Eylül'de bölme

Herkese selamlar. Baldan çıkan kolonilerimiz 8-10 çitali bir iki tur serbetledikten sonra bayram sonu hazır ana ile bölebilirmiyiz. Risk varmıdır.

Lenovo P70-A cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ben ağustos başında anasız böldüm şuan anaların yumurta atmasını bekliyorum. Sizde bir an önce başlarsanız sorun çıkmaz.

Bölebilirsin hocam sakınca yok hazır döllenmiş ana olduktan sonra sıkıntı yok böldükten sonra ana yumurta atsin ve onlar kapandıktan sonra serbet takviyesi yap yoksa anayı kesme ihtimali var haricinde sıkıntı olacağını sanmıyorum bende yarin bölme yapacağım

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İki hafta kadar önce bölme yaptım. Hazır ana ile sekiz koloni oluşturdum. Bir tanesi ana memesi yaparak hem kendi anasını yetistirmiş hem de hazır an ayı kutunun içinde besliyordu. Hazır anayı geri aldım. Yeniden bölme yaptım.

Bölme yaptım 8 de 8 hepsi tuttu yalnız bir sorunum oldu çılgın bir yağma başladı. Yağmadan böldüğüm kovanın biri söndü. Bende bölmeleri alıp biraz yükseğe taşıdım. Şimdilik yağma yok ama arilikta genel bir yağma zaman zaman devam ediyor.

Lenovo P70-A cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Beslemeyi akşam ezanında yapın, verdiğiniz şerbet sabaha bitsin.

Yeni bölmeler yağmaya daha yoğun uğrarlar. Kaldıki Eylül ayında bölme yapmak çok risklidir.
Yağmaya karşı dirençsiz oldukları için sistem tam olarak kurulamaz.Kışa girse bile kıştan çıkma ihtimalleri yüksek olmaz.

Yapılan bölmelerde en büyük sorun sanırım yağmalama olur.
Bölmede işlem ; uzağa götürüp geri getirme veya 2 gün kapalı bekletip uçuş deliğini ondan sonra açma.
Direk uçuş deliğini açacaksak önüne çam iğnesi koyup çıkış zorlaştırılır.

Uzağa götürünce yakında başka arılık olmamalı.

2 gün kapalı olmakla yağmayı önlemeniz zor olur ancak geri dönen arılar azalacağı için kovan biraz daha güçlü olunca yağmalama yüzdesi düşer.

Eylül ayında kraliçeler yeterince erkek arı bulabiliyorlarmı?

Benim bildiğim bölme bahar aylarında yapılır.

Bölgeye göre değişiyordur tabi ki ama bizim orası 1500’e yakın rakımda olmasına rağmen erkeklerin hala aktif olduğunu görüyorum. Hem de hava yağmurlu idi.

Merhabalar,
Yalancıya kaçmış kolonilerde gelişen erkeklerin kraliçeyi verimli bir şekilde dölleme özelliği yok mu acaba.
Yılın her zamanında erkek arı üretimi bu sayede mümkün olduğuna göre ana arı üretimindeki erkek probleminin de olmaması gerekiyor.

Hazır ana aldım ve kabul eder etmez günlük yumurta gördüm.

Lenovo P70-A cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

dölleyebilir sıkıntı olmaz,hatta belki daha iyi olur,kendi arılığındaki erkeklerle çiftleşme oranı yüksek,ama dikkat et erkekler olgun olmalı,yeni yalancılamış ve erkekler daha dışarı çıkmıyorsa sıkıntılı durum olabilir…

Haklısınız Murat hocam.
Bir çok değişken mevcut sanırım bu aylarda.
Çiftleşmiş bir ana ortalama 6 çıta arı ile ideal bir bölme yapılabilir sanırım bu aylarda değil mi ?