İki kovanı birleştirme hakkında

3-4 gün önce biri 4 diğeri 3 çerçeve iki kovandaki arıları içlerine parfüm sıkarak birleştirdim. Birleştirirken ana arıları öldürmedim. Birleştirdiğim kovanın önünde ölü arılar yok. İçine baktığımda da zayiat olmadığını arıların 6-7 çerçevede olduğunu gördüm. Fakat bu kovandaki arılar diğer kovanlara göre daha yavaş çalışıyorlar. kovan önünde fazla hareketlilik yok gibi geldi bana. Acaba ana arının birini öldürmediğim için mi çalışmıyorlar?

neden böyle bir uygulama yaptın?

Bu dönemde birleştirme yapmanızdaki amaç ne?

Biz aksine bölerken.

gelecek yıla 10 arlı 2 kovanın olacaktı ve madem birleştiriyorsun ananın birini bir çıta ile ayrı bir kovanda yedekte bekletse veya ruşet kovanda geliştirse idin

Bu arılar zayıf olduğunu düşündüğüm için ve nasılsa bal vermeyecek güçlü bir kovanım olsun belki bal alırım düşüncesiyle birleştirdim. birde ustalar zayıf 10 koloniden güçlü 5 koloni daha iyidir dediklerini okumuştum :-\

Ne kolaymış bu arıcılık…

Ana arıları olan 2 koloniyi birleştirmeyi kimden öğrendiniz siz?

Halil abi yarım yamalak bilgilerimle arıyı güçlendirmeye çalışıyorum. İğneleyici konuşmanızdan yaptığım uygulamanın yanlış olduğunu anlıyorum.
Tecrübe edinerek arıcılığı öğrenmek daha kolay. Herşey kitaptan okumak kadar kolaydeğil tabiki.

Ben arıların nasılsa bal dönemine yetişmeyeceğini düşündüm. Bari güçlensinler kışa hazırlıklı olsunlar dedim. İki arıyı birleştirmek için nasıl bir yol izlemeliyim.Bu işin doğrusu nedir acaba?

En güçlü kovan hangisiyse ona doğru yavaş yavaş bir birlieştirme yapamazmıydınız?

Her gün bir çerçeve.

Son yavrulu çerçeveyi de ana ile ayrıca tutsaydınız?

Kışa kadar gelişseydi. Kek, şurup desteğiyle?

bu birleştirme konusunu ben anlayamadım doğrusu. yada zamanında yanlış anladığım kesin.
Yavaş yavaş ekleme yapmadaki amaç nedir? hepsini koymanın ne zararı olabilir. Bir çerçeve kalan analı kovan ne işe yarayacak?

:slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Hepsini birden birleştirirseniz. Ana arıyı kesebilirler + birbirlerini kırabilirler.

Tek çıtadaki arıya sağına soluna kabarmış petek verir ve iyi beslerseniz. Kışa girerken güçlenir.

10 çıta olmaz tabi :slight_smile: Ama bal sağımından sonra dengelersiniz kovanları.

1 güçlü kovanla bala girebilir ve bal sağımından sonra dengelemeyle yine 2 koloni kışa girebilirdiniz.

Siz hiç yüksek fatura ödememişsiniz henüz.

Faturayı ödeyince görürsünüz.

Bir bal hasadı esnasında dinlediğim bir öykü…

Konu ile alakası yok…

Fatura ile belki bağ kurulabilir.

Bir arıcıdan her yıl 1 teneke bal alan bir çiftlik sahibi, bu kez arıcının yanına oğlunu gönderir…

Bal hasat edilmiştir yeni…

Genç bıçkın delikanlı gelir, balı almaya geldim…

Balı çıkartır arıcı verir.

O sırada muhabbet edecek ya delikanlı…

Geçen yıl bal şöyle boğazı yakmadı be abi der…

Arıcı der, parayı sen mi vereceksin?

Yok babam verecekmiş…

Heee…

Sen o zaman babana sor yakıp yakmadığını…

teşekkürler MeErCi kafamdaki soru işaretlerinin çoğunu temizledin. yaptığım hatayı şimdi anladım. ne yapmam gerektiğini ve niçin yapmam gerektiğini de çok güzel özetlemişsiniz.

halil abi yüksek fatura ödememek için burdaki tecrübeli arkadaşlardan faydalanmaya çalışıyorum.

Tecrübe arıyorsanız en büyüğü Halil Bey de.

Biz ondan öğrendiklerimizi anlatıyoruz.

Ya çok yazıyoruz diye tecrübe bizde değil…

Ne tecrübeleri olan büyüklerimiz var aramızda…

Ama merakım hala devam ediyor.

2 ana arılı koloninin harsssss diye birleştirilme uygulamasının nereden öğrenildiği…

Harss diye birleştirilmiş artık. Asıl ben kovanın içini merak ettim analara ne oldu kovanda ana varmı yada kaç tane var. Yada etrafta ağaçlarda sallanan olmadımı? Birbirlerini hakkaten kırmadılarmı?

Halil bey ben şahsen sizin tecrübelerinizden az faydalanmadım.

Bir yorumda benden,

çift analı kovan oluşturup çalıştırmanın, en kestirme yolu :smiley:

2 gün öce arılıktayken başımıza benzer olmasada bir olay geldi anlatayım gülün biraz :slight_smile:

Deneme için ruşet kat attığımız kolonilerde yumurta ve ana kontrolü yapıyorduk. Ruşetlerin anaları 2011 model. Ballıkta günlük yumurta gördük. Ana arıyı da gördük ve katı indirdik. Kuluçkalığı kontrole başaldık.Orda da günlük yumurta gördük.Derken bir de ne görelim. Bir ana arıda orda. Hemen ballıği tekrar kontrol etmeye başladık. Çift analı bir sistemle mi çalışıyor bu ruşet dedik :slight_smile: Bir süre ballıkta ana aradıktan sonra anladık ki genç ana bizimle oyun oynuyor. Hemen alt kata inmiş :slight_smile:

Ana arı çok hareketli. O kadar hızlı ki bir kaç saniye içinde peteğin arkasına geçebiliyor. 

Benim merak ettiğim şu; Ana arının çok hareketli olması hayra yorulacak bir durum mudur?

Çİnde çift analı kovanla çalışıldığını okudum bir yerlerde ama ne kadar başarılı olundu fazla bilgim yok …

Sonuçları yazayım ileride arkadaşlara fikir olur.
Bu sene 8 tane oğul aldım ve aynı gün verenleri yada 1hafta arayla aldığım oğulları birleştirdim.Oğullar ortalama 3 çerçevede idi. Toplamda 4 kovan birleştirilmiş oğul arısı oldu. 3 kovanım şu an 9 çıtada fakat birisinda yalancı ana var. Onu kurtarmaya çalışıyorum.

Herkese iyi aksamlar…

Yanyana 2 kovan var bir evin balkonunda duruyorlar…

soldaki kovan bugun baktim yalancilamis(kapali yavru yoktu, bir gozde 2-3 yumurta vardi, anayi zaten goremedim)

sagdaki 2/4 anali kovan …

Yarin aksam 16 gibi her iki kovanada gulsuyu spreyleyecem

15 dakika bekleyecegim…

Ondan sonra soldaki yalanciya gitmis kovandaki cerceveleri sagdaki kovana aktaricam…

En son olarakta aktarim bittikten sonra kovani tam ortalarina kaydiricam …

Uygulamam dogrumudur eksiklerim varmi acaba?

Bu arada ballik koyup gazete koyamiyorum ballik yok daha almadim…