Merhaba arkadaşlar %85 lik formik asıt kullandım ilk uygulama 12 cc ikinci uygulama 12cc 3 üncü uygulama 20 cc son uygulama 40 cc ve arılara müthiş kayıplar olustu ve ana arı yumurtayı kestı yardım
Kardeşim kullanmadan sorup danışsadınız şimdi ana kaybı olduysa usta napsın varoayı öldürürken arıyı da sakatlarsanız yazık olur
Ilk yil formik asit tecrübemi seninle paylasayim.
- uygulamada kovan başı 7cc
- uygulamada kovan başı 10cc
- uygulamada Kovan başı 12cc 13cc vede 14cc uygulama yaptim.
13cc vede 14cc de ana kaybı yaşadım.
Bu olaydan sonra Kesinlikle 12cc uzerinde tek seferde uygulama yapmadım…
Abi sendeki iyi cesaret 40cc ye kadar cikmak…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Halıl beyın anlatımında günlük 8 cc buharlastırılması gerektiği anlatılıyordu
Uygulamalar arasında ne kadar süre olmalı?
Merhaba,
Halil Bey neden ve hangi kıstasa göre 8cc dediğini bilmiyorum, muhtemelen konservativ bir ifade/davranış, lakin dünyada yapılan bilimsel çalışmalarda bazı değerler vardır.
Kısaca, 85% formik asidi sadece 10-15°C dış ortam sıcaklığında kullanılması gerektiği(8,2°C donma noktasıdır), 15°C üstü ortam sıcaklıklarında ve 30°C altındakilerde 60% formik sit uygulanması gerektiği belirtilmektedir.
Asit dozajları ise tamamen ilgili kovanın tipine ve gücüne göre belirlenmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Uygulama süreleri bir yavru döngüsünü kapsayacak şekilde olması gerektiği ve 10-14 günlük sürelerden az olmaması gerektiğinin altı çizilmektedir.
Aksi harektlerde kesin ana arı sakatlanması yaşanacağı gibi, ana kaybı yaşanması yüksek olasılık olduğunun da altı çizilmektedir
Bu kapsamda, 10-14günlük tedavi sürelerinde uygulanması gereken dozlar şu şekildedir:
6-9 çerçeve arası gücünde olan bir bölmede 6-10ml
Langstrot ve Dadant10
1 kuluçka seviyesinde 10-15ml
Langstrot, Dadant10 ve Dadant12
2 kuluçka(kat) seviyesinde 20-25ml
olmalıdır
Basit hesapla kovanınızdaki ARILI çerçeve ARASIna min.1ml formik asit olacak şekilde de düşünülebilir.
Ayrıca son günlerde (isim kullanmayacağım) isim yapmış, arıcı topluluğu tarafından yakınen izlenen ve örnek alınan bazı arıcılarımızın, yayınlamış oldukları formik asit uygulaması ile ilgili videolarında, basit güvenlik önlemlerini dahi almadan tavsiyelerde ve uygulamalarda bullunmalarını üzülerek ve hayretle izlemek şansına nail oldum. KINIYORUM. Asidin şakası yoktur, önleminizi almadan şişenin kapağını özellikle kapalı ortamda gevşetmeyi düşünmeyiniz bile.
Yüz maskesi, ve aside uygun kahverengi özellik bandı olan organik asitlere uygun gaz filtresi olmalı.
Eldiven, aside uygun nitril eldiven olmalıdır, marketlerde satılan pudrasız eldivenler aside uygun değildir ve geçirgendir, asitle buluştuğunda hasar alan tiptendir.
Önlük, kesinlikle nitril olmalıdır, basit mutfak önlükleri olmamalıdır.
Çizmeler muhakkak olmalı.
Karıştırma muhakkak önce su, ve suya asit ilave şeklinde olmalıdır.
Karıştırma işlemi ise muhakkak açık alanda yapılmalıdır.
Yok rüzgarı arkama aldım, yok yandan esti, yok rüzgar yok, yok nefesimi tuttum… aman haaa.
Sağlıklı günler dileklerimle.
edit:
Ayrıca, uygulamayı günlük dozlar ile yaparken, öncelikle kuluçka alanı ve dolayısıyla ana korunması gerekmektedir, ülkemizde yapılan asit uygulamalarında genelde kayık tipi çerçeve arası buharlaştırıcılar kullanılmaktadır. Bu bharllaştırıcılardan buharlaşan asit doğrudan kuluçka alanını etkilemektedir, doğru değildir.
Kuluçka alanını koruyabilmeniz ve daha sağlıklı buharlaşma sağlayabilmeniz için kuluçka alanının üstüne gelebilecek şekilde plastik ambalaj tepsisi (bkz.örnek foto)ve içine selpak mavi kağıtbez kullanmanızı tavsie ederim. Böylece asit gazları dolaylı şekilde kuluçka alanına ulaşmış ve kapalı gözlerdeki varroğa da hedef olacaktır.(üstte bir boş ballık eklenebilir,eklenmeli)
Alt havalandırmalar tamamen kapalı, polen tepsileri takılı, ön uçuş deliği İse TAMAMEN açık olmalıdır.
…send from my device with using tapatalkPro.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190920/014a230afc44d8f3e51e169a6d696c37.jpg
% 60 uygulamaları kim nereden -hangi çalışma ile yazdı bilmiyorum.% 85 tüm çalışmalarda yer alan değer.sezonluk koloni başı 80 cc diye yazdığını veya eğitim notu düşüldüğünü biliyorum.Bu sadece varroa için değil,nosema dahil pek çok hastalığın tedavisinde de öne çıkıyor.plastik çukurlarla üzerinde % 85 yazan asitten 4 defa 40 kovana akşam üzeri uyguladım.sorunla karşılaşmadım.Bunu 30 C uygulasam başıma ne mi gelirdi?Ben ilk başladığımızda poşetin içine havlu kağıt koyar poşeti de zımbayla birkaç yerindel delerdik içine de asit koyardık.Buharlaşma yine de kontrolüydü.arkadaş açık havlu kağıda öğle sıcaklığında 25 cc döktürünce kovanında arı kalmadı.Hepsi dışarı çıktı.ana mı o çoktan sizlere ömür.sıcaklıkla buharlaşma yüzeyi buharlaşmayla doğru orantılı.sorunlar da
Çok güzel yazmışsınız. Bir de formik asit maskesi tavsiye ederseniz sevinirim.
Plastik yumurta viyolüne 120 cc asıdı havlu kağıt üzerine dökerek uyguladı.alt tamamen açık ve stabil bir sıcaklık da salınım olduğun da da sorun olmuyor.Bu aylar da formik asit uygulamamdan çok ana kaybı yaşadım.Hala uyguluyor muyum evet.
formik asiti cerceve ustu aparatla uygularken plastik tabanlı polen tuzaklı kovanlarda alt cekmecesini cıkarıyormuyuz ? acaba saygılar(alttan havalandırmalı kovan)