1 ölçek su 1 ölçek şekerden yapılan şuruptan daha fazla şeker oranı düşük şurup vermek sağlıklı değildir. Mümkünse su oranı biraz az olsun. Örneğin 4 ölçek şeker 3.5 ölçek su (4/3.5) gibi.
Bugünlerde yani bahar aylarında arılar dış ortamda hangi oranda bal özü buluyorsa onun gibi veya ona yakın oranda şerbet verilmeli.
Bu konuda güncel olan yeni bilgi kaynaklarına göre petek kabartma günlerinde daha sulu şerbet verilmesinin uygun olduğudur.
Yapılan araştırmalarda aynı oranda şekere daha fazla su konularak arıların petek kabartmaya yani verilen şerbet çok olduğundan konulacak göz olması için fazla petek kabartırlar.
Eline sağlık murat hocam , kaç gündür yazmamak için kendimi zor tutuyorum,doğada bire bir nektar salgılayan bir bitki adı söyler misiniz,söyleyemezsimiz çünkü yok , şimdi gelelim bal nedir sorusuna %20 min altında şu %80 üstünde bal, arkadaşlar bu oran doğada nerdeyse tersine yakın,surubunuzu dört su ber şeker yapın ,bire biri son baharda stok beslemesi için yaparsanız,kalın sağlıcakla ,oh be.
Afedersiniz Murat bey Prof. dr. Muhsin Doğaroğlu hocamızın Modern arıcılık teknikleri adlı eserinde arılara hiçbir dönem 1 ölçek su 1 ölçek şekerden yapılan şuruptan daha seyreltik şurup verilmemesini tavsiye eder. Arıları şurup ile beslemede önemli olan su değil şekerdir. Arıcı gereksiz yere su hammallığı yapmış olur. Aynı zamanda arılara gerçek ihtiyacından fazla su içirilip yorulmuş olur. Su sadece şekerin arılar tarafından hazmedilmesini sağlayan maddedir. Arıların temiz su ihtiyacı karşılanmak isteniyorsa arılığın yakınına suluk yerleştirilebilir. Sulu şurup vermenin başka bir sakıncası; arı kolonisinin aldığı şurup fazla olursa kuluçka beslemesinde kullanılamazsa uzun süre peteklerde kalırsa bozulabilir. Arı kolonileri hasta olabilir. Balın kıvamlı olması arılar petekte balmumu ile sırlaması bu sebeptendir. Önemli olan bal yerine geçen gıda ile beslemektir. Arı kuluçkasını besleyen nektar değil arı sütüdür.
Ben burada olması gerekenden fazla sulu şerbet verin demiyorum.
Güncel olarak bitkilerden hangi şeker ve su oranında bal özü geliyorsa, şeker su oranını ona yakın yapmalısınız dedim.
Arılar dış ortamda % 15 şeker oranındaki bal özünü bile kovana taşırlar, hele bu yağmurlu günlerde bunu ancak bulurlar.
Bahar aylarında sabah erkenden kovan uçma tahtasına bakarsanız su damlarını görürsünüz bu belirti de kovana çok sulu şerbet geldiğini bilirsiniz.
Su oranı çok olan şerbet arıların az uçuş yaptığı günlerde sorun olur yani sonbahar beslemesinde sorundur.
Bahar aylarında sulu şerbet içindeki su yavru gelişimi ve kovandaki eski balın işlenmesi için gereklidir. suyu dışarıdan taşımaya gerek kalmaz.
abi ben pratik olarak stok zamanı 2/1 diğer zamalar ise 1/1 veriyorum gayette memnunum .
Genellikle oğula gidecek olan arı çok erkek yavru atar belkide oğula gider
Hatamı düzetmek istiyorum. Sonbaharda bugünlerde kolonilere hergün şerbet veriyorum. Bir zararını görmedim. Gerektiğinde hergün şerbet verilebilir.
Erkek arı çokluğu olan kolonilerden birtanesi ekim ayında ana arıyı değiştirdi. Diğeri adi yavru çürüklüğüne yakalandı. Erkek arı üretmeye hala devam ediyor.