Merhaba arkadaşlar,
bu konuyu daha öncede sormuştum. mailleri tekrar tekrar okudum. Muhsin doğaroğlu hocamızın kitabını tekrar tekrar okudum. ama maalesef ya bana karışık geldiği için yada anlamadığım için çıkamıyorum şu işin içinden…
Sayın hocamın dediği gibi herkes arı yetiştirir ama bal alamaz. sanırım ben de arı yetiştiriyorum…kış mevsiminden sağ çıkarttım. kovanlarımın bakımını yaptım. arıları çoğalttım. oğul vermesini engelledim.sayıları arttırdım. herşey çok güzel… ama hala çıta çıta bal alamıyorum…tamam bazen mevsim uygun olmadığı için bazen beceriksizliğimden dolayı…sanırım koloni yönetimini tam yapamıyorum.
Sayın hocalarımdan ricam… en basit şekilde çıta çıta bal nasıl alabilirim…lütfen yardımcı olur musunuz ?
saygılarımla…
Çoğaltıyorum derken ilk baharda arı mı bölüyorsun.
merhaba,
yok bölme değil… arı sayısı kuluçkalık ve ballık da yeteri kadar oluyor demek istemiştim.
Anlattığınıza göre yeterli bal akımı olmuyor diye tahmin ediyorum. Farklı bölgeleri deneme şansınız oldu mu?
Arıcılıkta tecrübem yok ve sorunuzun cevabını bilmiyorum.
Ancak yazdığınız mesajı görünce daha önce okuduğum bazı makaleler aklıma geldi.
Belki bir ihtimal olarak değerlendirilebilir.
Bazı yabancı sitelerde “koloninin Afrikanlaşması” gibi şeylerden bahsediyorlar.
Verim, hırçınlık, oğul eğilimi vs. gibi konularda nesil değiştikçe koloninin değişik davranışlar gösterebileceğini söylüyorlar.
Sizin kolonileriniz de zaman içinde farklılaşmış, bal vermeyen bir türe dönmüş olabilir mi ?
diğer etkenler uygunsa, kovan iç sıcaklığını (gündüz ve gece) koruyamadığınızı düşünüyorum. katlar arasından ve kovan üst kapağından göremediğiniz bir yerden sıcaklık kaçabilir. kontrol edilmesi gerekebilir
Ankara için zayıf bir ihtimal bence. zira anadolu ve kafkas ariliklarinin yoğun olduğu yerler buralar. bal vermeyen Afrika arisi bile olsa , bu bolgede bulacaği gene bal veren bir koloni olabilir ancak.
Arkadaşım benim tahminim bal akımı zamanı arıları geliştirmekle geçiyor arılarımızı çoğaltırken bal akımı bitiyor mesela mayısta bal akımı bitti çiçek açan bitkiler kurumaya başlar siz bal akımından sonra güçlü koloniyi flora iyi olan bölgeye taşımalısın yoksa işçi var iş yok gibi olur. Sizin bölgenizki bal akımına hazır kolonilerle giriniz bal alınız
Şevket Abi’ye katılıyorum
Önemli olan yoğun bal akımına çok arı ile girmek değil
çok tarlacı ile girmek gerekiyor.
Bal akımından 60 gün geri say arıyı hızlandır.
Ballığa arının gücüne göre çerçeve koy.
Ful dolu sırlı bal alabilirsin.
bal akım zamanını takip edin,ve kalabalık arı nüfuyla daha çok bal alırsınız,
bal akımında en güçlü silah temiz kabarmış petek ve güçlü bir asker ordusu,sonra görün bal nasıl toplanır…
bal akımı bir savaş gibidir,askerler erkenden hazırlanır,silahlar(kabarmış petek), güçlü ordu…
bereket sizinle olsun…
öncelikle çok teşekkür ederim cevaplarınız için…
o zaman yapacağım şu :
1 ) bal akımından 60 gün öncesinde kovanımdaki arı sayısı ne kadar çok ise o kadar iyi…( yada sayıyı arttırmak için ne yapmalıyım )
2 ) kabartılmış petek bulundurmalıyım ( ankarada armasad ın fuarına gitmiştim…bir firma sıfır kabartılmış petek satıyordu…onlarla iletişime geçeceğim. zaten 5 kovanım var. kovan başı 10 adet kabartılmış petek alsam 50-60 adet hazırda beklese yeterli olur sanırım…
3 ) ve sonucu bekleyeceğim
KOVAN içini sıcak tutmayı unutmayınız, üst örtü olayı yani. ne kadar uygun ortam olursa arı o kadar çok mum yapar ve rahat çalışır
Peteklerini kendin kabartTIR.
Hazır alma. Hem masraflı hemde sağlıklı olmaz.
Havalar isininca güçlü kolonilere ordÜr.
kabarmış peteği yumurta atmadan nasıl alacağız yoksa yavru çıkmış peteği mi tercih etmeliyiz?
arının sezon içi kabartmalarını besleme yaparak yapacaksınız, stokları ise balını aldığınız ve arıya yalattıktan sonra geri alıp sakladığınız kabarmışları saklayacaksınız…
Böyle durumlarda:
Arıları beslediniz, kovan güçlendi, ana arısı da yaşlı.
Tam bal alacağım derken arıyı oğula kaçırırsınız.
Merhaba,
Kabartılmış peteği arı yapacak ben sadece bekleyeceğim.
Peki bal toplayan işçi arı sayısını nasıl arttıracağım.
Sanırım bunu başarabilirsem bal alırım gibi geliyor.
çita çita bal deyince koloni başına 20-30 kg çiçek balını kastediyorsanız biraz zor.Öyle bir mevsim öyle bir hava öyle bir çiçek öyle güçlü bir koloni olacak ki o dediğiniz çita çita çiçek balı olsun.