Erkek arılar polen tuzaklarından geçebilir mi?

Polen tuzaklarını aldığımda kovandan fazla miktarda ölü arının dışarı atıldığını gördüm. Acaba ölen arılar polen tuzaklarından geçemeyen erkek arılar olabilir mi? Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum…

Erkek arlar polen tuzağına takılır. Polen tuzağı çoğu kovanlarda sabit olduğu için zamanla doluyor polen tuzağı çalışmaz olduğu gibi kovan önünde yığılmalar oluşuyor. Temizlemek için de çıtaları çıkartarak temizlemek gerekiyor. Naçizane önerim kuluçkalığın altının mutlaka seyyar olması polen tuzağının da çıkabilir olması kullanım açısından kolaylık sağlar.
Size bir iki örnek verecek olursam.
http://img138.imageshack.us/img138/3665/dsc06986l.jpg
http://img812.imageshack.us/img812/4215/dsc06997r.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/3707/dsc06973lu.jpg

erkek arılar polen tuzağından geçemez

fuzuli bey dediğiniz gibi oluyorsa çalışma sisteminiz hatalıdır

Polen tuzaklarım seyyar. Geçen haftasonu cumartesi kovanın polen tuzaklarını devre dışı bıraktım. Polen tuzaklarının deliklerini çıkamayan ölü arılar tıkamıştı. Ölü arıları dışarı attılar. Sonra yine polen tuzaklarını devreye aldım.

Sait bey sizin polen tuzaklarınız dan anladığım kadarıyla erkek arılar geçebiliyor maalesef benim polen tuzaklarından geçemiyorlar benim yanlış yaptığım noktayı açıklar mısınız. Veya bir başka deyişle diğer arıcı arkadaşlarımızın polen tuzaklarından erkek arılar geçebiliyor mu? Bildiğim kadarıyla polen tuzağı genişliği 4,8 mm ile 5,00 mm arasında erkek arının bu delikten geçmesi imkansız. Erkek arının oluşabilmesi için 9 mm genişliğinde petek gözü gerekli. Doğal varroa mücadelesinde kesmiş olduğumuz peteğin altını işçi arılar erkek arı gözü olarak örerler çünkü arı tasarruflu çalışan bir canlıdır. Erkek arıların çıktığı gözde haliyle daraldığı için bir sonraki işlemi genelde bal doldurmak olur.

Fuzuli Bey,
Sorun dip tahtasının sabit ya da seyyar olmasından, olmamasından kaynaklanmıyor…

Çiçektozu kapanı kapan olarak kullanılıyorken, giriş kısmında enaz iki arının kapana yakalanmadan rahatça girip çıkabileceği kadar bir açıklık bırakılırsa hiçbir sorun olmuyor.

Sizin kullandığınız sistemde bir tasarım hatası var: Kapan plakasına zımbalanan çıtada erkek arılar için ve temizlik yapan, içeride ölmüş arıları dışarı taşımak isteyen işçi arılar için 15-20 mm’lik bir aralık yapmak gerekiyor. (Bu aralık, gerektiğinde yani plaka ters çevrilip kapan devredışı bırakıldığında kapatılabilmeli.)

Üstat konu erkek arının polen tuzağından geçmesi elbet koloni için 2 CM2 gibi bir çıkış bırakılması kovanın arı trafiğinin çalışması için gerekli.
Benim kullandığım sistemi geliştirmem de bu sitenin bana çok faydası oldu. Yapmış olduğum ürünleri satmak gibi el bet bir amacım var lakin kimse inanıp güvenip satın almıyor. Sebebi ise her üretici arıcının parasını alıp kaçmış.
Üstat para İstanbul da buradaki arıcılar 1 TL verip bir çift kulp dahi alamıyor. Ikına sıkına kovanı kucaklayıp taşımaya çalışıyor. Ürünlerimi mutlaka fuara getirmem lazım insanlara tanıtım amaçlı gerekirse bedava vereceğim. Zamanla kullanıcılar inanır güvenir alır. Marka benim için çok önemli mutlaka bi gün sihirli kovan marka olarak biryerlere gelecek. Bu site dalgasını geçse de ben mücadeleme devam edeceğim. Bu siteden benden ürün alanlar da var.

Konu başlığına dönersek…
Erkek arılar çiçektozu kapan plakasının 4,8 mm çapındaki dairesel gözlerinden geçemezler.
Sait Bey de onu söylemiş…

Şu an için diğer konular gündem dışı.
İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

(Bir not: Sihirle işim olmaz. Arıcılıkla mistik konuları, sihiri, büyüyü karıştırmamak gerekir. Pekçok üretici, ürettiği ürünün mucizevi olduğunu söylüyor ki bu da rahatsız edici bir durum.)

Fuzuli Bey sizin tasarımını yaptığınız bu kovanda çıta altı ile taban arasındaki mesafe kaç cm?
Bu bahsettiğim mesafeyi kenardaki boşluklara göre mi ayarladınız yoksa plakayı sabitlediğiniz çıtalara göre mi ayarladınız? :frowning:

Üstat sihirden büyüden bahsetmiyorum. Sihirli kovan bir marka sihirli kovan olmazdı da ahmet kovan olurdu ne fark eder. Sihir yapmamı isteyen varsa da yaparım. Örneğin benim kovanımın altı açık kışın da arılar ölmüyorlar çoğu insan kovanlarda yalıtım yapmamı söylüyor kapak sacının altında yalıtım mevcut diğer yerleri tahta altıda 4mm elek teli demek ki bir sihir olabilir arılar ölmüyor.

Siz ne diyorsunuz: Soğuktan arı üşüyecek diye…

Sihir : arıcının bilgisi becerisi gerisi şarlatanlık.

1 cm den başlar arı polen tuzağından çıkarken 1,5 cm dir diğer taraflar 3,5 cm.
Bir başka deyişle çıta 25 cm yan duvar 26 cm.

Fuzuli Bey,

''Bu kış arılarım soğuktan donacak, açlıktan sönecek'' endişesiyle arıcılık yapılmaz.
Ben bu sözü imza gibi kullanıyorum. Arılar kış salkımındayken soğuktan ölmüyorlarsa bunda büyü, sihir yok; bir bilimsel gerçeğin tezahürü (ortaya çıkması, görünmesi) var.

‘‘Sihirli Kovan’’ marka adı herhalde devlet zoruyla alınmadı… Türkçemizde başka sözcük mü yoktu? :slight_smile:

Fuzuli bey,

Saldırmış gibi anlaşılmaz isem iki hususa değinmek istedim.

Erkek arı petek genişliği 9 mm. değil, kabaca 6,5 mm’dir.

Bu satırdan, bu forumda siz bir şeylerin mücadelesini veriyorsunuz da, sitede sizle dalga geçiliyor gibi anlaşılıyor.

Bizlere haksızlık yapmıyor musunuz?

fuzuli bey polen toplamak için tuzaklar günün belirli saatlerinde devreye sokulur polen toplanır ve devreden çıkarılır

bu şekil çalışmada erkek arılarla dediğiniz problemler yaşanmaz.

dediğiniz problemlerin yaşanması için polen tuzağının günlerce çalışır vaziyette kalması lazımdır ki bu şekilde polen toplanması yapılmaz

ayrıca cahit ağbinin dediği gibi arının normal çalışması için 1,5 - 2 cm yer bırakılırsa erkek arıların giriş çıkışı sağlanmış olur ve toplanan polenin azalmasınada neden olmaz

mesajınızın bir üstündeki mesajı okusaydınız yanlış uygulamadan kaynaklandığını anlardınız

ayrıca ana arı gözünden erkek arı çıkarmışsınız

kenan abi benden önce yazmış

benim size tavsiyem bilgilerinizi bir gözden geçirin bu şekilde arıcılık adına yararlı buluşlar yapmanız zor gibi

Amanınnnnn… :smiley:

benim polen toplama tekniğim polen başlayınca acarım polenlikleri polen gelişi bitmeye yakın kaparım varolduğu müddetce alırım
fakat yinede şikayetim var kuluckalıkta cicek tozu bilokeli cercevelerim var

Bekir abi bu çerçeveler son baharın polen olmadığı zaman
burdan alarak yavru büyütmede kullanmazlar mı?

kadir bende sonbahardada polen var

geçen sene kasım aralık ayında sıcak günlerde seradaki biberlerden polen alıyordu arılar

valla bilokeyi yapan onlar kullansınlar bir ara

Konu erkek arılar iken dün kovanı açtım kontrol sırasında o kadar çok erkek gördümki anlatamam birazını dışarı atıyolar birazı çıtada birazıda hala yumurta normalmi bu?