Pek Muhterem arıcı ustalarım, üstadlarım;
Yukarıdaki resimde gördüğüm memeler beni tedirgin etti. (19.05.2013 de çekildi.)
Önce acaba ANA öldü mü dedimse de sanki taze larvalar var gibi gördüm.
Ben bu memeli petekle birlikte dört yavrulu çıtayı yeni bir kovana aktardım.
Bölma işini de Halil Usta’mızın tarif ettiği A B kovanı örneklemesi biçiminde yaptım.
Bir tek soru ve sorun söz konusu ki, hem böldüğüm kovanda hemde bölünende ANA arı görmeyi beceremedim.
Bu uygulamadaki yanlışlarım umarım azdır. Şimdiden yorum yazacak ustalarıma teşekkür ederim.
Hüseyin abi bereketli sezonlar.
O memeler oğul eğiliminden gibi gözüküyor.
Ama ana zaiyatından da olabilir.
Açık gözlerde dik veya eğik halde günlük yumurta görebiliyorsanız ana hayatta olabilir.
O yüzden her iki kovanı da iyice kontrol edin.
Kontrol ettiğiniz çerçeveyi kontrol edilmeyenlere yaklaştırmayarak kovanın diğer tarafına koyun.
Acele etmeden yavaş yavaş bakın çerçevelere.
Yeni bölmeniz hayırlı olsun:))
4 çıtalık bölmeniz zayıf olmuş ama ondan oğul kaçma ihtimali çok zayıf. Eski ana ona gitmiş bile olsa…
Diğer ana kovan oğula niyetlenmiş… Artık dönmez:))
Eski anayı bulup öldürmek yararlı… Bulabilirseniz yinede öldürün…
Bulsanızda bulmasanızda 3-5 gün veya bir hafta sonra muhtemelen ana kovandan oğul kaçar… gibi geliyor…
Ne yapabilirsiniz: Oğulu bekleyeceksiniz…
yada memeleri keseceksiniz… Memeleri kestikten bir hafta sonra yine meme kesmeniz gerekecek… Eski anayı bulursanız (öldürün) bir meme bırakıp diğerlerini kesiniz…
Bence 4 çıtalık arınıza ballı, polenli, ve kapalı yavrulu (aynı kovandan) destek veriniz… İyi bir oğulunuz (arınız) olsun…Ancak desteği hemen yapınız… Anasının döllenme aşamasında yapmayınız…
Kolay gelsin
Kendisini acemi olarak nitelendiren arıcının kovanında
anaarı ile birlikte (aynı anda) anamemeleri olmamalı.
Ya anaarı olmalı ya da iki adet anamemesi bulunmalı.
Aziz büyüklerim, Üstadlarım ve arı dostları, Dostlarım
21 Mayıs 2013’te yaptığım paylaşımda Ana Memelerinden ve kovan bölmeden söz edmiş, ancak ana arı göremediğimi yazmıştım.
Dün bu böldüğümüz kovanı inceledik. Son resimde görüldüğü gibi ana arıyı dünya gözüyle gördük.
İsterseniz hemen resimleri görelim:
Koloniye daha iyi bakmaktan kastınızı açabilirseniz sevinirim.
Ben dört koloniyi Nisan’da aldım. Ve hiçbir besleme yapmadım. “Nasıl olsa peteklerde bal var yediğini yer, gönlünden kopanı da bize bırakır” diye düşündüm.
Bu kolonide de, yukarıdaki peteklerde görüldüğü gibi fazlasıyla bal var. Yiyebildiğini yerler diye düşündüm. Yani, ilke olarak eker ve kek kullanmayayım diyorum.
Eleştirilerinizi beklerim.
Bir ay kadar önce elde ettiğim ve resmini paylaştığım anaarı kayıptır ve de hükümsüzdür.
Her ne olduysa anaarıyı kovanda göremedim. Üç beş gün daha takip ettim. Yine göremedim. Ortada günlükler de olmayınca anayı yitirdiğimi anladım.
Benim sorum anaarı kovanı terk eder mi? Yoksa bu acemi olduğu için mi böyle oldu?
Anasız koloniyi zayıf bir koloniyle birleştirdim. İşlemi bu sitede daha önce okuduğum, gazete ile bölme yapıp birleştirme yöntemiyle yaptım. Bir gün sonra gazeteyi parçalayıp birleşmiş olduklarını gördüm.
Dostlarım, Ustalarım ve kıymetli arı dostları,
Yaklaşık bir-birbuçuk aydan beri arılarımın aktivitesi zayıfladı. Bu mevsime ve çevre koşullarına bağlı bir durum mudur? Yoksa arılarım varroa etkisine mi girdi?
Bal sezonunda varroa mücadelesi olmaz zannetmekte olduğum için, bu konuda hiç bir çalışma yapmadım.
Allah rızası için şu acemiye bir yardım