Elimde iki kovanım var. biri 9 çıta birinde ise yavru çürüklüğü sonrası 5 çıta. Yavru çürüklüğü için yeni müdahale yaptım sonuç inşallah olumlu olur. Hazır ana ile 9 çıta olan arımdan bölme yapmam şu zaman için sakıncalı olur mu? yavru çürüklüğü olan kovanın anasının tedavi sonrası değiştirilmesi tavsiye edildi. Bu anayı o kovana kabul ettirme şansım var mı?
Bence bölme yapma.arıyı kışa güçlü sok güçlü çık.baharda 3 böl.sorun Olmaz.
Yavru çürüğü için nasıl bir yol izledin bilmiyorum.
anasını değiştirmen gerektiğini kim söyledi bilmiyorum .
Ama şu var.anasını Şuan istersen Tam vakti.onun anasını değiştirebilir sin sıkıntı olmaz.
Hatta şu var.arıyı iyice sıkıştırır güzel besleme yaparsın .1 tur yavru cevirse sana yeter.
Şuan zaman var.Ben 7 kovanın anasını değiştirdim .Ekim sonuna kadar anca 1 tur falan yavru söker .kışa genç ariyla girerim .
Diğerine dokunma .ama yavru çürüğü olan sana kalmış.Bi arada anası değişmesi gerek kim dedi ise öyle bir şeye gerek yok.
Adı üstünde yavru çürüğü .az arı çok yavru olunca isitamayip gözde ölmesi .
8 aydan sonra arının içinde fazla çerçeve olmayacak.arılar üst üste binsin sorun değil ama az bal var polen var diyip bekletmeyecek sin .gündüzleri Hava aşırı sıcak ana buna aldanıp çok göze yumurta atar .sıcak havada dağınık duran işçiler gece havanın soğuması ile içe çekilir dışarda KALAN kısım sizlere ömür
O halde elimde ki hazır anayı ne yapabilirim? Zayi olmasını istemediğim için bölme yapmak istedim.
Yavru çürüklüğü için neo terramycin aldım. 1/1 şerbete 1 çay kaşığı koydum buzdolabı poşediyle arıya verdim. Küçük tuzluğa alabildiği kadar pudra şekeri ile 2 çay kaşığı neoterramycin i karıştırıp peteklerin ön arka yüzlerine arıyla beraber serptim. Birde kek takviyesi yaptım.
Arı 9 çıtaydı 4 çerçeve de yavru çürüklüğü gözlemledim o çıtaları aldım. 5 çerçeve bıraktım arıyı sıkıştırdım kovanı temiz kovanla değiştirdim.
Varroa ilacını da yeni yaptım.
Biri söyledi ananın değişmesinin iyi olacağını.
5 çerçeveye kabul ettirmek 7 ye göre daha kolay olur öyleyse. Ama elimde ki ana yumurta atar mı ona emin değilim iriliğine bakarsan çiftleşmiş duruyor.
Arıyı sıkıştırmak en güzeli demek ki.
Ana arının değişmesi şart değil arıyı dört çerçeveye sıkıştır.
Ritmik düzenli besle
şayet arıyı çok sıkışık hissedersen on gün kadar sonra temiz kabarmış bir petek koyabilirsin.
Arı on gün çok sıkışık çalışmış sorunları atlatmış olur.Ben dört çerçevede çalıştırırdım.
Antibiyotik kullanmana gerek yok zararları var.Tüm bakterileri yok ediyorsun arıyı tüm hastalıklara karşı dirençsiz bırakmışsınız.
Adi çürüklük rahatlıkla baş edilebilecek bir sorun.
Anladım. Elimdeki ana arıyı ne yapabilirim? Zayi olmasını istemiyorum. Şuan baya sıkışık duruyor ama 4 daha mı iyi olur?
Beslemeden kastınız nedir?
Tavsiye üzerine yaptım. Yani çok bilgim yok denilenleri uyguluyorum. Adi çürüklük için fazlaca korkutuyorlar, yakılması imha edilmesi arılıktan o kovanın uzaklaştırılması v.s. Dediğiniz kadar kolay mı bu durum?
Yumurtlayan hazır anayı bir çerçeveyle yedeğe alabilirsiniz.
9 Çerçeveden 4 çerçeveye gerileyen arı düşündürüyor.Arılıktan uzaklaştırsanız daha iyi olur.En az 5 km olmalı.
Diğer arıya geçmesin.Antibiyotik çözüm değil.
Adi yavru çürüğü nosema varova mücadelesinden daha kolay.Elinizdeki ana arıyı eskisiyle değiştirmek istiyorsanız tercih sizin genç olması avantaj.Ancak yavru çürüğü var diye anayı değiştirmek şart değil.
Yavru çürüğü %100 çüzümlenecek bir olumsuzluk.
sıkıştırılacak düzenli 2 kısım şeker biz kısım su karıştılacak buzdolabı poşetiyle beslenecek bu kadar kolay.Gerekli tedbirler alınırsa diğer kovanlara geçmez.
Şayet başka kovanlarda da varsa birinden diğerine geçtiği için değildir.
sıkışık çalıştırılmayan petek istemeden petek verilen kovanlarda yavru çürüğü olasılığı yükselir.
İçiniz çok rahat olsun istiyorsanız ana arıyı üç gün kafese alın veya yeni ana arıyı verirseniz en az üç gün yine yumurta olmayacak sıkışık arı sorunu çözer.
Eylül ayında yapılan bölme bir tur yavru çıkarır ancak zincirde eksiklik olabileceği için kışı çıkarmakta zorlanır.
Yedeğe almak ne demek?
Evet ve bu arı kattaydı. 10 çerçeve bal aldım. Katı indirdim ve 4 çerçeve yavru çürüğü olunca 5 çerçeveye sıkıştırdım.
Çözüm olarak ne yapmalı? Uzaklaştırma imkanım yok.
Bu riske girmek istiyorum. Çok mu yanlış olur?
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Umarım sorunsuz çözüme ulaşabilirim.
Bende yeni böldüm ama 8 tam çerçeve ye basacak şekilde böldüm .anca toparlar.
Ama senin bölme en düşük 4 çerçeve yapabilirsin.5 de eski kovanda bırakırsın .eski kovana birşey olmaz.
Arıyı goturebilecegin bir yer varsa.Akşam böl.uzağa götür .15 gün orada kalsın.Sonra geri getirirsin .Hiç kaybın Olmaz.
Işın gerçeği bu zamanda Tek bir arının bile önemi çok.
Aynı yerde bölmeye karar verdin ise .uçuş deliğini bari ortala.
Tarlacilar belli bir müddet her iki kovana girerler .ana tutunca zaten sıkıntı ortadan kalkar
Anladım. Başka bir yere götürme imkanım yok. Dediklerinizi uygulayacağım. Teşekkür ederim.
Elinizde yumurtlayan hazır ana olduğunu söylüyorsunuz.
Ana arıyı bir çerçeveyle ayrı kovana koyup bir kenarda bekletebilirsiniz.
Kışa kadar lazım olursa kullanabilirsiniz.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.