Hırçın arı

Benim bir Mayıs Ayında 2 çıtalı arım şuanda full yavrulu 6 çıta arısı ve bir Ballı çıtayıda ben vermiştim bu zamana kadar verdiğim petekleri kabartıp yavru Attı ve halen atıyor ama bir okadarda Hırçın gelişimi çok güzel bu gün Gözümden soktu.kovanın hemen yanına oturup izleyim diyorum bir arı geliyor tepemde dolaşıyor 3 metre uzaklaşıp beklediğimde gidiyor sizce arı ır Irkı ile çalışmam iyimi yoksa anasını değiştireyim mi? Çokta Şahane polen topluyor kovandan çıkışları bile çok seri sizce bundan adam olur mu?

Bence değiştirmeyin hırçın zannettiğiniz bu arı iyi iş yapar.

nektar gelmeye başladığı an kuzuya döner.

Ali Bey,
Merakınız, öğrenme isteğiniz güzel.
Güzel de, neden var olan konu başlıklarını açma konusunda ısrarlısınız?

Forumda ana sayfayı açın.
Sağ üstte bir kutucuk var.
Yanında “Ara” yazıyor.
Gördünüz değil mi?
İşte o kutucuğa ana sayfadayken arayacağımız kelimeyi yazıyoruz.
Mesela hırçın, saldırgan, … gibi.
Ara tuşuna tıklıyoruz.
Açılan sayfadaki sonuçlara göz gezdiriyoruz.
Diyelim ki üç başlık bizim işimize yarar diye düşündük.
Farenin sağ tuşuyla tıklayıp “yeni sekmede aç” kısmına tıklayarak üç başlığı da ayrı ayrı inceliyoruz.
Cevap bulmak için okuyoruz.
Sorumuzu yine de sormak istiyorsak, en uygun bulduğumuz başlığın son mesajının altında yanıtla bölümüne tıklayıp yazıyoruz.

Ben yine de başlık açar sorarım diyorsanız ona da eyvallah…

Kolay gelsin.

İbrahim hocam zaten hırçınlığı bir tarafa çok Şahane Çalışıyor inşallah sizin Dediğiniz gibi bal verimi iyi olur birde öyle bir şey ki temel peteği tam kabartmadan ana arı hemen peteğin her tarafına yumurta atıyor o kadar iştahlı o yönü beni sevindiriyor.

Önder hocam sizin dediğiniz gibi o konularıda okuyorum birde sizin gibi tercübeli hocaların sözlerini dinlemek daha iyi olur demiştim. Olmasa hep okurum

Önder bey yerden göke kadar haklı ali bey.

sizn sorduğunuz konuların hepsi fazlasıyla forumda mevcut

yapmanız gereken bol bol okumak okudukça bilgilenmek

konuları okurken değişik fikirler öğrenmek

zaten iyi bir okuyucu olduğunuzda,ben bu soruları neden sormuşumki diyeceksiniz.

kolay gelsin.

Haklısınız hepinizden özür diliyorum hepinizin Ramazan bayramı mübarek olsun

Değerli büyüklerim ve ustalarım;
Biz acemiler, bir kesimimiz gerçekten bıkmadan ne kadar yazılan varsa okuyoruz. Acemilikten kaynaklanan acaba benim durumum gerçekten hangisi, sorusuna olan tam beklentimiz ve bunu nasıl uygularım da çektiğimiz pratik azlığından gelen acelecilikle okuduğumuz konuları toplayamama adına tekrar başlıklar açıyoruz. Başında bir usta olmayınca, örnek alacağımız bir kişi olmayınca insan ne soracağını bile bilmiyor bazen. Kendimde hasıl olan durumsa forumda okuduklarımı pratiğe geçirdikten sonra geriye kalan sadece beklemek kısmını yapamama. Ne kadar ve yine nasıl olacak kaygısı.Foruma kayıt tarihime ve görünüyorsa okuduğum incelemiş olduğum konulara nazaran yaptığım yorum sayısı çok azdır. Özellikle halil abinin 300-400 lere varan konularını günlerce okuyorum. Ama sonuçta 2 kovan sahibi aceminin önde gideniyim.
Büyüklerimiz mazur göreler.

Başka söze gerek var mı?

Bencede Önder abinin dedigi gibi Anayı değiştirmeyin koloni gelişmesinden memnunsanız gerek yok hırçınlık İbrahim abinin dediği gibi nektar akımıyla geçer nektar yoksa mevcuk olanı korumak için arılar hırçın olabiliyor bizimde arılıkta çok hırçın bir arı vardı burda yazılanlardan hatirladım kılıçı çekmiş öyle geziyordu şimdi hırçınlığı gitmiş yerine bambaşka bir arı gelmiş [emoji16] kolay gelsin

merhaba,
bende bu sene bir tane çıktı çok iyi gelişmişti 2. ballığıda attık 30. çerçeveye bastı
kovanın kapağını açtığınızda 100 metre kimseyi dolaştırmıyordu
bahçede maske ile geziyorduk, bayramda geldiği için anasını alıp
ballıktaki çerçeveleri diğer arılara dağıtım 5 km uzakta bir yere götürdüm
anası değişince tekrar geri getireceğim

5 km uzağa neden götürdünüz ben anlamadım.

bahçeye kimseyi sokmuyorlardı biz bile maske ile gezebiliyorduk
komşularıda sokmaya başladılar onun için 5 km uzağa götürdüm
etrafa zara vermesin diye

bu 30 çerçeveye basan hırçın arının,bal durumu nasıldı mesut bey.

Arı güzel gelişin, bal depolasın, az tüketsin ama beni yesin :slight_smile:

Uysal olsun, sabini bilsin:)

Arının hırçın olması yalnızca ana arıya bağlamak nasıl olur bilmem, başka nedenleri olamaz mı?

Kovan ve çerçeve ölçü hataları, kovanın ve çerçevenin birbirine uyumsuzluğu,

Arıcının vücut kokusu.

Bakım hataları.

Körükteki yakıt.

Arının hırçın olmasının 50 sebebi olsa.
Ana arı faktörü sadece bunlardan bir tanesidir

Arılığımda hırçın kolonin anasını ilk baharda
kutuya koydum.
Kutuda bile bir avuç arı hortum gibi havalanıyor.
mesala bir tane arı saldırıyı yaptı mı diğerleri beşi sıra
havalanıyor.

Ana arı faktörüne bir örnek.

Arıyı bahçenizdeki diğer evcil hayvanlarla karıştırmış olmayın, ipi yok ki bağlayasın.

birinci ballıkta yavruyu çıkartıp yerine bal dolduruyordu çeçevelerin 3/4 sırlamıştı
ikinci ballıkta yarısı 2/4 sırlı bal vardı diğer çerçeveler açık ballıydı