Merhaba Murat Abi
20 kovana bakım yapıyordum sadece bu arı hırçınlık gösteriyordu
arılıktan uzağa götürdüm, şimdi bahçede rahat gezebiliyoruz
Murat hocam ben buna üzülerek katılmıyorum .
her kovan için geçerli değil.19 kovan arı var bahçemde. 1 nolu kovanım çok saldırgandı çerçeve vermek dışında açmamaya dikkat ediyorduk.yakaladığım oğullardan bir tanesi kovana koyarken bile baya bi soktu.tahmin ettik 1 nolu kovanın ilk oğulu .şuan 10 çerçevede hepsine baktığım şekil onada bakıyorum ama!
Kovanda ne kadar arı var daha kapağı açmamla pantalona yapışması bir oluyor .1 nolu kovan kendine yeni ana yapmış .güzel kapkara.kovandaki arılar biraz sakinleşmiş.kovan 20 çerçeve de. Eskiden kapağını açamadığım kovana şuan rahat bakıyorum .ama aldığım oğulun yanından geçemiyorum .kışı bekliyorum yavru durumu iyice azalsın anayı imha edeceğim.
kutudaki anayı ona saklıyorum.
Özer Bey,bende size katiliyorum,galiba en baskin sebep bu,(Soya cekim,veya Sert karekterli Ari)
Ben gecen iki hafta türkiyedeydim,bir kac arkadasin ariligini ziyaret ettim,gördügüm kadariyla hersey normaldi,bal akimida vardi azda olsa ama 60-70 metre uzakta arabadan inemiyorsun,hemen karsiliyorlar ve nereye olsa yapisiyorlar.
Biri haric Ciplak elle cerceveye dokunmak bile mümkün degil.bir de hemen her kovanda iki üc cesit (Farkli görünüste) ari vardi.evet bal tatli, ama canda tatli…
Cok selam…
Sertlik, soydan çok soysuzlukla ilgili.
Nedense pek fazla kaynak bulunmayan bir kavram olan “Melez Çözülmesi”, sertliğin en önemli nedenlerinden biri gibi duruyor.
Kontrolsüz biçimde bölgeler arasında dolaşan, yerli ırk ve ekotipleri bozan gezgin veya ithal arıların erkekleriyle melezleşen ırklarda ana ve baba hattından gelen birer gen takımının eksik oluşunun sertleşmeye yol açtığını söyleyen bilim adamları var.
Merhum Aykut Kence, afrikanize arıların da benzer gen bozulmasıyla ortaya çıktığını belirtip yörenin arısıyla çalışmayı önemsiyordu.
Hırçın arının anasını aldığımızda bu ananın yumurtalarından yeni çıkacak ananın başka erkeklerle çifleşmesi sonucunda acaba sakin ırk olurmu
GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın koreli
hoşgeldiniz,arı sütü polen,propolis gibi arı ürünlerini aldığınızı söylemişsiniz,
hırçın ana arının yumurtalarından çıkan ana arının, çifleştikten sonra
sakinleşip sakinleşmeyeceğini gerçekten bilmiyormusunuz?
soruya soruyla cevap verdik kusura bakma.
Hırçınlığın sebebi sadece anaya bağlı değildir maalesef ,ananın çifleştiği erkek arılarada bağlıdır.Ben bilgimi pekiştirmek istedim siz daha fazlasını biliyorsanız paylaşın da insanlar faydalansın. Selamlar
Aleyküm selam,buyurun 15 sayfacık okuyunda bilginiz birazdaha tazelensin,
sonra özetlersiniz.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=6768.msg175614#msg175614
Hayırlı geceler! Bu forumda yeniyim forumda yazılanların binde onunu okumuşumdur ve ilk paylaşımımdı maalesef beklemediğim bir tepki ile cevap geldi,olsun sağlık olsun.Benim 5tane çok hırçın arım vardı bunların ırkı ile ilgili olduğunu tahmin ediyorum bu sebeple analarının bir kısmını anadolu melezi ile değiştirdim 2 tanesini de kendi yumurtasından çıkan ana ile değiştirdim deneyeceğim doğrumu yanlış mı yaptım.Cevaplarsanız sevinirim
Sayın koreli
Arının hırçınlık sebepleri forumda uzun uzun anlatılmış,gerekirse yine anlatılır.
ama sizden ricam,aklınıza takılan ana başlıkları okumanızdır
cevap bulamadığınız konuları tabikide soracaksınız,
çok yerinde bir karar vermişsiniz teknik arıcılık bilgi paylaşım forumuna üye olmuşsunuz
pişman olmayacağınızın garantisinide verebilrim
yeni üyelerimiz genelde hep aynı tepkiyi verir
nedenide, soru sorulduğu an cevap bekler
cevap verilir,bu seferde soruların ardı arkası kesilmez,
halbuki forumda bir arıcının bilmesi gereken bütün bilgiler mevcuttur
sadece aynı cevaplar 2ni veya 3 ncü kez tekrar yazılmış olur
halbuki vakit buldukça forumu okumuş olsak
hem yeni bilgilere sahip olmuş oluruz,hemde aklımızdaki soru çözülmüş olur.
zaten arıcılıkta tecrübeli olduğunuz belli oluyor.
Başarılar diliyorum.
İbrahim bey,teşekkür ederim.Ben yaklaşık 20 seneden fazla oldu hpbi olarak üç beş kovan arım sürekli oldu zaman zamanda 30 un üzerinde arım oldu şu anda yaklaşık 50 civarında arım var.Eskiden teknolojik imkankanlar yoktu,çevremde arıcılık ile ilgili bana yardımcı olacak insanlarda yoktu.Deneme yanılma ve tecrübe yoluyla acizane bir şeyler öğrendim.Ancak son üç yılda bilgisayar vasıtası ile öğrendiğim bilgiler , 20 yılda öğrendiklerime bedelmiş.Doğru olarak bildiğim bazı şeylerin yanlış olduğunu öğrendim. İnsan öğrendikçe kendinin ne kadar eksiğinin olduğunu anlıyor.Benim işim öğrenmek ve öğrendiğimi başkalarına öğretmek.Bu forum çokkkk faydalı heleki arıcılığa yeni başlayanlar için.Keşke 20 sene öncede böyle bir imkan olsaydı.Saygılar ve başarılar.
İbrahim bey teşekkür ederim.Böyle bir forumun oluşumuna destek olanlardan ALLAH razı olsun.Ben yaklaşık 20 yıldır amatör olarak arıcılıkla uğraşıyorum.İşim gereği fazla zamanım olmadığı için daha fazla çoğaltamıyorum.Benim arıcılığa başladığım yıllarda çevremde bana bu konuda yardım edecek kimse yoktu o zamanlar teknolojik imkanlar maalesef yoktu kendi kendime deneme yanılma yolu ile acizane biraz tecrübe edindim.Son üç dört yılda ise bilgisayardan öğrendiğim bilgiler 20 yıla bedel olduğunu anladım.arıcılığa yeni başlayanlar artık çok zorlanmazlar.Her gün yeni bir şeyler öğreniyorum ve kendimin ne kadar yetersiz olduğumun farkına varıyorum. Daha öğrenecek çokk şeye ihtiyacım var.Benim işim öğrenmek ve öğrendiğimi başkalarına öğretmek. İlginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim.
hırçın değil, çok hırrçın bir arının anası olan varsa, en uysal bir ana ile takas yapabilirim,
arılığımın yol kenarında oluşu ve sık ziayret edilmesi hiç hoşuma gitmiyor,
benim arılarında maşallahı var kimseye ses etmiyorlar,
önce uysallaştırmak için çaba sarfettik şimdi sert arı ararız,
şimdi biri çıkar töbe töbe der, en iyisi kendim diyeyim
töbee töbeee
elimde karniyol melezi ve kaskaf posof eko tipi melezi mevcut her ikiside uysaldır ve bu yılın kızlarıdır
yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim,
Ankara ya gel verim 2 tane var ama başından uyarım kontrol etmeyi unut yada zırh giy :-))) daha bahçeye girerken karşılar. Kapağı açtım mı dizden başlar maskenin teline kadar saldırır.bal verimi güzel ama alabilirsen :-)))
Banada sakin lazım .sene başında geleydin bir tane vardı evlerden ırak .2 gün evden çıkamadık neymiş kapağını kaldırıp petek verecem.köyde sokmadik adam kalmadı belki abilerim kizacak ama mecburdum gece 2 kat giyinip deliğini kapatıp bastım sinek ilacını .biraz rahatladı köy
Özer bey
ben son cümlenizi okuyunca inanmak istemedim,
keşke bu koloniyi gece alıp kovanıyla beraber insanların uzak olduğu bir bölgeye bıraksaydınız
hiç değilse doğada kendi başına kalsaydı ve yaşamını devam ettirseydi.
hem siz günaha girmemiş olurdunuz hemde sevap almış olurdunuz.
ama artık olan olmuş,yazık olmuş.
Abi ben kendi arılık sayfamdada paylaşmıştım çare bulamadım.kapıdan ayrılmıyor .çaresiz kaldım.pitbull bile bu kadar saldırgan değildir
Özer Selçuk kardeşim bence yanlış yapmışsın benimde vardı böyle hırçın koloniler inan maskenin eleğine çarpıyorladı sanki elegi delecekler zaten maskenin kolarında iğne işliyor hanım bahçeye 15 20 metre yaklaşınca kesin saldırıyorlar şimdi sakinler nedeni bulunduğu yerden taşıdım sanırım ortam çok önemli
Mustafa abi haklısın ama arılar her zaman aynı yerde.şuan 2 tane saldırgan var seninki gibi ölümüne geliyor ama bahçeden çıkınca takip etmiyor .o kapıda bekliyor du.köy 50 hane kim varsa soktu .2 gün aralıksız saldırdılar .köyden herkes şikayet etti…
Hırcın koloniler genelde bala meyilli oluyor benimkilerden örnek veriyorum. Böyle kolonileri omkan varsa yerleşim yeri dışında tutmak iyi olur balını alıp keyfine bakmak iyi olur belki sakin ortamda benimkiler gibi usnanir tabi diyorum uzaga götürme imhanı varsa