güvenilir balmumu

Halil bey. Bende fark neyse kendi mumumu bastırmak istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

Her bölge kendi mumlarını bir arayatoplayıp Halil beyin mumcusuna getirebilir,kiloda 1tl fark nedirki?
Yalnız mumlarımızın ne kadar saf olduğunu bilemiyoruz tabii. Fakat bu işlemi birkaç yıl tatbik edersek sonunda saf mum sahibi oluruz diye düşünüyorum. :frowning:

Yalçın bey.Mum bastıracaksanız başkalarının mumuyla karışmaması lazım.Biraraya gelerek mum bastırılmaz.

Benim mumum senin mumunu döver …

Tanıdığınız güvenilir arkadaşlar olursa neden olmasın. Bir kişinin Halil beyin dediği miktarda mumu temin etmesi çok zor.

Yalçın bey.Bazı şeyler var ki,güvenle olacak şeyler değil.Bu konu hassas bir konu Güvenilir Bal mumu.Güvenilir arkadaş değil..

Bende balmumundan hastalıkların yayıldığına inanıyorum.Helede(hurda tabir edilen) bal mumlarıyla
yeni bal mumlarını aynı dağıtıcı kamyonunda taşındığını gördükten sonra…

Arkadaşlar, ben şimdiye kadar arıcıların balmumlarına birşeyler kattığını ne gördüm, ne de duydum.

Üstelik balmumu arıcı için epey değersiz bir madde, arılıklarda israfın haddi hesabı yok.

Arıcıların eskiden yaptığı tek üçkağıt; balmumu döktükleri kalıbın ortasına taş koyup, satarken kilosunu yükseltme çabasıymış.

Bu yüzden aynı tarzda arıcılık yaptığımız, üretimini gördüğümüz, bildiğimiz arkadaşlarla ortak olunabilir.

Fakat, kendi balmumuzu gözümüzün önünde döktürsek bile, yüzde yüz saf ve her türlü ilaç kalıntısından uzaklık garantimiz yok.

Piyasa içinde yıllarca çevrime girmiş, ortak kazanlarda defalarca eritilip petek dökülmüş balmumlarının içeriğini, kendimizin dahi olsa bilme imkanımız yok.

• Ortak kazanda döktürme işi ciddiye alınır ve her yıl tekrarlanırsa,
  • üretim aşamalarında balmumunu çoğaltmak için katkıya izin verilmezse,
  • balmunu ağartmak için kimyasallar, peteklerin birbirine yapışmasını önlemek için deterjan vs kullandırıltmazsa,
  • sisteme dahil olan arıcılar varroa mücadelesini en az petek üzerinde ve kalıntı riski en az şekilde yaparsa,
  • petekleri saklama aşamasında kimyasallara maruz bırakmazsa…

3-5 yıl sonra kalıntı düzeyi azalmış, saflık oranı artmış balmumlarımız olma ihtimali var.

Mesajımı gönderemeden hastalıklarla ilgili uyarı gelmiş. Zaten balmumundan petek basacak olan kurum, topladığı balmumlarını sterilize edemiyorsa, yukarda yazdıklarımın da bir anlamı yok.

Kendi mumlarımızı basmakta çözüm değil ki.

Sterilizeyi biz nasıl yapacağız?

Şimdilik elimde yeterli balmumu yok.İlerde olunca o makinadan yapmayı düşünüyorum.Kışın en azından boş vakitlerimi değerlendiririm.

Rüştü  senden önceki yazıyı okumadan yazdın galiba. Halil bilen ne dedi  sterlize. 

Ben sana Konyada hangi firmadan alman gerektiğini söyledim. Firma gelen mumları muayeneden geçirip sonra teslim alıyor. Yanık, bozuk, naftalin vs kokusu varsa almıyor imalathanesine sokmuyor.
Biz hurda mumu veriyoruz basılmış mum alıyoruz. Çuvallara ismimizi yazıp kaç kilo mum çıkarsa kilosuna 3 lira alıyor 2,5 lira da basma ücreti.

Mum basma kg ücreti 5,5 TL mi?

Fatih bey iletiyi gönderdikten sonradan sterilize olayı aklıma geldi.Tamamen haklısınız.Önerinize uyup bildik yerden petek alacağım.
İyi akşamlar.

Halil Bilen, hurda mum eritme ile birlikte. eritilmiş takozu 2,5 liraya basarlar.

Şimdi anladım.

Önceki yıllarda kendimiz akşama kadar uğraşır telis çuvalda sızırmaya çalışıdık, tabiki çok fire verdirirdik. Şimdi adamların son sistem makineleri var. Fireden kurtardığımı onlara ücret olarak veriyorum.

Fatih bey, ne tür bir makineniz var resmini görmek isterdim. ???

Yalçın abi benim makine yok. Kilo hesabı mum basma makinesine yaptırıyorum.

Ben bozuk petekleri eritme makinasından bahsetmiştim.

Bozuk petekleri de aynı firmaya veriyorum kilosunu 3 liraya bana sıkıyor, kilo olarak notunu alıp bana söylüyor. Benim mumu bana vermiyor. Güvendiğim bir firma. Bozuk petekleri de takoz mumlarıda bir ön inceleme yapmadan ( Küf, koku vs) kabul etmiyor.