Hibe destegi ile arılık kurmak.

Sevgili arıcı arkadaşlarım
Bir abimize 30000 Tl değerinde hibe desteği çıktı. Bu parayı maximum verimde kullanmak için tavsiyelerinize ihtiyacımız var. Arıcı abimizin durumu şundan ibaret.

7 kovan arıyla arıcılık yapmakta

yeri yurdu arıcılık yapmaya müsait

is gücü konusunda da pek sıkıntısı yok

sabit arıcılık yapmayı düşünmekte flora bunun için çok müsait

Harcamada kısıt yok . Ekipman makine arı kovan tesis arı yemi çeşitleri vb… Aklıma birsuru şey geliyor.

Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

30.000 TL hibeyi kullanma kriterlerini yazarsanız daha uygun fikir edinirsiniz.

Adem bey herhangi bir kriter siz konusu değil . Bina yapımı dahil yer kişinin olması kaydıyla mümkün görünüyor .
Arılık için ;Elektrikli bal sağma makinesi, bal dinlendirme kazanı , kovanların yeri için kepçe çalışması , arı ve kovan ayrı ayrı , küçük ve bir odalı bir sağım ve depolama binası yapma fikrimiz var.

Bala alternatif arı ürünleri üzerine de yoğunlaşılabilir.

Altan bey cevabınız için sağolun. Sizce neden bal değil? Bölgenin artısı balının güzel bir aromada olması. Ihlamur ormanın bulunduğu bir ormanlık alan . Balının ekonomik değeri yüksek.

Kovan, arı, sehpa, klavuz petek, çerçeve, ilaç, şeker, kek masraflarını ve bina hariç diğer yatırım masraflarını iyi hesaplayın.

Kaç arılı kovan ile projeye başlamak istiyorsa, işletme masrafları ve yatırım masraflarını ona göre hesaplasın. Kalan para bina yapımı için harcanır. Bina son iş.

Ekonomik gücü zayıf ise örneğin şeker stoklasın.

Hibe projesi içinde bina yapımı yok.

40 arı en az 5 çerçeve 45 kovan katlı

400 çerçeve

100 kg ham petek

elektrikli bal süzme ve dinlendirme kazanı

maske, eldemiri, körük proje bundan ibaret

alımlar yapılıp uygunluğu denetlenecek faturalar ibraz edilip paralar hesaba aktarılacak.

elektrikli çit sisteminide alın mutlaka 500-800 tl arası biseye malolur. kafanız rahat ormana brakabilrsiz arıları

bina yerine de metal kontyner alın.3*3 ısı yalıtımlı 3000 bin lira. çıkma olanlar dahada ucuz olur. ikinci eli de var. binayı söküp satamasınız. bunun hurdası da para

Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi uygulama rehberine aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz.

Beşinci sayfada giderlere dahil harcamaları yazıyor. Rehberi indirip okuyabilirsiniz. Hibe verilen harcamaları kopyalayıp yapıştırdım;

b) Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projeleri:

1. En az 40 adet arılı kovan (en az 5 çıta arı basmalı), 5 adet boş kovan ve arıcılık malzemesi (1 adet; elektrikli bal süzme makinesi, sır alma teknesi, ısıtmalı bal dinlendirme kazanı, maske, körük, el demiri, mahmuz), 100 kg temel petek ve 400 adet çıta içerikli arıcılık projesini,

http://www.tarim.gov.tr/TRGM/Link/26/Genc-Ciftci-Projesi

Arılı kovanlarda ana arıların yaşlı olmamasına dikkat edin.

(Çerçeveye çıta demişler >:( )

Bu malzemelerin tamamını almaya çalışın. Mesela 100 kg balmumunun (kılavuz peteği) tamamını alın.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bugün sözleşmeyi imzaladılar. Destek KDV yi kapsamıyor. Anlaşılan ona göre fiyatlarda bakacağız. Ortalama fiyatları çıkardığımızda daha net konuşma imkanı bulacağız.

Asgari olarak bu alımları gerçekleştirdikten sonra sarf malzeme almayı düşünüyoruz. Örneğin şeker, kek vs…

*En az 40 adet arılı kovan (Genç analı)(en az 5 çıta arı basmalı),
*5 adet boş kovan
*1’er adet; elektrikli bal süzme makinesi, sır alma teknesi, ısıtmalı bal dinlendirme kazanı, maske, körük, el demiri, mahmuz
*100 kg temel petek
*400 adet boş çıta

Bu arada konteynır fikri çok güzel hem depolama hem sağımda kullanılabilir. Alışveriş için tercih etmemiz gereken yeri araştırmakta sıra. 9 Eylül tarihine kadar satın alımların gerçekleşmiş olması gerekiyor.

Bunların dışında arılık yerinin hazırlanması için iş makinası çalışacak. Zorunlu alımlardan sonra bu olanağı bulacağımızı düşünüyorum.

Ayrıntısını çok bilmiyorum ama
Bu tarz desteklemeler kdv den muaftır. Maliyeden muaf belgesi alırsanız kdv ödemezsiniz.
Gidip bir konuşun maliye ile.
Sonuçta 3-5 bin lira civarında bir tutar

Biraz önce konu ile ilgili hem Malmüdürü arkadaşla hem de İlçe Tarım Müdürlüğündeki arkadaşla konuştuk. KDV muafiyeti söz konusu değil. Hibe alan yararlanıcı KDV yi kendisi ödüyor. Fakat Tarım Müdürlüğünden talep ederken fatura KDV siz kesilmeliymiş.

Arı satın alımlarında KDV oranı %8 imiş. Malzeme alımlarında ise % 18 .

sizin cevabınızdan sonra araştırdım bende,
KDV istisnası AB uyum yasaları çerçevesinde IPARD hibe projelerinde varmış.
ama,
ayrıca, KDV kanununun madde 17 de de KDV istisnaları belirtilmiş.
Bu kapsamda çiftçilerden satın alacağınız arılar ve küçük esnaftan alacağınız malzemeler de kdv den istisna tutulmuş.
Malmüdürünüz ile ve Tarım Müdürünüz ismail beyle bir daha görüşün derim.
ismail beye selamlarımı da iletin.

Arıcılık belgesi isteniyor mu ?

MUSTAN

Mustafa bey,
Aydın ili sınırlarında bir arazi bul.
Arıcılıkla ilgili her türlü hibelerle ilgili yardımcı olayım.
20-500 kovan ve ekipmanları.
Kovan
Şerit Testere
Planya Makinesi
Kalınlık Makinesi
Kompresör
Matkap
Çivi Çakma Makinesi
Zımba Tabancası
Mengene
Bileme Makinesi
Testere Tezgahı
Dekupaj Testere
Ağaç Kesme Motoru
Freze Makinesi
Temel Petek Üretim Makinesi
Delme Makinesi
Karavan (Motorsuz)
Bal Sağım Çadırı
Baraka
Elektrikli Çit Sistemi
Mobil Arıcılık için Taşıma Sistemi

Kolay gelsin

Niyaz Bey,
Sonuç ne oldu acaba?
Hibeyi aldınız mı?

Soruma hala cevap alamadım soruyu tekrarlıyorum
Arıcılık hibesinde arıcılık belgesi isteniyor mu ?

MUSTAN