giresun'un arı ırkı

giresun’da arıcılık yapan, eden, eyleyen ve bu yazdıklarımı okuyan arıcı arkadaşlar. arılarınızın ırkı nedir. hangi ırkları denediniz. sizleri tecrübe ve bilgilerinizi paylaşmaya davet ediyorum.

galiba bu sitede giresun’lu tek aktif üyeyim.

biraz bekle nete giren şimdilik yoktur gelirler 8)

Giresun Görele liyim fakat arıcılığı İstanbulda yapıyorum.Babamın memlekette 10 kadar kovanı var ırkı ne dersen bir şey söyleyemeceim fakat kafkasla bir akrabalığı var ırkın tahminime göre

selamlar

www.kenbiloglu.blogspot.com

sanırım karadenizdeki arılar kafkas arılarının niteliklerini taşıyorlar bende 34-5 kovan var renkleri esmer uysal kışa az mevcutla giriyorlar baharda hızla çoğalıyorlar
cinslerini sorarsanız bilmiyorum

benim arılar da her açıdan kafkas özellikleri taşıyor. ancak bazıları özellikle de bu işin ticaretini yapanların dediği gibi 80 kg ortalama bal yapmıyorlar. hem de ortalama bu. yani 120-130 kg verenler değil.
benim arılar 10-15 kg civarı, taş çatlasın 40 kg çıkabiliyorlar. ama taş çatlarsa oda 10 senede bir defa en güçlü birkaç koloni.

Kimin arılarıymış o ortalama 80 Kg bal yapan ilginç gezgincilik ile 3 yer ziyeret ederse tamamda
sabit arıcılıkta zor biraz

Bende merak ettim bu 80 kilo balonunu…

Ben Giresun/tirebolu’luyum, bu yıl kovanımdan 80 deyil, 8kg. bal aldım.o arkadaş sekizin yanına sıfırı yanlışlıkla koymuş :slight_smile:

2 kovanım var ama ırkını bende bilmiyorum.Bildiğim, arını samsun sahil bölgesinden geldiği ve rengini kıç kısmına doğru olan bölümü sarımtırak, ön kısmı kahve renginde oluşudur. Babam bu bizim eski arılardan deyil, sarıcalıya benziyor diyor. Ama ben yinede seviyorum ve hobi olarak yapıyorum.

sayın karınca hemşerim; öncelikle forumumuza hoşgeldiniz.

o sıfırı yanlışlıkla koymadım. (ismini vermek istemediğim)türkiyenin en güvenilir ana arı üreticilerinden birisinin müdürü ile telefon görüşmesi esnasında ondan duydum. kovan başı 80 kg ortalama, yer yer 130 kg balı, sabit noktada aldığını duyunca zaten itibar etmeyip konuyu kapattık. bunu geçebiliriz…

arılığımda rastladığım genel olarak iki tip arı var. bu arı tipleri aynı kovanda karışık halde bulunabiliyorken, ayrı kovanlarda ayrı cinsler şeklinde de görülebiliyorlar. bunlardan birisi kafkas arısına tıpatıp benzeyen arılar. diğeri ise, iki-üç halkası sarı olanlar.

cins konusunda eski ve tecrübeli arıcılardan alınan duyumlara göre;
kafkasa benzeyen arının daha sakin çalıştığı, kışın daha az bal tükettiği, daha az saldırgan olduğudur. ancak şunu belirtmeliyim ki, bu iki tip arı arasında herhangi bir açıdan en ufak bir farklılık göremedim. hatta çoğu zaman eski arıcıların söylediklerinin tam tersi gözlemlerim de oldu.

Ben göreleliyim ama gördüğüm kadarıyla hiç kimsede saf kafkas ırkı yok değişik ırk arılar var herkes kafasına göre bişyler yapmaya çalışıyor

Diyelim ki saf kafkasımız var. Bu arıyla ne yapılması gerektiği konusunda sizin görüşleriniz nelerdir?

Arı ürünleri üretimi mi yapacağız yoksa ana arı üretimi mi?

benim için arının ırkı çok önemli deyil bal yapması önemli. saygılarımla

hemşerim bu dediğini duymamış olayım, sen de söylememiş ol.

Selamlar

Alyayın söylediğinde yanlış olan nedir ki?

Arıcılık yaparken amaç arıdan bal almak değil midir? Kovan modellerinin araştırılması, ana arı markalarının denenmesi, bu forumun takip edilmesi hersey daha fazla bal için değil mi?

Alyayın söylediği de hangi ırk fazla bal veriyosa onu tanırım… Farklı bir bakış açısı varsa öğrenmek isterim…

Saygılar…

ömergülbeyaz arkadaşım sen söylememiş ol bende duymamış olayım demişsin ben sana sorayım arıcılığı zevk amaçlımı ticari amaçlımı yapıyorsun.?Eğer ticari amaçlı yapıyorsan önemli olan arının bal yapması deyilmi zaten bizim bölgemizin arıları genel ırkı belli arılar çoğu kafkas melezi ama karışık ırklar da yok deyil saygılarımla.

arıcılık zevk içinde ticaret içinde yapılsa bana göre cok bal veren arı en iyisidir.

Tek bir ürüne endekslenmemek lazım…

Bence en iyi arı optimum tüm değerleri verebilen arıdır… Ama yok işte böyle bir arı…

halil hocam kusura bakmayın size birşey sorabilirmiyim şuan bizim buralarda 1 metre kar var bugün hava güzeldi arılar dışarı cıkmıştı buhavada acaba arılar salkıma girmedimi.