Burada bahsedeceğim şeyler başka başka alanların konusu olsa da en nihayetinde bir arılık kurma girişimi olduğu için bu başlık altında yazdım. Hatam olursa affola…
Ülkemizde işsizliğin arttığı bu dönemde iki arkadaş, zaten amatör olarak yaptığımız arıcılık mesleğini profesyonel olarak yapma gibi bir düşüncemiz var. Bu hedef doğrultusunda epey bir teorik araştırma vs yaptık. Yaptığımız araştırma sonucu bölgemize uygun bir arıcılık faaliyeti az çok kafamızda oluştu ancak, bu oluşan fikirleri uygulamadan önce tecrübeli buyuklerimizden de bir fikir alalım diyoruz.
Memleketimiz Malatya. Köyümüz dağlık bir bölgede ve rakım yaklaşık 1300, kışı uzun. Bölgede ufak tefek kayısı bahçelerinden başka endüstriyel tarım yapılmamakta. Yani tarımsal ilaçlama minimum düzeyde. Gezginci arıcılık yapanlar tarafından yazın epey rabet gören yaylaların eteklerindeyiz. Düşüncemiz bu bölgede sabit arıcılık yapmak.
Arılığımız için düşündüğümüz lokasyon, köyden birkaç km uzakta olan dededen kalma boş tarla. Tarlanın beş bin metrekaresini çevirip içerisine ucuz yollu prefabrik bir depo yapacağız. Deponun içerisinde güneye bakan tarafında bol pencereli ayrı bir kısım olacak. Su ve elektrik bağlantıları döşeli olup günısılı olacak. Tarla düzlükte, güneyinde (yaklasık 1.5 km) yaz boyu yesil kalan yüksek bir dağ var. İşte böyle bir yerde yüksek koloni sayısıyla arıcılık yapma niyetindeyiz. Ozaman soruyorum:
1- Böyle bir bölgede sabit arıcılık yapılır mı? Yapılırsa artıları ve eksileri ne olabilir?
2- Bu bölgede baldan başka arı ürünleri verimli bir şekilde üretilebilir mi?
3- işletmenin ihtiyacı için üreteceğimiz ana arılar en verimli hangi tarihte üretilir? O tarih bölme yapmak için geç kalmış olmaz mı?
4- Deponun içeriği hakkında öneri kesinlikle bekliyoruz…
5- Çalışacağımız arı ıkları ne olmalıdır?
Şimdilik bukadar soru aklıma geldi. Dediğim gibi aslında her biri hakkında epey kaynak taradık ancak sahadan görüşler bizim için daha önemli. Zaman ayırıp okuyan ve görüş bildiren herkese şimdiden teşekkür ediyoruz…
Amatör olarak yaptığınız arıcılığın size kazandırdığı tecrübeler olmuştur.Amatör olarak hangi ırk arılarla çalıştınız arıcılık yaptığınız dönemde flora hakkında hiç deneyiminiz olmadı mı nektar gelişi ne zaman başlar ne zaman biter ne zaman yoğunlaşır nektar yoğunluk olarak hangi çiçekden gelir polen gelişi ne zaman başlar baharda ilk açan çiçek nedir
Hepsini deneyimleme şansımız oldu. İlk yabani bademler açıyor. Arılar da ozaman ‘start’ veriyorlar. Irk konusunu sadece fikir olsun diye sordum. Yan yana Kafkas melezi ve ırkını bilmediğim daha sarı ve saldırganlık eğilimi olan iki arıdan benzer miktarlarda bal aldık ve kışla yetenekleri de hemen hemen aynıydı. Nektar akımı haziran sonu temmuz ortası gibi üst düzeydedir. Öncesinde de ufak tefek var ancak ağustos sonrası neredeyse sıfır.
Arı sayısı artınca besleme maliyetide artacaktır.Size tavsiyem az arıyla bir sene sabit olarak bu sene deneyin,tecrübe kazandıkça ve arazi flora durumunu gördükçe yol haritanızı belirlersiniz..
100 kovanla bu işi yapacaksanız ortalama 10 kg bal alıp toplamda 1000kg bal elde edip balın kilogramını 93 liradan satıp 93000 tl kazanırsanız iki kişi aylık 2000 tl geliriniz olur.Bu iş için 45000 tl paraya ihtiyacınız var
Teşekkür ederim…
Bu söylediğiniz 5 km çap olayını, büyük nektar akımı döneminde bala çalışan kolonileri yaylaya çıkararak çözebilecegimizi düsünüyoruz. Bu biraz kısa mesafeli gezgincilik gibi oluyor ancak bu süre de çok kısa olacak.
Doğru bir düşünce mi?
Bal fiyatları baldan bala, bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede olsa bile satıcıdan satıcıya (arıcıdan arıcıya da denebilir) göre degişiyor. Bizim bölgede normal süzme veya petek 50-70 arasında değişirken karakovan 120-150 arasında satıldı.
Bizim üretileni tüketme konusunda çok sıkıntımız olmayacak. Büyük şehirlerde ve bazı Avrupa kentlerinde birkaç kanalımız hali hazırda var. Hatta şöyle söyleyeyim. İngiltereye bal gonderip orada satacak birisini bulabilirseniz iyi paralara satılıyor. Kargo ücreti geçen sene kilo başı 4 paund(28 tl)’ tu. Bal 35-40 paund arası gidiyordu. Tabi satacak birilerini bulmanız lazım…