Hırçın arı terbiye edilir mi?

http://macahelas.com/urun/hibirit-ana-ari-ana-anadolu-x-baba-kafkas/

Saf Orta Anadolu ve Orta Anadolu Ana x Kafkas Baba melezi Hibrit ana arıların arıcılardaki performansları izlenmiş, gelen olumlu tepkiler üzerine kapasite artışı için proje ortağı şirket tarafından 2017 yılında proje ek yatırım kararı alınmıştır. demektedir.

ben türkiyede kışın polen kıtlığı olması, bir yıl akdeniz iklimi bir yıl karadeniz iklimi olması, sert rüzgarlarda kışın da çalışabilecek kadar büyük bir arı olması gibi özellikler düşünüldüğünde en iyi uyumun anadolu ana kafkas baba olabileceğini düşünenlerdenim. bu arı melezi, anadolu arısının kışın zayıf kıt kaynakla en küçük düzeyde hastalıksız olarak kışı çıkarabilmesi, ve kafkas babadan da sakinliği alarak büyüklüğünü de koruyabilmesi rüzgarlara dayanıklı olabilmesi kışında da çalışabilmesi özellikleriyle başarılı olacağına inananlardanım. deneyip görecez. karniyol ana kafkas baba ırkı da başarılı olur bu benim düşüncem. ama karniyol ana anadolu baba yada anadolu ana karniyol baba ne olur bilemiyorum. üniversiteler iyi olur dese de ırksal olarak, türkiyede yaşanan coğrafi özelliklerin gerçeklerine baktığımızda sıcakta çalışan bir ırk olsa da kışın vadilerdeki sert rüzgarlarda ve özellikle kışın ile kıt polen yetersizliği olan yıllardaki mevsimlerde yani sürekli yağışlı geçen yıllardaki mevsimlerde başarılı olamayabilir. mesela marmara ve karadeniz bölgesine uyumlu olmayabilir. bunun yerine düzce yığılca yöresi anadolu ekotipi ile, karniyol kafkas ve muğla yöresi arıların melezlerinin başarılı olabilmesi mümkün olabilir, ama deneyen üniversiteye rastlamadım bunları çarpraz melezleyen. bunlarla uğraşana kadar, herhangi bir anadolu ırkı melez dahi olsa bir arıyı kafkas baba ile dölleyip rahatlıkla ülkemizin her tarafında kullanabilirsiniz. sınırsız bölge, sınırsız iklim. anadolu ana her iklim koşuluna uyum sağlamakta başarılı diye düşünüyorum.

220 yıl çok değil mi?

:wink: hepsini toplamışsın. ortak payda olarak.

merhaba sayın ffmsahin,profilinizde gerçek adınızı yazarsanız,sizinle diyalokta daha iyi ve daha samimice karşılaşırsınız,diğer arkadaşlar tarafındanda isminiz akıllarda kalır…

karniyol kışın polen çalışıyormu aralık ayında? çalışırsa bana uyar.

ben karniyolla çalışıyorum,bu gün polen ve nektar geliyordu,ama sanırım arının ırkıyla değil havanın ısısı ve nekter zenginliğiyle alakalı, çünkü 2 italyan arım var,onlarda nektara çalışıyorlardı.

“Daha” yazmışsın.

koyduğum rumuzu ad kısmında gösteriyor, bir türlü değiştiremedim. yardımcı olacak tarif edecek biri varsa sevinirim.

Şimdilik sadece ismimi en alt kısma ekleyebiliyorum.

sanırım bir yanlış anlama oldu özür dilerim, benim hatam. orada “daha” derken ben “bununla birlikte” kelimesini kullanmam gerekirdi, “daha” kelimesini kullanırken “buna ek olarak” manası çıkmış sanırım.

bu arada mevzusu açılmışken buradan duyurayım.

kitapçıları gezerken 1962 yılına ait bir kitap buldum. bakmak isteyebilir arkadaşlar diye youtuba koydum.

https://www.youtube.com/watch?v=K2K-vX2EbUk&index=4&list=PLNlc_6ymLn-Wid0X2SpMRJq2ZTAlyY4AC

birde osmanlı döneminde yapılan arıcılığı anlatan Osmanlı Döneminde Ameli ve Nazari Arıcılık kitabı vardı 1900 lü yıllarda arapça çıkmış günümüzde türkçesi basılan kitap var, sitelerden pdf formatında indirilebiliyor.

Geriye dönüp baktığımızda 100 yılda arıcılıkta uygulama olarak ve ekipman olarak pek fazla şey değişmemiş gibi gözüküyor.