Bu konu hakkında belki sitede yazı yazılmış olabilir.Ben aradım ama göremedim.Kafama takılan bir konu.Gece bal sağımı yapabilirmiyiz? Bunu şu amaçla söylüyorum.Arılıkları yerleşim yerine yakın olanların çevreye zarar vermeden sağım yapmaları, ayrıca günün sıcaklığından etkilenmemeleri için.Karanlıkta göremeyiz derseniz küçük bir el feneriyle bu iş pekala giderilebilir.Yani sözün kısası gece bal sağımı yapılabilir mi? Deneyimi olan arkadaşlar açıklama yaparsa sevinirim.Şimdiden herkese teşekkürler.
Sayın Bulutlu, koskoca gün dururken gece bal mı sağılır.? Biz kovandan ballı çerçeveleri gündüz gözüyle alıp gece makinaya koyup bal sağımı yapıyoruz. Eğer sağım yapılan yer korunaklı,arıların içeri giremiyecekleri bir yer ise gündüz de sağım yapılır. Eğer kolnilerden ballı çerçeveleri gece almaktan bahsediyorsanız bu iş çok zor ve risklidir.!!
Sayın Meriç.Arılar yerleşim yerlerinden uzakta olsa sorun olmayacağından yanayım.Ama yukarıda yazdığım gibi yerleşim yerlerine yakınsa insanlara zarar vermemesi için gece sağım yapılırmı diye sormuştum.Elbette gündüz gözüyle bu işlemin yapılması tabiki daha iyi olur.Ama dediğim gibi insanlara zarar vermemesi için bu soruyu yöneltmiştim.Ayrıca gece bal sağımının riskli olduğunu yazmışsınız.Riskleri ne olabilir söylermisiniz? Teşekkürler.
Düşündüğünüz uygundur.
Gündüz kovandan alınan ballar gece arı baskısı olmadan kolayca süzülür.
Bir sorun var, ballar soğuduğu için biraz daha fazla işçilik ister.
Hocam sanırım çerçevelerin kovandan gece alınmasından bahsediliyor…
Sayın IbrhmAkgl
Ben burasını okudum ona göre yorum yazdım.
Gece kovandan ballı çıtaları almaya çalışırsanız tüm işçi arılarda akşam kovanda olduğu için daha çok savunmaya geçeceklerinden dolayı resmen sizi kemirirler yani daha çok rahatsız ederler ve kovanı açtığınıza pişman olursunuz. Ayrıca gece olduğundan dolayı dışarı çıkan arılar kovana geri giremezler. Yani gece kovan açmak bence hiç mantıklı değildir.
Soruyu şöyle değiştirebilir miyiz?
[i]''Arılığım konutlara çok yakın.
Çevrede arılara karşı duyarlı insanlar var, çoluk-çocuk var…
Kovanlardaki balları, çevredeki insanlar için hiçbir risk oluşturmadan almanın yolları neler olabilir?‘’ [/i]
Sayın Sümer.Ben sadece gece bal sağımı yapabilir miyiz diye sormuştum.Bizler çok fazla koloni bulundurmayan kişileriz.Bizim buralarda genelde arılar evlere 50-100 metre mesafede olurlar.Bazen evin hemen birkaç metre yanında olanlar bile mevcuttur.Bal sağımında evlere yakın olduğundan bir kısım arıcılarımız işi aceleye getirdiklerinden dolayı arıları çok fazla hırçınlaştırıyorlar.Bu da zaman zaman çevreye zarar verebiliyor.Sayın Kazımazmaz riskle ilgili birkaç söz söylemiş.Tüm mevcut içeride olduğundan arıların tümü dışarıya çıkıp saldırıya geçerler.Ayrıca dışarıya çıkan arılar içeriye girmezler demiş.Teşekkür ederim yanıtı için.Gece duman da versem sakinleşme olanağı olmaz sanırım.Aslında en güzeli arıları yerleşim yerlerinden biraz uzağa götürmek ama bu Karadeniz bölgesinde amatörce arıcılık yapanlarda maalesef pek olmuyor.Ben de siz değerli arkadaşlara böyle bir soru yöneltmek istedim.Belki bir deneyen vardır da bizimle paylaşır diye düşündüm.
Sanırım bal akım döneminin sonuna yaklaşıldığında,
yani arılar kovana bal getirmeye devam etmekte iken ve de balın yeterince olgunlaştığı zaman,
günün erken bir saatinde yani tarlacılar tarlalarda görev yapmakta iken
yapılacak bir sağım sorun yaratmayacaktır diye düşünüyorum.
Lakin arılarınız çok sert iseler, yani “kuduruk” tabir eden cinsten iseler…
Yapılacak tüm savunmalar çöker.
Gene de size tavsiyem,
Bal akım döneminin sonuna yaklaşıldığında,
Güzel, rüzgarsız, sıcak ve güneşli bir günün sabahında,
Körüğünüzü güzelce kullanarak,
Yani önce kovan musluğundan körük vererek,
sonra da yukarıdan güzelce körük vererek
bir deneme yapın. Bence başaracaksınız.
Size naçizane son bir tavsiyem, şuruplama işlemi dışında asla ikindi ezanından sonra kolonileri açmayın. Hele sağım mağım, asla yapılmamalı. arılara yazık edersiniz. Galiba sorunuzun net cevabı budur.
Bereketli olsun.
(Bir de balı elde etmeden sağımı düşünen ülkemin insanı… Size bayılıyorum. Allahım bizlere de nasip etsin o günleri…)
Gece arıdan bal hasadı…
Tüm tarlacı içeride.
Hele ışık tutulursa tamamı neredeyse ışığa saldırır.
Yakın çevredeki ışık kaynaklarına da.
Gündüz şartlarına göre çok daha güvenlik riski içerir.
Gündüz kademeli hasat en güzeli bu tür yerlerde.
Günde 2 çerçeve alarak.
Kıyı kıyı.
Yanıtlarınız için hepinize çok teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın.
sayın abim bence arı kaçıran kullan. cok pratik bir yöntem. arılar katda ise bir gün önceden kovanı ayarla üst katta sadece ballı çerçeve kalsın yada mümkün oldugu kadar az yavrulu çerçeve ama bu işlemi sabah 10 yapki tarlaçı olmasın hafifde duman ver.
sonra arı kaçıranı koy 2 gün içinde yavrulu çerçeve yoksa büyük bölümü katı terkeder. sende çok rahar sağım yaparsın. günün her saati
ama ustalar haklı sakın ama sakın arıya gece bulaşma sonu felaket olabilir.