Nakil esnasında bir kovanımda arılar havasızlıktan ve sıcaktan yandı, iki çerçeve kadar arı var. İçindeki yavrulu çerçevelerin durumu da iyi değil bunları arılar temizler mi ne yapmalıyım?
SM-N900 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Nakil esnasında bir kovanımda arılar havasızlıktan ve sıcaktan yandı, iki çerçeve kadar arı var. İçindeki yavrulu çerçevelerin durumu da iyi değil bunları arılar temizler mi ne yapmalıyım?
arılar temizlesin derseniz kovan giriş deliğine yığarlar ölü arıları. o zaman yeni bir havasızlık vakası olabilir.
siz arılı çerçeveleri kaldırıp ölü arıları kovan önüne dökün. canlanan kovana gelir tekrar.
Gecmiş olsun o arilardanda yanan yavrulu cercevelerdende hayir gelmez.
Yavrusuz çerçeveleri alip başka kovanlarda kullanabilirsiniz digerlerini imha edin bence. Yaşayan arılarda yakın zamanda ölecektir zaten
neden ölsünler ki?
İç organları zarar görmüştür yutkunma özelligi azalmıştır yani bir nevi ağır yaralıdır.
iki sene önce 15 ml formik asit vermiş olduğumu unutuğum bir kovanı taşıdım. formik arının üzerine dökülünce 5 çerçeve arının 3 çerçeve arısı ölmüştü. kalan arılar yoluna sorunsuz devam etti. öleceklerini sanmıyorum. karadoruk bey bize son durumu bildirir umarım.
Ölen ve yaralı arıları kovanın önüne döktüm. 10 çerçevelik aradan 2 3 çerçeve anca kovana döndü fakat çerçevelerdeki açık ve kapalı arılar ne olur onu bilmiyorum arıyı sıkıştırıp bıraktım, canım da sıkıldı bu duruma tamamen benim hatamdan kaynaklandı. Yeterli havalandırma sunmadım.
Pahalı bir öğrenme şekli olmuş, artık geri dönüşü yok.
Eğer sık, sık arılı kovan taşıyorsanız taşıma ekipmanları da almalısınız.
Kovan iç örtüsü yerine taşıma anında hava akımı için propolis trapı veya tel elek bulundurmalısınız.
Kovanınız çiçek tozu kapanlı olsaydı onu açıp taşırdınız.
Bu yanma olayları temiz ve düzgün işçiliği olduğundan köpük kovanlarda daha çok oluyor.
Ağaç kovanlarda arı çıkmayacak kadar olan atılma, yamulma yanmayı önlüyor.
Yani hatalı ve bozuk kovanında iyi tarafı var.
Evet pahalı bir öğrenme oldu benim için maalesef. Yaklaşık 3 çerçeve arısı var şu anda içinden yavru atılıyor bazı gözlerde ölü arılar var bu çerçeveleri ne yapmalıyım? Komple imha etmem mi gerekir? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Havasızlıktan yanmış olan kovan çerçevelerin petek gözü içindeki arılar ölmüş olur, yarın birkaç göz açıp bakınız, bakınız.
Eğer ölüm varsa o çerçeveleri atıp temiz çerçeve koyunuz, 1 çerçeve de diğer kovanlardan alacağınız yavrulu olsun.
Hatta kovanı da değiştiriniz.
Zaten ölüm varsa kötü bir koku vardır.
Kovanı değiştirdim, birkaç çıtayı çıkardım arıyı sıkıştırdım. Çerçevelerdeki yavruların tamamı ölmemiş fakat ölenler çok. Bazı gözler yarım açık bazıları tamamen kapalı ve yavrular diri görünüyor. Bir kısmı kuru veya cıvık kıvamlı olmuş. Bir de gözlerde ananın son attığı yumurtalar var bilmiyorum onlar da ölü müdür.
Acı bir tecrübe maddi kayıptan çok o arıların ölüm şekline üzülüyorum. Havalandırmasız eski tip kapakları tamamen değiştirdim.