iyi akşamlar arıların özellikle sevdiği yada maksimum seviyede yararlanabildiği bitkiler var mı bizim bahçede ağaç olarak her birinden sadece 1 tane olsada zeytin fındık nektarin limon elma ve birkaç tane daha meyve ağacı var aynı zamanda 100 e yakın mazı var sarmaşık olarakta yasemin hanımeli ve hedera var sizce hiç özellike çiçek dikmeye gerek var mı 3 kovan ile önümüzdeki bahar evin bahçesinde başlamayı planlıyoruz şimdiden teşekkürler
Bahçedeki ağaçların faydası, gölgelik olur.
Arının daha fazlasına ihtiyacı var. İhtiyacını bahçe dışından getirir.
Az olsa da yaralanırlar.
Bazı ballı bitkler insan yardımıyla yetiştirilsebile, insanların yeşillendirdiği alanlar arılar için yeşil çölmüş.
Arkadaşlar arılarımın bulunduğu köyümüzde (Zonguldak-Çaycuma Hacıosmanlar köyü) bol miktarda meyve, orman gülü ve kestane ağaçları var. Çocukluğumda tarım faaliyetleri yapılır; her taraf kır çiçeği olurdu. Şu an göç dolayısıyla toprak işlenmiyor. Çocukluğumuzda topladığımız kekiklerden şu an hiç yok. Kayınvalidem anlatıyor. - Bizim çocukluğumuzda arılarımız vardı. Arılara hiç şerbet, ilaç nedir bilmezdik. Bal alırken odanın birini sırf balları koymak için ayırır, köylüye dağıtır, bol bol yer yine de seneye balımız artardı diyor.
Dedim bu işe bir el atayım. Köyümüzdeki balözü salgılayan ağaç ve bitki türlerini arttırmak adına 1 aydır fidan dikimiyle uğraşıyorum. 1 ay içerisinde dikimini yaptığım ağaçlar:
155 akasya fidanı (köyümüzde ilk defa akasya ağacı dikilmiş oldu :D)
70 adet kestane
145 adet ıhlamur
Bunların yanında bu sene deneme amacıyla 500 gr arı otu tohumu, 50 şer gram zahter (dağ kekiği), izmir kekiği, adaçayı tohumu aldım. Dünde hayıt ağacı tohumu ile lavanta tohumuda aldım. Nasip olursa dikimleri ilkbaharda yapıp,bu sene gözlemleyeceğim. Bizim toprağımıza uyum sağlayan türlerden bir sonraki yıl bol miktarda ekmeyi planlıyorum. Burada amaç florayı zenginleştirmek sabit arıcılık yapıp, iki kez bal sağımı yapmak. Bu hususla ilgili öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Doğa ve arıcılık için güzel bir çalışma. Devamını getirmeni dilerim.
Sizi tebrik etmek gerekiyor…
Bal özü vermese yeşillendir iyi bir iştir.
Yeşil, yeşil, yeşil.
ellerinize sağlık aslında arıcılık böyle yapılmalı doğayı florayı koruyup zengileştirerek.biz balını yiyemesek çoluk çocuk torun torba nasiplenir.
Elinize sağlık, emeklerinizin karşılığını almanızı dilerim.
Ereğli’de arkadaşlarım var. Daha bugün bir arkadaşım orman dibinde ki yerini kast ederek git kullan, istersen evde de kalırsın demişti.
Bu ekimler Ereğli’ye uzanımırmı?
Ona göre karar vereceğim
sayın aydın_etçi merhaba,
çevreye duyarlı,olumlu ve örnek teşkil edebilecek bir çalışma
yapmış olduğunuz için sizi kutluyorum tebrik ederim.
aslında aynı duyarlılığı hepimizin gösterek çevreye ve doğanın
güzelleşmesi için elimizden gelen katkıyı kapasitemiz oranında vermeliyiz.
keşke herkes senin kadar katkıda bulunabilse o zaman
murat hocanın dediği gibi olur…yeşil,yeşil,yeşil
Çok güzel çalışmalar.
Tebrik ederim.
Ancak bu çalışmaların çok daha farklı şekilde organizasyon ile yürütülmesi taraftarıyım.
Bölgelere bitki transfer edilirken dikkatli olunmalı bence.
Sonradan olumsuz sonuçları olduğunda geri dönüş zor olabilir.
Bölgeye ait türler üzerinde çalışılmalı.
Ereğli’ye 94 km uzaklıktayız.
Aldığım tohumları bu sene deneyeceğim. Zaten az miktarda aldım. Sonuçları görmek için.
Bu arada bütün arkadaşlara güzel yorum ve teşviklerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Sayın Aydın _Etci bey.
Sizi tebrik ediyorum. Allah emeklerinizi zayii etmesin.
Allah kolaylık versin.
Arı doğadaki çiçeklerden nektar topluyor ve kendine bal yapıyor üretici bu balı alıp satıyor para kazanıyor… Bunun karşılığında hiç bir şekilde çıkar gözetmeksizin konakladığım çevreye zamanı gelince yeteri kadar ballı çiçek tohumu serpeceğim…Benden sonra başka arıcı gelirmiş gelmezmiş, konaklarmış konaklamazmış, o atarmış atmazmış umurumda bile değil…Bu eylem benim Allah’tan aldığımı onun rızası için bir nebze olsun doğaya geri vermek amaçlıdır…
Konaklama mekanına bir tane fidan dikmeye de karar verdim…
doğaya,bulunduğu çevreye duyarlı,ben nasıl olumlu birşeyler yaparım da
doğaya çevreye nasıl bir katkı yaparım da güzelleştiririm diye koşuşturan,
çabalayan doğa dostları arttıkça hiç kuşkusuz ki yaşamın daha da güzelleşeceği
kesindir,doğaya ve çevreye karşı bu olumlu düşüncelerinizden dolayı sizi tebrik ederim.
Akasya tohumları nasıl filizleniyor. 2 defa diktim ama 1 tane bile çimlenmedi… Bir türlü başaramadım. Deneyenler nasıl yapıyor acaba? Çelik alma yoluyla çoğalıyor mu akasyalar?
Geçen sene çelik yapıp toprağa gömdüğüm onlarca akasya nin bir çoğunun tutmus oldugunu görmek muhteşem bir haz.yine geçen sene yenen kiraz, kaysı ,erik, gibi birçok meyvenin çekirdekleri biriktirmekteyim bu hafta toprakla bulusacaklar tutarsa süper olacak .olay tamamen doğaya bir fidan bir ağaç kazandırmak bal olur Muş olmamış çok ta önemli değil . Önemli olan doğayı sevmek
Benim size tavsiyem çekirdekten değilde çelik alma yöntemiyle çoğaltmanız. Zira çekirdekten büyüme hızı çok yavaş oluyor. Toplam 7-8 gözlü bir çelik aldıysanız 5-6 tanesi toprak altında olacak şekilde en iyi çelik dikme olarak okumuştum… Yakınımda akasya var, onlardan alıp deneyeceğim bende…
Ballı bitki tahumu serpme ve konak yerlerine fidan dikmek…Başka bi konu sayfasındada yazmıştım.Avusturyada ve Balkanlarda bazı ülkelerde gördüm.Arıcıların çoğu bu bilinçle yapıyor.Mükemmel kalite ve miktada bal üretip Avrupa ülkelerine sorunsuz satıyorlar.Ben kendi çapımda yapıyorum bi yıldır.Gerçekten çok faydasını gördüm-görüyorum hala…Bizde buradan yaygınlaştırmalıyız.
Yapmis oldugunuz calismanin guncel durumu nasil ?
Melilotus alba yi da arastirabilirsiniz.