Arakadaşlar kovan girişini ne ile daraltıyorsunuz. Burada bazı arkadaşlar sığır gübresi kullanıyor ama bana pek hoş gelmedi. Çamurla daraltmek nasıl bir fikir.
kötü bakteri virüs ve parazitlerden uzak bir cisim olabilir
tahta plastik daraltma aparatları odun parçaları vb sığır gübresi bence hem parazit yönünden hem bakteri yönünden sorun olur
sonuçta besin maddesi bu arı sürtünüp peteğe bala temas edecek
Bildiğin kapı süngeri ile az açık kalacak şekilde kapatıyorum.
Farketmez canın ne isterse onunla daralt.
Ben beyaz straforla daraltıyorum.
Yeni kovanlar zaten daraltma aparatı var onda sorun yok.
Sıcak günlerde hava girişine engel olmamak, sarıca saldırılarını ve yağmayı önlemek için bulaşık teli vb malzeme ile daraltmak yararlı olacaktır. Kışlatma için ise tahta veya strafor köpük parçası olabilir
Çıta, dal, petek yapıştırma, çamur hepsini denedim başarılı
https://i.hizliresim.com/MvGn8a.jpg
Yakınlarında mermer fabrikası varsa, atık ıskarta parçalardan alıp girişi daraltamada kullanabilirsin.
Mermer parçaları ağır olduğundan arılar yerinden oynatamıyor,
Hem de istediğin zaman girişi daraltıp genişlete bilirsin.
Ayrıca ben kışın (kovanlarımda kapatma aparatı olmasına rağmen) girişin önünü bu mermer parçaları ile 1 arı girebilecek kadar daraltıp sert esen rüzgarın kovan içine direkt olarak girmesini engelliyorum.
Benim arılıkta kışın karşıdan çok sert rüzgar esiyor çünkü.
İnci kovanlara da sürgülü kapı yaptım
Dal parçası, strafor parçası kullanıyorum.
VIA_A1_1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Örtü bezi parçaları ile bölmeleri daralttım güçlülere dokunmadım malum havalar çok sıcak.
hasattan sonra plastik aparatları takıyorum bahara kadar kalıyor sonra söküyorum. arı girişi istendiği gibi ayarlanabiliyor ayrıca arı giremeyecek şekilde bir çok havalandırma boşluğu olmasından dolayı sıcaklık sorun olmuyor
kovan girişini daraltma konusuyla ilgili kitabi ve üniversite hocalarının bilgilerine baktığımızda 2 cm genişlik bırakılarak daraltılması gerekir diyor. 3 kuşaktır ziraat mühendisi olan ve tanışma fırsatı bulduğum değerli büyüklerimin bilgilerine göre 1 delik bırakılması gerekiyor langsrot kovanlarda onu da arı 8 mmye kadar daraltması gerekiyor eşek arısı girmesin diye. hazır kovanlara baktığımızda 3 delik bırakılıyor 1 cm civarı. markalı bir kovana baktığımızda 2 delik bırakılmış. iş arı kuvvetine, rüzgara, kovan tipine, ve arıcıya göre değişebilir bence.
ben 1 delik bırakmayı riskli görürüm. zayıf arıda 2 delik bırakıyorum. onun da birini ya eşek arısı ölüsü tıkıyor ya da ölü arı tıkıyor buluyorum 15 gün sonra gittiğimde. bunun üzerine kovan önüne arının içinden geçebileceği ve 3 ayrı yöne çıkabileceği uçuş yapıp tekrar içine girebileceği üçgen aparat koydum, mecbur kaldım, sebebi coğrafi konum itibariyle arıyı koyduğum yer önden kuvvetli rüzgar yiyor. başka şansım yok kışın.
Muammer bey,
Üçgen aparatın resmi mümkün mü acaba?
https://drive.google.com/open?id=1KIBjHn7WXBSzTN6xw4SLCrUe1xhsubdj
https://drive.google.com/open?id=1KIBjHn7WXBSzTN6xw4SLCrUe1xhsubdj
eğer uçma tahtası dümdüz ise; üçgen aparatın ucuna yakın yerden sağdan soldan 2 adet daha ek delik yeri açıyoruz. ama bu delikleri aparatın üstüne değil, uçma tahtasının üstüne açıyoruz, aparatın altından girebilsin diye rahatlıkla yanlardan. bu yanlardan açacağımız 2 adet ek delik, sigorta mahiyetinde yani arı rüzgardan aparatın ucundan giremez ve uçma tahtasına konarsa rahatlıkla içeri girebilsin diye. aynı zamanda kovan içinden dışarıya tahliye edeceği büyük ebatlı malzemeler aparatın ucunu tıkarsa arılar yanlardan kolaylıkla çıkabilsin diye.
aparatı kovana vidalamaya gerek yok eğer hem sağdan hem soldan daraltmalı kovan girişi kullanıyorsanız. aparatın geniş yerinin sağ ve sol ucunu, bu koan daraltma plastiğinin altına sıkıştırıyorsunuz sorun çözülüyor. eğer kendi kendine çıkmasından endişe eğerseniz iple veya demir teli ile uçuş tahtasına bir kez bağlamanız yeterli sabitlemek için.
bu aparat ters çevrilerek kovan içine doğru konulduğunda ise başka bir işe yarıyor. tarlacı arıların tamamının kovan içine girip bir daha çıkmasınlar da arıyı kapatıp başka yere taşımak için kullanabiliyoruz bu aparatla. gündüz takıyoruz aparatı, akşama kadar girenler çıkamadığı için tarlada arı bırakma miktarı az oluyor.
bu aparatın tahtadan olanını rusyada kullanıyorlar. iki adet tahtanın ortasına üçgen şeklinde galvaniz kesip yerleştiriyolar kovanın yarı beline. içerden arılar dışarı çıkabiliyo, dışardan içeri girmek isteyen yağmacı yada sarıa arılar içeri giremiyor, girmek istediğinde aparat kendi kendine kapanıyor.
bunda da sarıca arılar ve yağmacı arılar aparatın ucuna değil de dibine geniş olan kısmına toplanıyorlar.
aparatı kullandığınız ilk gün, aparata uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için kovan içine girmekte tereddüt eden arılar için kovan arkasından polen çekmecisinin ek kapağını yada kovan içine herhangi bir yerinden girecek bir delik açarsanız, ve akşamleyin kapatırsanız, uyum sürecini kolay atlatacaklardır. sonraki gün kovandan çıkan arılar zaten çıktıkları yerden girecekleri için zorlanmayacaklardır.
bu aparat aynı zamanda kovan girişleri kar altında kalsa bile arıların rahatlıkla girip çıkmalarını sağlıyor. ucu aşağıya dönük olduğu için ucu. ben rüzgar ve sarıca arılar için kullanmak zorunda kaldım. fiyatı 1 tl tanesi.
malzemeciler bunu “kovana arı toplama arı toplama aparatı” olarak biliyorlar.
taktığınız ilk gün arının başında bulunmanız gerekiyor, uyum sürecini takip etmenizi taviye ederim.
Tahta en iyisi.