Gezginci Arılara Vize

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20406482.asp adresinden haberin ayrıntısına ulaşabilirsiniz.

Neden arıların gezginci sağlık ekipleri yok ki,arıcıya sormaya bile gerek duyulmadan arılıklar ziyaret edilmeli, internet ortamında sağlık forumları doldurulmalı sevk isteyen arıcı ya muayenesini yaptırmalı yada zaten gezginci sağlık ekibi tarafından yapılmış muayene dosyaya işlenmiş olarak anında sevk yapılmalı.

Bu sevk işi de internet ortamında yapılmalı,arıcı sevk istemeli,gideceği bölgeyi bildirmeli uygun görülürse onaylanmalı bakanlıkca arıcıda kendi bilgisayarırdan aldığı cıktısıyla gideceği yere gitmeli.

Bu günkü (23/02/2018) tarihli tarihli Resmi Gazetede “YURT İÇİNDE CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN NAKİLLERİ
HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” yayınlandı.
Bilgilerinize.
YENİ yÖNETMELİK:
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(2) Gezginci arıcılar, her yılın ilk hareketinde arılarını başka illere sevk ederken, işletme tescil belgesi ile veteriner sağlık raporu düzenlenmesi için il/ilçe müdürlüklerine başvurur.
Aynı yıl içinde, 31 Aralık tarihine kadar yapacakları iller arası hareketler için, örneği Bakanlıkça belirlenen vize belgesi ilk hareket sırasında il/ilçe müdürlüğünden alınarak veteriner sağlık raporuna eklenir.
Arıların gittikleri yerdeki il/ilçe müdürlüklerinde resmi veteriner hekim tarafından gerekli sağlık muayene ve kontrollerin yapılmasından sonra vize belgesi onaylanarak arılar bir sonraki yere sevk edilir.”

ESKİ YÖNETMELİK:
(2) Gezginci arıcılar, her yılın ilk hareketinde arılarını başka il veya ilçelere sevk ederken, işletme tescil belgesi ile veteriner sağlık raporu düzenlenmesi için il/ilçe müdürlüklerine başvurur. Aynı yıl içinde 31 Aralık tarihine kadar yapacakları hareketler için, ilk hareket sırasında il/ilçe müdürlüğünden alınarak veteriner sağlık raporuna eklenen ve örneği Bakanlıkça belirlenen vize belgesi, arıların gittikleri yerdeki il/ilçe müdürlüklerinde resmi veteriner hekim tarafından gerekli sağlık muayene ve kontrollerin yapılmasından sonra onaylanır. Vize belgesinde adı geçmeyen bir yere arıların sevk edilmek istenmesi durumunda bir önceki veteriner sağlık raporuna istinaden yeni bir veteriner sağlık raporu düzenlenir.

Senenin ilk arı sevkini bugün yapmış bulunuyorum. Birkaç ay önce tayin aldığım Aydın’da arı hareketleri başlamış demektir. Gelen arıcı abimizin dediğine göre geçen seneye göre 15 gün önce başlamış sezon. Tüm arıcılara bereketli bir sezon olması, benim gibi arıcılığa başlama hevesi olanlarında kovan alabildikleri bir yıl olması dileğiyle…

Artık şu heves sonlansın da gerçek olsun.

İşlerini yoluna koymuşsundur artık.

Abi sorma bir türlü başlayamadım. Malum Tekirdağ’da seninle tanışmıştım tam işi yerinde senden öğreneyim dedim tayin aldım geldim Aydın’a. Şimdi burada iyi niyetli bir arıcı bulmam lazım kovanları yanına koyacak ve yardımcı olabilecek. Umarım ikinci bir şansım olur da senin gibi hem arıcılık konusunda bilgili hemde öğretme konusunda yardım sever birisine denk gelirim :slight_smile:

Bulunduğun yere yakın arıları koyacak yer buldun mu gerisi kolay Borva.

Gidip gelmesi kolay olsun.

Burada edindiğin bilgiler ile kendin daha iyi arıcılık yaparsın.

Kendi ayakların üzerinde daha iyi durabilirsin.

Baharda 2-3 koloni al. Böl parçala çoğalt. Gerisi gelir.

Kolay gelsin.

Teşekkürler iyi dilekleriniz için. Umarım bir yer bulurum dediğiniz gibi gerisi gelir inşallah…

Borva adıyla yazan Kardeşimizin asıl görevi tarım ilçede veterinerlik.

Yeterli uygulaması olmasada arı konusunda bilgisi var.

Nedenleri vardı burada başlayamadı ama meraklı olduğundan yakında arıcılığa başlar.

Abi 2 sene daha tayin istemeyecektim yanında öğrencektim hata ettim, hatta ilk heveslendiğimde yanına 2 kovan koyacaktım bende gevşek davrandım büyük fırsatı kaçırdım sanırım :slight_smile: