Erkek arıların kovan aktarırken azaltılması.

Merhaba, pazar günü bir kovan arı aldım. Zayıf iki kovanımı da bu dokuz çerçeve arıyla destekleyip geliştirme niyetindeyim. Yeni aldığım kovanda çok fazla erkek arı var. Dün zayıf kovanımı bir çerçeve genç arı naklederken çerçevedeki tarlacıları uzaklaştırdığım esnada erkek arılar da asıl kovana geri döndüler. Lafı uzatmayayım, şöyle bir planım var. Arıyı polenlikli kovana aktaracağım, önce ana arının bulunduğu çerçeveyi bulup yeni kovana koyacağım. Sonra bu yeni kovanı kovanın yerine yerleştireceğim. Boş bir ballığın altına ana ızgarasını zımbalayıp yeni kovanın üstüne koyacağım. Çerçevelerde arıları üst katın içine silkeleyip genç arıların konava yukardan aşağı girmesini sağlayacağım. Erkeklerin ana ızgarasını geçemeyeceklerini düşünüyorum. Uçup önden girmeye çalıştıklarını da polenlik engelleyecek. Silkelediğim yavrulu çerçeveleri de hızlıca katı kaldırıp kovanın içine dizeceğim. İşlem bitince akşam gün batımına yakın katı alacağım. Zaten bu işlemi akşamüzeri yapmayı düşünüyorum. Arının girişinin erkeklerde kapatılması riski olduğunun farkındayım, takip edeceğim. Arıya yakın zamanda kat atılabilir fakat ben kat atmak istemiyorum, zayıf kovanlarımı destekleyeceğim biraz daha. Arının sıkışıklığı gidermek için erkek nüfusu azaltmak niyetindeyim. Erkek arının çok olmasının nedenini soracaksınız, arıyı aldığım abimiz geleneksel arıcılık yapıyor ve bol bol Oğul topluyor, çerçeveler eski eğri büğrü olduğu için ve varrova ile organik mücadele yaptığını söylediği için erkek gözü çok. Şimdi ben bu işi yapayım mı? Önerileriniz nedir?

aldığın arının foto yüklersen seviniriz destek olarak diğer kovanlarına vermen mantıklı yanlız erkek fazla olması biraz düşündürücü

Pek yorum gelmedi. Kısaca şöyle sormalıydım belki de: -Erkek arıları azaltmanın bir yolu var mı? Bu başlıkta ilk yorumda bahsettiğim işlemi yapmaktan vazgeçtim, zor olacak. Erkekler kenar iki çerçevede toplanmış gibi sanki. Erkek arıların olduğu çerçeveyi o kovandan biraz uzaklaşarak duman versem acaba şaşırıp başka kovana girerler mi? Oldukça hantallar sonuçta.

Erkek arının azaltılması: onların çıkmasını önlemekle olur.

Erkek petek gözlerini kapanmış durumdayken yatay olarak kesmek yani öldürmek.

Erkek arı belki oğul çıkması anlamına geldiği gibi gözler varrao üretim merkezidir aynı zamanda

Murat Hocam erkek gözlerini kestiğimizde varroa’ya darbe vurmuş olur muyuz? Yani gelişimini tamamlayamaması gibi bir durum söz konusu olur mu?