Ari birleştirme başarıyla sonuçlanmıştır arkadaşlar sanirim 3 kat gazete cok kalın oldu baya bi ari öldürmüşüz.
Anaya baktim yaşıyor sorun yok.
Ikinci kata aşağı katta sarilamayan bir kapali yavrulu çerçeve vardı onu vermiştim sanirim ana yumurtlamis bazi yerlerine asagidayken.
Yukaridakiler de hemen meme dikmişler 3 tane hemen temizledim indirdim aşağıya.
Takip etmek lazim gözden kacan var mi diye. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180407/0c63256794fb493fc5e7fa0b163fe39b.jpg
Haftasonu ilk bölmeleri yaptım;
Geçen pazar anasını 3 çerçeve ile aldığım kovanda 6 çerçeve kalmıştı en iyi arımdan 2 çerçeve yumurtalı alıp vermiştim mememler dün kapanmıştı. 3+3+2 şeklinde bölmeyi yaptım her üç bölmede kapalı kahverengine dönmüş açılmak üzere 1’er çerçeve arı var yani yavrular açılınca kadro iyi olacak inşallah. bölmelerin önüne dal parçaları koydum bakalım işe yarayacak mı dönen illaki olacağı için ana kovanda 2 çerçeve bıraktım.
İsmail bey Formik asit uygulamasını kestim haftasonu yaptığım kontrolde size gönderdiğim 4-5 varroadan başka bir varroa dokuntusu olmadı çekmeceleri gözlemledim baya temizler belkide şeritin faydası oldu bilemiyorum.
yalnız tabanı plastik olmayan bir kovanımda baskın varroa var dokuntuyu gözlemleyemiyorum ama arıların üzerinde görüyorum . buna hem şerit hem formik uygulamasına devam ediyorum. ve bu koloninin anası çok çelimsiz ve yavaş ilerliyor şu an 6 çerçevede 3 çerçeve kapalı yavrusu var ama yaptığım kontrolde ananın yavru atımı çok yavaş buna nasıl bir şey yapsam iyi olur arkadaşlar ? hazır ana alıp versem ? bu nufus için hazır anayı vermek riskli olabilir mi ? 2 ye bolum ıkı tane hazır ana mı versem bilemedim
merhaba hakan bey,
öncelikle ölen arılarınız için geçmiş olsun,
3 kat koyduğunuzda ölecek diye tahmin etmiştim,yazmıştım,
siz iş dönüşü birkat yapacam demiştiniz sanırım,ihmal olmuş,
yine siz karlısınız,kazandığınız bir deneyim oldu,
varoa için alttan çekeceli olmayan kovanınınızda hala varoanın olması araştırmalarımda tahmin ettiğim yolun doğru gittiğine şahitlik etti,
sizlere teşekür ederim.
bereketli bir sezon dilerim…
Aynen İhmal oldu ama güzel bir tecrübe oldu bir tecrübe de üs kata koydugumuz çerçevede açık yavru olmamasına dikkat etmeliyiz hemen ana dikebilirler
Plastik taban varroa mücadelesinde olmazsa olmaz bende bunu anladım . tahta tabanda düşenler belli ki tekrar arının üstüne çıkıyor.
Hepimize bereketli bir sezon diliyorum.
Bu arada arkadaşlar elinde hazır ana arı olup satış yapan önerebileceğiniz bir yer var mı ? Özelden de yazabilirsiniz. Bir kovanın anası çok çelimsiz ve bir türlü toparlanamıyor. o kadar çelimsiz ki yavruları kendinden büyük nerdeyse bulmakta acayip zorlanıyorum
Ana aynı durumu istisnai olarak şu durumlarda da yapabiliyor:
1-Petek gözlerinin çok dar olmasından dolayı ananın abdomenini içine sokup yumurtlayamaması, (geniş gözlü erkek gözüne yumurtlayabiliyormu diye bakılması gerekebilir)
2-Ananın ön ayak tırnaklarından birinin kırık olması nedeniyle petek ölçüsünü alamaması, (anayı değiştirmek gerekir)
3-Soğuk nedeniyle ananın yumurtalıklarındaki geçici yapışma (hava ısınınca kendi kendine düzelebiliyor)
4-Kararmış eski petek verilmesi nedeniyle ananın bu peteği benimsememesi, işçi arıların göze bıraktığı kokuyu eski petek kosusu baskılıyor olabilir (kabarmış yeni petek verilince yumurtlamaya başlayabilir)
Muammer bey dediğiniz şartlar söz konusu değil bence ari zaten çelimsiz çocukları kendisinden büyük. Verimsiz bir ana oldu bu değiştirmek sart oldu ana ari arıyorum ama malesef hazirda yok mayis basina kadar
Malum bursa bölgesi bal akımı haziran ayında oluyor .
3 tane kovanıma 2. katı 17 martta attım 2. katlar dolmak üzere bu hafta sıkışma durumuna gelir .
bu üç arıyı bölsemmi diyorum ikinci katlarını alıp birer kovan daha mı yapsam ? bölmeler bala yetişir mi sizce ? anası olanlara yeniden ikinci kat atılmış olacak tabiki .
eğer böyle giderse 3-4 katlı olacaklar ve ben gibi acemi için kontrol zorlaşacak oğul riski artacak.
siz olsanız napardınız ? Analarını kendilerine yaptırırsam bu haftasonu bölsem 5-10 mayı gibi analar yavru atmaya başlar herşey yolunda giderse
hazır ana ile bölmeyi de düşünüyorum ama hazır ana verirken 2 çerçeveden fazla olmasın diyorlar ana kabulünde sıkıntı olmaması için böyle bir bölmeyi de sezona yetiştirmek zor olur anca kapalı takviyesi yaparak olabilir.
Malesef Hakan hocam kendi yapmış olduğum tabloya baktım ve senini eğer bal akımın hazıran 5 ile temmuz 5 arasında ise bala yetişmez böldüğün kovanlar. Tarlacı sayında olması gerekenini 4 de
biri kadar olarak girersin sezona Ciftleşmiş ana ile bölme yapmak gerek bölmelerden bal almak istersen benim fikrim ve matematiğim bunun söylüyor.
Hakan bey;
Ben de aynı durumdayım. 9 çerçeve ile 24 çerçeve arasında 12 kovan arım var 14 tane de boş kovanım. Bu hafta sonu planım 12 kovana bölme yapıp (her ihtimale karşı iki yedek boş kovan bırakarak) hem kovanların çerçeve sayılarını mümkün olduğunca eşitlemek ve hem de oğul riskini azaltmak istiyorum. Bu yapacağım bölmeleri de bala yetiştirmek yerine bala gidecek arılara takviye vermek için kullanacağım. Bu senenin genç analarını da seneye kullanmayı düşünüyorum. Size de tavsiye ederim.
Hazır ana ile yapmak mantıklı bu bağlamda eğer bulabilir isek
Yusuf bey tavsiyelerinize uyacağım , en az riskle hem bal alıp hem kovan çoğaltmayı dediğiniz gibi yapabiliriz bencede…
Hemde çok memnunum kovanlarımda 10-15 tane ahşap kaldı bu sene oları da ıskartaya çıkarıp tamamen plastik kullanacağım . öyle rahat ki anlatamam. 1 dk içinde 2 -3 ham petek takabilirsiniz.
Hakan bey, Sabit arıcılık yapacaksanız 5 temmuz ile 5 ağustos arasında tarlacıya yetişecek kovanlarınızdan bal alamayacağınız anlamına gelmeyebilir.
Eğer bölgenizde yer çiçekleri ve eşek dikenleri gibi yabani dikenli bitkiler varsa bu kovanlarınızla da bal alma imkanı var. Arı bu tür bitkilerin yumuşak dallarından delerek özsuyunu toplayabiliyor, hatta bu bitkilerin yaprak Basra’sından da faydalanabiliyor. Ancak arının geri gitme ve mevcut balı yeme riski oluşuyor.
Baktınız olmadı, Temmuzda arının geri gitmemesi için o tarihte gezginci yanına da verebilirsiniz.
Belfast bir arım vardı geçen sen almıştım ana kaybı oldu kendileri meme dikip ana çıkardılar ama çok çelimsiz kendi yavrularından bile küçük bir ana arı bu. kışı atlattı ama gelişimi çok zayıf . ben bunun anasını değiştirmek istiyorum.
bir yerden karniyol f1 buldum en garantili şekilde değişim yapmak istiyorum.
bu ufakl anayı 1 çerçeve eski yerinde bırakacağım geriye kalan 3-4 çerçeveyi başka kovana alıp yeni ana arıyı kabul ettirmeye çalışacağım.
burdaki amaç tarlacıların hışmından korunmak malum tarlacılar eski kovana gidecekler.
kabul yöntemlerinden hangi yolu izliyeyim ne tavsiye edersiniz ? ana arı gelmeden bölmeyi gerçekleştireyimmi ?
Tarlacı riskini almak istemiyorum İsmail bey, bende uzun bekleme taraftarıyım. birde bu arı destek kovanında orada kabul ettirmemin bana faydası olmayacak kat atamıyorum çünkü oraya . besleme yapıyor muyuz bu zamanda ? bide gülsuyu falan sıkmak icab eder mi