Hakkı EYİLİK'in arılığı

Tamamdır sayın hocam. O şekilde boyama yapayım o zaman.

Murat hocamın arıları yerden kaldır demesinin sebeplerinden biri de buydu.
Alttan nem almış.
Havalar ısınıyor, sıkıntı olmaz artık, kuruyunca arılar temizler.

Peki hocam arılar içerdeyken bezir yağı ile boyanabilir mi?

BLA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

https://i.hizliresim.com/QL6ygr.jpg

Petek yapıştırma işini beceremiyorum. Mahmuz kullanarak yapıştırıyorum ama yöntemde bir sıkıntı var galiba. Yapıştırmayla mı alakalı bilmiyorum(Çünkü çoğu zaman telden kurtulmuş petekleri düzeltirken bir taraflarını eziyorum) bir iki kovanda böyle delik peteklerle karşılaştım.

Geçen hafta Cumartesi günü arıların kum içinde birşeyler topladığını farketmiştim. Bu gün tekrar arılığa gittiğimde durum aynı idi. Arılar burada ne arıyor olabilir? Acaba brandanın dibine biriken suyu mu içiyorlar? Arılığa su koymuyorum ama bizim memlekette her yer su, dereler yakın. Yine de arılığa su bırakmalı mıyım?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190511/510237b76476e5100689673bfd5ea618.jpg

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mahmuz kullanmaktan bunu kullanın.

Hem çok daha hızlı hem çok daha iyi yapıştırıyor…
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190511/28a04ea4636e0b1c3f569831f4712e2c.jpg

BLA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

50 whatlık herhangi bir alet trafosu işini görür.

Elektrik malzemesi satan yerlere veya sorup yeni veya çıkma olan konusunda bilgi alabilirsiniz.

50 whatlık çerçevede 3 telliyi hızlı yapsa da 4 telliyi çok daha rahat yapıyor.

60 whatlık ta var ama işlemleri yani eritmesi hızlı olduğundan dikkat etmek gerekiyor.

Murat Ustam
Watt bir güç birimidir. Volt gerilim birimi, Amper akım birimidir. Yani sadece trafonun gücünü söylemeniz bizim için yeterli olmuyor. Benim sizden öğrenmek istediğim; 50 wattlık trafo alacağız tamam ama çıkış voltajı ne olacak?

Elinizde montaj şeması da var mı? Selamlar

Bunu merak ediyordum, teşekkür ederim. Bu hafta hurda elektronik eşyalarımı bi karıştırayım. İş yapacak bişey çıkar inşallah.

Amper değeri önemli diye biliyorum ben. Amper değeri ne kadar yüksekse ısıtma o oranda güçlü olur. Mesela kaynak makinalarının amper değeri çok yüksek olur.

Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Piyasada bulabileceğiniz neredeyse bütün trafolar 6v 12v veya 24v tur.

Bu voltlar sizi çarpmaz.

Geriye sadece trafonun size sunabileceği güç değeri kalıyor.

50 watt gücündeki bir trafo işinizi görür demişti Murat bey.

3 volt ise yaklaşık 15 Amper

6 volt ise yaklaşık 8 A

12 volt ise yaklaşık 4 A akım çeken bir trafo işinizi görür.

bunların hepsi yaklaşık 50 W gücündedir.

Ben bu sene şarjlı matkabımın aküsünü kullanıyorum.

20 volt çıkışı var. (İçinde 5 adet 18650 pil var.)

Evde şarj edip arılığa götürüyorum. Tek şarjla yaklaşık 50-60 petek takıyorum. Petekleri ve çerçeveleri eve taşıma işinden kurtuldum.

Çok açıklayıcı bir bilgi olmuş Osman Bey teşekkür ederim. Bu bilgiler ışığında eski elektronik eşyalarımdan bir cihaz bulabilirim diye düşünüyorum.

Benim kullandığım spot lamba trafosuydu.

Eskiden ampuller elektrik kumandalıydı şimdi elektronik kumandalı olunca ancak 2. el gibi bulabilirsiniz veya benzer bir araçta kullanılan bir trafo olabilir.

Elimde böyle bir leptop adaptörü var. Sizin yaptığınız hesaba göre 100 vatt civarı oluyor sanırım. Fazla geliyor gibi… Bunun daha düşük enerjili olanı olsa işimi görür mü?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190512/89564aa3deda23d85bb71c30f4a1d88a.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190512/3e238f5465816efec25c2a627d274df5.jpg

Bu hafta hava şartlarının iyi olmamasına rağmen 8 gündür hiç bakmadığım ve 1 hafta daha uğrayamacağım içim tüm hava muhalefetine rağmen kovanlarımı inceledim. tüm kovanlarımı 10 çıtaya tamamladım. 2 tanesi 9 çıta idi birer ham petek ilave ettim. 1 tanesinde ise 8 çıta vardı, o kovanada 2 ve 9 a olmak üzere 2 tane ham petek attım.

10 gün önce kat attığım peteğim vardı. Kat atarken Şerbetliğin üzerinden tarafından değilde diğer köşeden peteklerimi dizmeye başlamıştım ve arılarla tanışmama vesile olan arkadaşımın beni uyarması üzerine( takıldığımda telefonla arıyorum uzakta) peteklerin yerini değiştirdim. Kat atarken kenarlara 2 ham petek ortayada ballı polenli 2 petek koymuştum. Toplamda 4 petekli bir kat oluşmuştu. Üst kattaki ve alt kattaki Ham peteklerim kabartılmış ancak herhangi bir yumurtlama olmamıştı.

Daha önceden 10 çıtaya tamamlanan kovanıma ise kat attım. kat atarken yukarıda ki sistemi uyguladım. Alt kattan ballı polenli 2 çıtayı yukarıya çekip kenarlarına ham petek attım Alt katta ise 2 ve 9 a ham petek koyup petekleri ona göre sıkıştırdım.

Kat atarken toplamda 4 ham petek kullanıyorum( Yeni başladığım için kabarmış peteğim yok). Kuluçkalığıb dolduğu taraftan kata devam ediyorum. Resim kısmına kat atma mantığını çizmeye çalışacağım. İnceleyip olumlu olumsuz fikir verirseniz çok memnun olurum.

Haftaya aynı sisteme göre diğer 3 kovana kat atacağım. Yöntemde hata var mıdır? Ne önerirsiniz?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190513/635f88255cfb9b052a37bc0aee181687.jpg

Bu da işini görür abi çok takılma böyle şeylere fazla dokundurmazsın tele dokunur çekersin yeter.
Elinde alet var, dene bir tanesinde nasıl oluyor gör.

Tamamdır abim. İlk fırsatta deneyeyim. Çok teşekkür ederim.

Bizim kovanlarımızda çerçeve var. sizin kovanınız farklı mı acaba diye düşünüyorum.

benim bi kovanımda çıta var hocam :slight_smile: gerçekten :slight_smile:

Ben 50 whatlık trafo kullanıyorum demiştim:

Çerçeve içinde tek telin 2 ucuna dokundurunca tel hemen tavlanıyor rengi kırmızı oluyor peteğe diyerse eritebiliyor.

3 telli petek takılması için süre açısından dikkat edilirse mumu eritip kesmeden yapıştırıyor.

Ama ben 4 telli çerçeve kullanıyorum eritmek için daha uzun süre gerektiğinden eritmede olmadan kolayca yapışıyor.