Erken ilkbaharda erkek arı çokluğu

Birkaç gün önce 4 arı kolonisi satın aldım. Bu kolonilerin sahibi ana arıları geçen sene hazır ana arı alıp verdiğini söyledi. Bugün kolonileri kontrol ettiğimde biri hariç diğerleri aşırı derecede erkek arı ve kuluçkası olduğunu gözlemledim. Acaba bu ana arılar verimsiz mi?

Sen erkek bol olan konilerde ana arıları gördün mü?
Belki anası yoktur. Yalancılamıştır.
Belki ana düzgün ciftlesmemistir. Yumurtası bitmiştir.

Bir kolonide ana arıyı gördüm. Bu 3 kolonide kapalı işçi arı kuluçkası gördüm. Sanırım ana arıları var.

Bizim trakyada nisan 15 'ten sonra oğul dönemi başlar.
Bende bazı kolonilerde kemerlerde kapalı çok sayıda erkek gözü gördüm. Bence bu ayda normaldir. Anaları gördüysen.

Gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekür ederim.

ankara da 15 gün dür arılarda bir durgunluk var hiç gelişme yok sebebi nedir bilemedim

Ana arıyı göremediysen yalancılamış olabilir petek gözlerine bak birden çok yumurta attıysa ve dağınıksa yalancılamıştır

1 kovan değil ki 60 kovan var mevcut arı sayısında artış yok sanki

Bizde de durgunluk var 15 gündür. Sanırım havalardan olsa gerek. Arılar için olması gereken sıcak sakin ve nemli bir hava. Neredeyse son 15 günde 2 gün bile böyle olmadı. Böyle bir durumda durgunluk bana normal geliyor.

Havalar yüzünden, bizde de 10 15 gündür sürekli yağışlı ve geceler çok soğuk 2 gün önce kar yağdı arılar yavru alanını genişletmedi

Tabi havaların etkisi çok ,ama sunuda atlamayalım Nisan ayı kıslayan arıların ölme vakti .

Arılara kek verin. Kek verirken keki yassılayın. Kek poşetinin arılı çerçevelere verilecek yüzünü maket bıçağı ile yarım karış çapında kapak biçminde kesip çıkartın. Kekin o yüzünü çerçeveler üzerine bırakın.

1 re 1 şurup ile besleme yapıyorum haftalık. stokta hiç bal görünmüyor. etkisi olur mu bu durgunluk için

Benin şurup ölçüm 4 ölçek şeker 3 ölçek su şeklinde (4/3). Beş veya altı güne bir şurup veriyorum. Aynı zamanda hazır kek veriyorum. Sanırım arılara verdiğiniz şurup kuluçkaya dönüşmektedir.

Evet etkisi olur dışarıdan nektar gelmediği dönemlerde arının stoğu yoksa fazla yavru atmıyor bence biraz daha koyu şurup verin havalar soğursa diye ne olur ne olmaz

Afedersiniz Menderes bey sorunuzun yanıtına gelecek olursak; arılara şurup vermek durgunluğa sebep olmaz. Temiz hijyenik yapılmış şurup ölçüsü kaçırılmadıktan sonra doğada nektar akımı başlayana kadar arıların kuluçka yapmasını artırır. Yalnız işin şu kısmına dikkat edin. Verdiğiniz şuruptan dolayı kolonilerde birkaç arılı çerçevede bal birikmesi olmuşsa arıları şurup ile beslemeyi uzun süre erteleyin. Stoktaki bal tüketilinceye kadar.

Bahar aylarında mart, nisan gibi havalar arının düzenli çalışmasını engeller yani yağmurlu, kapalı ve arıların uçuş yapamadığı günler olur hatta bu günler bazen 1 hafta gibi uzun olabilir.
O yüzden kovan içinde sürekli yedek bal veya verdiğimiz şerbetin işlenmişi olmalı.

Arılar ulaşılacak kadar yakında ise günlük az, az besleme en uygunu.

En erken iki veya üç güne bir şerbet verilmesinden yanayım. Verilen şerbeti ilkönce arı kendisi  işler invert şekere dönüştürür. Ondan sonra kuluçka beslemesinde kullanır. Hergün üstüste verilen şerbeti arı kolonisi invert şekere dönüştüremeyebilir. Bu durum arılara zarar verebilir. Aynı zamanda erken ilkbaharda kovanları hergün açıp arı kolonilerini rahatsız etmek kuluçkanın üşütmesine sebep olabilir.

Bu mevsimde besleme amacıyla kovanları açmadan veya ısı kaybı olmayacak şekilde çok az açarak besleme yapılır.

Bu mevsimde yapılacak beslemelerde 2 su 1 şeker yada 1 su 1 şeker olmasın bir önemi var mıdır. nasıl şurup tavsiye edersiniz.