SEVGİLİ DOSTLAR,
BU GÜN MİLAS’DA BULUNAN YEŞİLDAĞ PETEK’E GİTTİM.TÜRKİYE’NİN 4 BİR YANINDAN SİPARİŞ ALIYORLAR.GELEN BAL MUMUNU SIKIP HAM PETEK HALİNDE GERİ YOLLUYORLAR.BANA HAM PETEK KULLANMANIN ÖNEMİNDEN BAHSETTİ.ARILARIN CİNSİNİN VE ÖZELLİĞİNİN KAYBOLMAYA BAŞLADIĞINDAN YAKINDI.(ÖZELLİKLE MUĞLA ARISININ)DİL UZUNLUĞUNDA DÜŞME YAŞANDIĞINI, KULLANILAN KABARTILMIŞ PETEKLERDEN DOLAYI GÖZLERDE DARALMA OLDUĞUNU,ARILARIN KÜÇÜLDÜĞÜNÜ ANLATTI.BU BENİ ÇOK ETKİLEDİ.SİZLERLE PAYLAŞMAK VE YENİ KONU OLARAK TARTIŞMAK İSTEDİM.MESAJLARINIZI BEKLİYORUM.
(İLK ÖNCE EGEHAN BEY’DEN.) 8)
Peki kendi ürettikleri peteklerin gözleri nasılmış? Benim şu anda kullandığım peteğin 3800 gözü var. Ölçüsünü tam olarak bilmiyorum. Sizin kullandığınız peteklerin gözü ne kadar?
Neden ilk önce benden?
Burada bir yanlış anlaşılma var…
Bahsedilen konu göz büyüklüğü ile alakalı değil. Göz büyüklükleri standartdır. “4,9 mm.”
Burada bahsedilen kabartılmış peteklerin çok uzun yıllar kullanılması ve her yavru çıkış sonrası kalan artık sebebyile gözün küçülmesi ve dolayısı ile çıkan yavruların küçülmesi…
Şimdi bunu kim söylüyor?
Kılavuz petek üreticisi…
Kalkıp birde elinizdeki kabarmış petekleri kullanın mı deseydi!
ÇÜNKÜ BİZİM FORUMUN POLİSİ OLARAK SENİ GÖRÜYORUM.YANİ İNCE ELYİP , SIK DOKUYAN BİR YAPIN OLDUĞU İÇİN…TABİKİ SALT ADAMIN DEMSİYLE OLMUYOR BU İŞLER.
‘‘Burada bahsedilen kabartılmış peteklerin çok uzun yıllar kullanılması ve her yavru çıkış sonrası kalan artık sebebyile gözün küçülmesi ve dolayısı ile çıkan yavruların küçülmesi…’’
İŞTE ARKADAŞIN BANA ANLATTIĞI VEYA ANLATMAL İSTEDİĞİ DE BUYDU.
BENİM ESAS ÖĞRENMEK İSTEDİĞİM HAM PETEK VEYA KABARTILMIŞ PETEK, HANGİSİNİ YAVRU ZAMANI ,HANGİSİNİ BAL ZAMANI KULLANMAK DAHA VERİMLİ OLUR? 8)
Sevgili Bodad, elbette kabartılmış petekleri bal toplama sezonunda kullanmak bal verimini arttırır. Çünkü arılar petek kabartmakla uğraşacağına, hazır kabartılmış peteğe nektar basarlar.Böylece hem zamandan kazanırlar hem de petek kabartmak için kullanacağı nektarı tasarruf ederler.
Ham peteği ise ben daha çok ilkbaharda veriyorum. Nedenine gelince (bu benim şahsi kanaatim) ana daha güzel yumurta atıyor. Hele senin bu konudaki yazını okuduktan sonra doğrusunu yaptığımı düşünüyorum.
Saygılarla…
sevgili hocam,
bende tam tersini yapıyordum.petek üreticisi kafamda soru işareti bırakmıştı.şimdi herşey netleşti.saygılar bizden…
aslında önemli bir konu fakat fazla ilgi çekmemiş
eski peteklerin gözlerinin kulanıldıkça küçülmeleri olasılığını söyleyen bir ham petek satıcısı olsada doğruluğu araştırılmalıdır
gerçekten çok eski peteklerin gözleri küçülüp arılarda küçülüyormu?
bir başka konuda bizim burda bir arıcılık danışmanımız
ilkbaharda besleme yaparken ham petek verilmesini önerir
sebebini kovanda yeni çıkmış bir sürü işçi arı tarlacı olacağı zamana kadar boş durmayıp petek şişirme işine yönlendirilmelidir der
ve devamında işçi arıların genetiğinde mum yapma ihtiyacının olduğunu söyler hep hazır petek verilen kovanlardaki arılar mum işleyemedikleri için huzursuz olup değişik olumsuzluklara yol açabileceğini başta oğula yönelme gibi
özetle ham petek ilkbaharda verilmeli bal akımı başladığında da ihtiyaç varsa hazır şişmiş petekler kullanılmalıdır
diye bir sonuç çıkıyor
doğrumudur yanlışmıdır ?
bana gore zaman okadarda çok onemlı deıl. düşünelim şimdi bi yarışmadayız 1 km yolun yarısını 50 kg ile yarısını agırlıksız kosacaksın . ha önce ha sonra … sonuc olarak 500m yukle kosacaksın. Ama hep kabartılmış peteke sozum yok ama ham petegımı once vermişin kabartılmısımı once vermişin bunda bısorun yok .
Kılavuz petek ile kabartılmış petek birbirleri yerine kullanılabilen ürünler gibi algılarsak sonucu bulamayız.
Farklı amaçları olan ve doğru zamanda kullanılması gereken 2 malzeme…
Kılavuz petek kabarttırmak talebinde olan koloniye kılavuz petek vermemek ne kadar doğru değilse, yavrulama alanı kalmamış bir koloniye kabarmış çerçeve vermemek o kadar doğru değildir.
Bu her iki opsiyona da sahip isek uygun strateji ile kullanılacak seçeneklerdir. Ama özellikle yeni başlayan arkadaşlarımızda kabarmış çerçeve olmayınca bütün sistem bozuluyor.
Selamlar
Belki de kabarmış petek vermeyle ham petek verme arasında bir sorun yoktur. Zamanlama çok önemli. İlk baharda öncelikle kabarmış petekleri verirseniz arıları yormazsınız. Ham petek verirseniz arı mevcudu az olduğundan petekleri geç kabartırlar. Nektar gelişi normal değilse arılar fazla petek örmezler. Arı mevcudu fazlalaştıktan sonra petek verirseniz daha hızlı petek örülür.
Nektar gelişi normalse gelişmiş bir arı ilavedeki tüm petekleri bir haftada örerler.
http://uyanikarici.blogspot.com/2007/05/formdan-kalanlar.html
Tüm arıcılar kendi şartlarına göre hareket etmelidir.
Saygılarımla
Hacı abinin ve Halil abinin anlattıklarına katılıyorum bende kendimce uyguladığım bir yöntemden bahsetmek istiyorum;Kolonilerimin gelişim seviyesi 7 çıta olduğu zaman mutlaka 8. çıtaya klavuz petek takıyorum buradaki amacım hem yeni çıkmış olan yavrulardan azami ölçüde faydalanmak hemde nektar akımında bu örülen petekleri kullanmak 7 çıtaya kadar hazır örülmüş olanları kullanıyorum ve 8 ve 9 çıtalarda sürekli kontrolle en az üç defa 10 çıtada da 2 defa petek kabarttırıp bu kabartılan petekleri daha sonra kullanmak üzere topluyorum zaten bu uygulamayı yaparken koloninin gelişmesi içinde besleme yaptığımız için petek kabartma konusunda bir sıkıntı olmuyor ve elimde toplam 5 tane kabarmiş petek oluyor,Katları atarkende kuluçkalıktaki 2 ve 9 çıtalara tekrar kılavuz petek takıp kapalı yavrulu 2 çıtayı kata alıp yanına tek bir klavuz petek koyuyorum.Hazır ördürmüş olduğum petekleride genelde nektar akımında kullanmakla birlikte koloninin güç durumuna göre mesela bölme yapacaksam ana arıya fazla çalışma alanı yaratmak içinde kullandığım oluyor.
ustalar elinde önceki kovanlarımdan sıfır petek var standart çerçeve geçiyorum nasip olursa…
yeni çerçevede alt çıta ile petek arasında 6 cm boşluk olacak burasını arı kendi örecek bu ilave yere
daha çok erkek gözümü yapar yoksa yukarısı gibi işçi arı gözü olarak devem edermi teşekürler
Kesinlikle erkek…
ham petekte kullandığımız soğuk döküm sıcak döküm arının çalışmasına etkileri ne olabilir…
Önce özlettiniz.
Hoş geldiniz.
Eski üyelere böyle demek gerekir.
Soğuk petek sıkıştırılıp yani ezilerek gözleri şekillendirilir, dokuları sıkışık durumdadır.
Sıcak petek kalıp üstüne döküldüğü için daha gevşek yapıdadır.
Arılar kolayca parça koparıp biraz gözlerini işledikleri için sıcak peteği severler.
Sıcak petek daha kalın olup birim kg başına daha az sayıda olur, o yüzden arıcılar sevmezler.