Selamın aleykümselam öncelikle herkese kolay gelsin ben aracılığıyla geçen sene bal zamanı sonuna doğru başladım 2 kovanım vardı bir arkadaşın yardımıyla böldüm şuan 5 kovanın var neyse konuya gelirim biraz fazla konuştuk galiba . Koyanların durumu şuan iyi görünüyor ama kovanlarimda çok fazla erkek arı yumurtasi var sebebi nedir yardımcı olursanız sevinirim kolay gelsin
Kovanlarınız kalabalık ve yeterince işçi arı var demekki ,
Hayatta kalma modundan üreme moduna geçmişler.
Kabarmış boş petek verin , veya ham petek kabarttırın, önüne iş koyun ki üremeyi düşünmesinler,
yoksa bir süre sonra oğula kaçarlar
Ferhat bey
foruma hoşgeldiniz,erkek arı yoğunluğu petekler bozuk olduğu için olabilir,
eğer peteklerde erkek gözü fazlaysa bu çerçeveleri kovandan kademeli olarak almalısın.
eğer almazsanız kovan gelişemez.
Ferhat bey kovanda ana olup olmadigini kontrol ediniz sayet yok ise kovan yalancilamis olma ihtimali var.
Kistan cikisda ana kaybi soz konusu olabiliyor
Eger ana varsa ve o ananin yasini biliyorsaniz ve yasli bir ana ise sperm kesesi bosalmis ve sadece dolsuz yumurta yani erkek yumurtasi birakiyor olabilir…
Bu iki durumu kontral ediniz sayet ana mevcut ve genc ise ibrahim hocamin dedigi gibi bozuk petwkler nedeni ile erkek nufus artiyorda olabilir
sayın atmış arılarınızın sayısını arttırmışsınız,forumu iyice okuyun.ilerde çeşitli sorunlarla karşılaştığınızda ne yapacağınızı iyi bilirsiniz.
kovanınız hakkında biraz detaylı bilgi verirseniz,daha iyi yardımcı oluruz.yalancılama ihtimalde var.
Hepinize yorumlarinizdan dolayı çok teşekkür ederim ana adımda sıkıntı yok bu yıl 2 yaşında olacaklar kovanın içinde de ana anılarım duruyo günlük yumurtaları kontrol ediyorum çok güzel atıyor. Şöyle birşey var suruplugun altına bebek yapmışlardı hepsi de erkek arı için gözler büyük yapılmış lavra lar kapanmış ve kabarmış full erkek arı sebebi nedir bebek gözünün bozuk olmasıyla alakası olduğunu sanmıyorum kendisi de petekleri öyle yapıyor cunku neredeyse petek leyin 3 te 1 i erkek arı lavrasi
Salkımdan uzaklaştıkça yani kuluçka alanından uzaklaştıkça arılar erkek gözünü daha çok yaparlar.
Bu durum arıların kendi yaptıkları peteklerde daha çok belli olur.
Tarih olarak işçi arı gözleri önce yapılır havalar ısınınca erkek gözü yapımı başlar.
Şerbetlik altına da yapılan gözlerde erkek gözüdür, bu ananın kötü olduğuyla ilgisi yoktur.
Şerbetlik altına yapılmış peteği bırakın yapsın, yavruları kapatsın, sonra kesip atarsınız, varoayla savaş olur.
lavralar kapanmış kapanmıs bende 3 gün önce kesip attım sonra bal peteğinin içinden 1 adet ham(temel) petek vermiştim birgün sonra baktım bal peteğin dış tarafından kovan örtüsünden petek yapmaya başlamış bende o petekleri kopardım bal peteğinin dışından da bir tane ham petek daha verdim doğrumudur bilmiyorum
Bal peteğinin arkasında bölme olmalı ki arkasına geçip petek kabartmasınlar.
Koloni yönetimine bir göz atsanız derim.
teşekkür ederim şu an yaptığım yanlışmı yani
Sorun yok hava sıcaklığı uygunsa ve nektar varsa kabartırlar,
Dalak yaptıklarına göre uygun ,
daha çabuk kabartmaları için şerbet verebilirsiniz.
Anaların en verimli zamanı ikinci yazlarıdır,
2015 doğumlu analar bu sene iyi iş yaparlar.
Çok sagolun yardımlarınız için teşekkür ederim