3KvhOhDyd1jKFkLDCWsB8e6XIWeWITTv7whijoRmHKqvb-QWN_LfrlRJfTFDyWbo5IksXURPSgk-ZII2w4k4um3vHa2Ajmv9Veb2BeH5_v_jpoqHHs-amO1rrWuKISkMPdlVJVw4Km30Uiow-XbIQa7jcCZ4BmVIhZ1PArkMTMfysjGTBGFH-bVZyb4yL8az60U_c_b4zVO8wsMVKFW69PtxQXa_yBf3-FuTvmGYzseCmRyl39Ook9S68Iq64dEAJ7OuefDrjD5xA-uYYEI4g0pJ4r2L3_64DTpzOMtgmtghGLDfBpBeNTIpceevWmrMpeXFGU6Ak7eEb4yVuFkPTR2kmOSI1FU-4DQNgprup-HPzagOD-RbhNjFLglj2Ax2MTTlPPbIc4QBYpR9rpaZPGEzQ8A9OGXt6uWgyiVM24ZP0I-OA=w379-h673-no

Bu kısa tecrube süreci içinde, kullanılabilirlik hususu benimde dikkatimi çekti, farklı versionları da denemeye çalıştım nisan ve temmuz sonu arası.

https://lh3.googleusercontent.com/HthIzL8Xu7kKZ2TVs7zpIEHvOfJaNjmfpI87oRhPg9NaN5HhiLOWaIvl7jaRqUfXn5csljPCZaqNHMOsXWy8XUy69uNugWXw_cSnTzvOG5U5eQh_bHEDbjDrF4LV4ULk6n7FXgk5VnwgVzzapXOeTlBa-6Cx9D4H8A_KlnLq9w1Gse-fTaGTTd_eKrLfa7EJ9aBZbsZqgiGm1-7oqY1vLOWlv-9dAk3-6rbaieSTk9JrfMqsU8Tx1ocp1jYZxdioWdyXGdMYA987WOFY4UpMST-jD5kWYvBkJuFx2suz58m5avcjQOJ_atO4k07ze8SAWTz0clc7UV5k6LQbb4pIwLCD2ffwIFk8EDMCYLRjacVf-e3Pa1MOgFzhu86O50OYXzTxMFVC8vOHr2NY_spRK58xHkw4gC2mx-XZ6uUEyNKyCXoHGMNrTtUTmsl4nOh42aUtofosasF_fGBBq02eBkUexfaQl8l_xxUySw-m_aVbQ6YGWb32mFn65z19zXeERYXHG3haV3wenUgZV9TswZSv-DmdzJvV73sj3soQMB5lmCMPmh2cV3ChNZRTgygX5uYYOitjSIBVBITqvwk6bI_LBt0Ecpl1g6Ur3n9HwtJrInLoQhE0W4tdNZwgCyc=w1019-h669-no

Örneğin bu yukardaki, kısa uçuş tahtası ile denediğim çok özel bir taban, özelliği yarı otomatik polenlik, aynı zamanda aşağıdan besleme ile kısmen bal akımı imitasyonu, gerektiğinde dolu bal çerçevesi ile besleme, oğul engelleme vs. vs., üzerinde çalışıyorum şu anda ve en değer verdiğim tabanımdır kendileri,

https://lh3.googleusercontent.com/Ant0tYwEMsnvV0GTOEITi0MHwkm95PVIjjft8lzkmohpNmGQfEoq-UktskbunoOh7BqsnJ0rYX__3BFGRKqKyTD6edPHtVrgV1nTsGSTgUDTMbs_wDYmXzHq_aIM4tU0GqR9jJmQzh0WzZJCZFMJH9H2_be-fM24r3B-KwaO1QWrnmMaFX7hqHAn-TcagZeHuFgxUBf4YMMrjn1sLrQ2gZxm_mFoqkzsWFPUUaqEcCDQ0sQXSARSMDgn5Q_i-th9mfHrVXnapZvaxRFy607uNySxqRksAw8EsVXyLzyOTBxSK8N_hH8PutHY41DwP6KF63lfWppHXeOkfYokqO4TT1ZJWHHD9ximaAyyWijMkhRwKiNtOEark2iqTwjHXaLhi0fA2ogk_s-qEh9uV0lMdG1EECu2zGbrUt09dHord26awavDdULhKw4ZulKZctveed4c_J-Uqc8T_SAxMzg4Hc8XmnSrKcdwNK_JViBNwRLfzj0l1WUDDkBGkxqQddEzOl3B0xZHYv8F96FfC55sDvgkJ7uV1Qs8kv1prOYYdkwoqBx-6mwnojpXFA8BCNWcPwcN-kigdfLn4ebAPrLLyCuasZJFeIETnHxjSSIRzaKu0cG7aTxRIacptFHfUSU=w379-h673-no

Bu yukardaki ise amerikan standardıdır kısmen, o da fena değil.

Ancak, özellikle bal akımı sürecinde, yüklü gelen arılar için son derece isabetli ve yararlı olduğu da dikkatimden kaçmamıştır hocam.

edit: tüm tabanlarım paslanmaz elek telinden yaklaşık 70% açıklıkta tellidir.

harika görünüyor…

Erdinç bey merhaba. Hoşgeldiniz. Mühendis misiniz?

Teşekkür ederim İsmail Bey, o sizin teveccühünüz.

Hoşbulduk Hakan Bey,

Hayır, mühendis değilim!

Neden sordunuz acaba?

…send from my device with using Tapatalk Pro

Çalışma şekliniz mühendisliği anımsattı bana

Redmi Note 4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

O, sizin bakışınızın, ilginizin güzelliği Hakan Bey.

Teşekkür ederim,

Sabit arıcılık için kullanılabilecek kovanlar.

Uçma tahtası açısından taşınması zor, çok yer kaplıyor.

Katlar üstüste konulurken kayma olur pervaz veya benzer bir uygulama yok, mandal bile takılabilir

Kanarya suluğu denilen elemanla uçma deliğinden besleme yapılırken sonbaharda yağma olması kolay olur.

Asıl amacım hobi ve haftasonu sabit arıcılığı olduğu için, seçtiğim ve farkında olduğum bir tasarımdı hocam.

Uçma tahtası açısından taşınması zor, çok yer kaplıyor.

Uçma tahtası seyyar ve ilave ekipman olduğu için, kovan ile birlikte taşınmasına lüzum yok hocam. Evet, ek yer vs. açısından çok haklısınız. Ayrıca, masiv olduğu için, baya ağır.

Katlar üstüste konulurken kayma olur pervaz veya benzer bir uygulama yok, mandal bile takılabilir

https://lh3.googleusercontent.com/kzSQuphdBfCjZ3qrS_Q6ppFOGOv3-3lVuQ3D4_-GhXMBoICfujzU86ZXr0LKiwU67Akw40OrZXkLksyCuNLk73m_LeGHPDpCqLADD-qr07P_3-jdNlabCZAg3IcqeKb3YPnyrJ-QCc7nJvKfEgsCUDmJQ6-c15wdpaL9yPbrW_mRsbe6WSjawVcoqazacWJJ6ujWHgIO0Dyo_fqWjO8QqjBg5vGnkbZwynx7nFdfKkYcCZsafmEpeDYiw6WnoFfbxoOHCLqeEBzRFvo9A1WWhwod4keaSPeVhiHl4-GpzMbAw1mFRojCtRok2tbbGi5bn_5_lVeaSOz-RLBD5MG2Ym8V_oyb2AngViPDPtLGu1EaEhnAlyJNFcFytP5GWxpxCWikZOo0WGwzP3PBBLDRXxigOztVgKN0jdoMPp7AQzR66o26o78o_0hYQk45Vq1JMBre1w1S9RnpFPKV2Ovn493Q-Y_ancXtUjhTMuZ7_5AleRY-jexGTss28TN22zdNFiZLIZp-2WMbXOa46Px9VUOahANDC4oLDGv86ChzkyOMj0jO1G6SjS6hnJpia0oh2C6PMaX7M8Q9zi-4Dk6HP6XxmHOf5lIdsEK1yC9z8TqX92BZ28hGvkdIYQi9UEY=w506-h673-no

Evet, haklısınız, o sebeple eğer bir taşıma olacak ise gerdirme bağlantıları uygun olacağını düşünmüştüm.

Almanlara dikkat ediyorum, özellikle dr.G.Liebig favorimdir, gayet rahat bir şekilde gerdirme kemerleri ile işini görüyor.

Ayrıca propolis ile öyle bir kilitliyorlar ki hocam, şu ana kadar hiç ihtiyaç hasıl olmadı.

Basit yan tel kilitler düşünüyorum, kilitler sadece snelgrove bölme tahtası açısından sorun teşkil ediyor hocam, ıhtiyaç olmuştur, ekleneceklerdir.

Kanarya suluğu denilen elemanla uçma deliğinden besleme yapılırken sonbaharda yağma olması kolay olur.

Babam da görünce ilk uyarısı olmuştu.

Bunları genelde taze su için kullandım(özellikle bal akım ve sıcak dönemlerde), zaman zaman bal akımı öncesi dönemlerde doğrudan o bölgeden beslemeyi de denedim, aksine çok rahatlar be hocam, dışarı herhangi bir kaçak olmadığı sürece problem teşkil edeceğini de düşünmüyorum, kaçak hususuna özellikle dikkat ediyorum, nitekim 2kolonili kovanlarımda mecburen 200ml besleme ile şu kısa arıcılık deneyimimde henüz hiç problem yaşamadım. Aklımda hocam, teşekkürler.

Onları sisteme ilave etmemin asıl sebebi başkaydı, henüz uygulayamadığım bir yöntem için düşünmüştüm onları hocam, arıyı belli çiçeklere yönlendirme yöntemi, ancak dediğim gibi ikili aile beslenmesinde de çok faydalarını gördüm. Seneye, Allah sağlık, sıhhat, ömür verirse inşallah veya olmadı bir sonraki sene hocam, bölgemde ki karaçalı veya geven veya kekiğe ağırlıklı çalışacak kovanlarım/kolonilerim olacaktır inşaallah hocam.

Gerçek besleme ünitelerim, kovanların üstünde ve api 4lt kapasiteli sıvı/katı tavan yemliklerdir hocam. Ve tasarladığım, ilk protottipini ölçeklendirdiğim kuru, katı ve sulu besleme yemliğim de olacak inşaallah hocam.

Asıl bir kapalı şok besleme türü ile deneyimim oldu , ama bile bile bu problemi yaşadım hocam, wow, aklıma gelince tüyülerim diken diken olur hala, bir başka sefer anlatırım, o kadar korktum ki, video çekmek bile aklımın ucundan geçmedi, bir pazartesi günüydü ve toplantılarımı da iptal ederek tüm gün itfaye misali sulamıştım kendilerini :slight_smile:

Teşekkürler Murat Bey.

hoş geldiniz Erdinç bey, hayırlı olsun arılığınız.

yarım ballıklar konusunda doğru tespit yapmışsınız. bende bizim bölgeye ve kısa bal akımlarına daha uygun olduğunu düşünüyorum zira tam ballıkların dolmasında ve sırlanmasında iki yıldır ciddi sorun yaşıyorum.

nasipse seneye bende yarım ballıklarla deneme yapıp yavaş yavaş geçmeyi düşünüyorum.

Hoşbulduk Özgür Bey,

Evet, ben biraz daha da ileri giderek yarım ballıkları kuluçka alanı olarakta kullanmayı düşünüyorum, hatta daha doğrusu, birtane hazır bölme kovanımda var şu anda 3/4 ballıklar ile. Kışı sağa salim atlatırlar ise, seneye çok farklı uygulamalarım olacak kendileri ile inşaallah.

Sakarya’da hangi bölgedesiniz acaba Özgür Bey?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180901/ad43ab02e669f6c341123f1ffbdc7d32.jpg

Denemeyiniz…

Arı genetik olarak dikey çalışmaya daha uygundur.

Kuluçkalık olarak kullanılan yarım kat ballıkta gelişim daha yavaş oluyor.

Arıların salkım davranışı dikey konumludur, yatay yayılımlı kovanlara göre kışlaması daha başarılıdır.

O yüzden dadant kovanda arı daha iyi kışlar.

kaynarca yolu üstünde karamanın sonunda arılığım. ben Erenlerdeyim.

Karaman’da kızkardeşim, Ferizli’de annem babam oturur. Çok sık gider gelirim.

Görüşünüze saygı duyarım hocam.

Aslında bu bir farrar kovanı. 1944lerde prof.Farrar dadan blat 3/4 ballığını kullanarak tasarladığı bir kovan tipi. Amerika, Avrupa, daha doğrusu Almanyada, Avusturyada, son zamanlarda balkanlarda ve ruslarda dahi kabul görmüş/görmekte ve arıcılıkta evrim olarak kabul edilmektedir.

https://lh3.googleusercontent.com/JH1DGLStHWEBb1cWKBiohzmcHLu7sFA8yO6sJdXg8gCoif6RqUIucC9MtCbw6CryVHEmrfw2i-UeGXcIEKuCRyoG6zzzco2HxaDNGP4Rh05JF3NNSHVKUwU5o5l4FlTf3418Vf9RrK0-L1dWGjI_oTsz4-HAykx1_NsPPVxKFdJQdfCkU6kxZCgt4QfforZIVc6FypspJm9iSLQfu3hLoFhUhPDJqbQQPm-cPfTvX_egOJT9hO-1TKB3DqYab7QRQlM4g4D5k7A06b6a-L4GlTgYeFMHZC2eG1m5dSDj0PhyaGT09NtUrduAz_06rFUGxkcInQF-ZK9Wh3ALDr04izdinV5VrdecPWxABKhUBY1OPj9Nmg8roqQMS7XvavnZlU9-aSMYuq4BpHb5i7JWR9ORTfJ2AyZgROidyBdp1tD5kZt8vLF_P6Fa64PXgfEuAcwbgXr0soHB5E2V-opjDgPwy8fhyjw2yRUqtNE4dkaEufIt8iLDoFQSJaOh5vWYyFSB8MLxhzgMYcr6yccCl4kRjP2-ABIUKM35iwUBsq40SNhGeQKWqLJRjHpq5zdTWJMIJrwQeS7TR-4Qek1QqHRbVvulU0DH-PCHKHl94wJ-4OL1QDppRJsYVT3LjWk=w199-h582-no

Ben, mevcut ballıklarımı(3/4) kullanarak denemeye niyet ettim. Bir süredir ve hala dersimi çalışıyorum.

Modern arıcılık teknikleri hk. belli teorik/teknik bilgilere sahip oldum, ancak ilgili bilgileri pratik ile doğrulamadıkça, pratik ile pekiştirmediğim sürece pek anlamları olmamakta/olmayacaktır benim için.

Ben hala bu 3-4 aylık pratiğim ile arıları (genel olarak) tanımaya çalışıyorum hocam, klasik yöntemler ile ana önceliklerim içinde en önde geleni budur şu anda.

Özellikle, varroğa ve kışlatma faliyetlerine odaklanmış durumdayım, tek hedefim Allahın da izni ile “kazasız” bir şekilde kışı atlatmak/atlattırmak. Ancak bulunduğum bölgede sonradan farkettiğiim bir andikap var, onu da bir şekilde çözmem gerekiyor öncelikle.

En büyük engelim seyahatlerim, örneğin 2 haftadır bir başka tabir ile “yollardayım” ve uzak kalmam beni rahatsız ediyor açıkçası, ancak emekli olana kadar yapabilecek birşeyim de yok maalsef.

O sebep ile hafta sonu arıcılığına da bir nevi odaklanmış durumdayım, özellikle farrar veya hibrid sisteminde ballıklar ile beraber takım olarak kışlatma hususu ilgimi çekiyor ve işime fazlası ile yarayacak olduğundan, muhtemelen odaklanacağım sistemler olacaktır ilerki dönemlerde. Hayırlısı ile.

Süre uzun da olsa yaptığın uygulamaların sonucunu dört gözle bekliyoruz.

Bu formun özelliği uygulanmış ve uygulanabilir bilgilerin sonucunu tartışarak doğru bir yere oturtmasını seven yenilikçi arıların toplandığı yer olmasıdır.

İnşallah Murat Bey, foruma köşe açmamdaki yegane sebeplerdendir, özellikle sizin ve forumda ki diğer arkadaşların da yardımları ve uyarıları ile bilgilerimi, tecrubemi arttırmaya/geliştirmeye ve paylaşımlarımı da bu sebep ile sürdürmeye çalışacağım.

Mesela, önümüzdeki sene içün son düşündüğüm ve hayata geçirmeye planladığım ufak bir projem var.

Bu sene toplam 4 kolonide malum sebepler(bkz.ilk mesajlsr) ana değişikliğ yaptım ve toplam 5ad.(birine 2.defada ancak kabul ettirebildim) bölgeme de uyumlu anadolu f1 ile hepsini değiştirdim.

Babamın toplam sağlıklı 7 kolonisi var şu anda(en zayıf 1koloni 8çerçevede), onları bana vermek istiyor(yaşlılık ve en yakın arıcı arkadaşının da vefatı ile sıkıntı yaşamaya başladı, Sakarya’da yer konusu da problem olmaya başlaması ile).

Mevcut ve kışa giren toplam 11koloni olacağından, seneye ilk hedeflerim arasında ihtiyac olacak ana üretimini de kendim yapıyor olmam gerekliliğidir.

Bu arada değiştirdiğim iki kolonili kovanımdaki analardan birini yakalamaya çalışınca kaza yaşadım ve ananın hızlı hareket etmesi nedeni ile de istemeden fazla baskı uyguladım(henüz eldivensiz çalışamıyorum). Yanlış bölgeden tutmaya çalıştığımdan da, anaya zarar verdim ve yedek ana olmaması nedeni ile ve zamansızlıktan, kolonileri birleştirerek tek koloniye çevirdim.

Bu sebeple benzer ihtiyaçlarımı da karşılayabilmek amacı ile yeni sezon için ufak bir hazırlık yaptım şimdiden. İnşallah bu zaman darlığı içinde onu da başarmaya çalışacağım.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180908/1de293ddc2cc00406b06ec3a8041fdb8.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180908/d4a10dd77fe6b498c79777c3895a096e.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180908/ad5c42f502581e1f1dd243f530e4cca2.jpg

Saın Erdinç KIRATLI:

Çerçeve kulaklarını uzun yapıyorsunuz standart dışı.

Çok hassas çalışıyorsunuz hem de 1/50 verniye bölüntülü kumpasla.( İsmail Akyüz buda nereden çıktı diyecek)

murat hocam,sizin en ince ayrıntıları değerlendirmenize hayranım… ;D

Sen nasıl etin neresinden ne çıkacağını biliyorsan, benim ki de meslek alışkanlığı.

Murat hocam,

Çerçeve Başarı arıcılığın kabarmış petek çerçevesidir ve piyasa tabiri ile 23lük çerçevedir. Uluslararası standartlardan bir eksiği veya fazlası yoktur, her yönü ile uygundur benim için (özellikle arı boşlukları).

Çok hassas çalışıyorsunuz hem de 1/50 verniye bölüntülü kumpasla.( İsmail Akyüz buda nereden çıktı diyecek)

Ben isterdim ki asıl jenter hk. görüşlerinizi duyayım Murat hocam, ancak madem merak ettiniz, açıklayayım:

Kumpas, benim arıcılık vesilesi ile ilk marangozluk işlerine başlamam ile birlikte daha da önem kazanmıştır, woodworking scribe gauge aletine ~50€ gibi bir yatırımı gereksiz görmüş ve yerine başarı ile kumpaslarımdan birini bu amaçla kullanmayı uygun gördüm.

Hassas olarak sadece daire testere yan mesafe, daire t.bıçak yükseklik ayarlarında ve mastar çalışmalarında kullanılmaktadır, onun dışındaki hallerde sadece bir woodworking scribe gauge takımıdır benim gözümde.

Ayrıca, fotoğraflarımı da “o an” mantığı ile çektiğim için, neredeyse her karede, “konu mankeniymiş” gibi yer alır kendileri, rahatsızlık veriyorsa konu dışı etmek için dikkat etmeye çalışırım.

İsmail Bey, doğrudur, arıcılık üzerine yorumları hakikaten hayranlık vesilesidir.

Bu arada hocam, hemen bal sağımı sonrası yapmam gereken formik asit varroa mücadelemde çok geç kaldım. Sebebi ise formik asit aparatlarımı çok yeni almış olmam, güvenlik tedbirlerimi de sağlayınca, en kısa sürede, havalarda soğumadan, formik asit uygulamasına başlamayı düşünüyorum.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180909/af148556ffb9b6ff7573a4d9ccf3d7e1.jpg