Mehmet abi, sesin çıkmadığına göre…
Isı 30-40 °C arası reostalı ve elektronik kontrollü olsun ki, gerekirse civciv de çıkarttırırız.
Mehmet abi, sesin çıkmadığına göre…
Isı 30-40 °C arası reostalı ve elektronik kontrollü olsun ki, gerekirse civciv de çıkarttırırız.
çok amaçlıda kullanalım bari arasırada erkek arıda olabilir halil bey baba arıda lazım ;D
sayın halil abi bu ileri görüşünüz icin sizi kutlarım arıcılıkda deneme yanılma şekliyle bu kadar ilerledi ama ana memesini cifleştirme kutusuna verdiğinizde 1000 tane gözden 100 tane fire veriyoruz hazır cıkmış ana arı verildiğinde en az yarı yarıya fire veriliyor cifleşmemiş anayı kutuya dahi verseniz kabul etmiyor hatta ana arı kututan cıkıp başka koloniye veya orada bulunan başka kutulara giriyor ben 6 yıl ana arı üretimi yapıyorum bence bunuda göz önünde bulundurmak gerek ama denemekden korkmamak gerek sizi sonuna kadar testekliyorum inşallah hepimize faytalı bir makine olur
İleri görüş mü?
Yapmayın Allah aşkına.
Neyi görmüşüz ki, yurtdışında onlarca yıldır kullanılan ve yurdumuzda da birçok arıcının kullandığı bir malzeme bu…
Ancak istatistiklerinizi verdiğinize göre ana arı üretiminizde bir yerlerde hata yapılıyor gibi.
Doğmuş genç ana arıyı kutuya verdikten sonra %50 genç ana arı kaybını açıklamak biraz zor olsa gerek…
Bir çok faktör olduğundan ana arı üretiminde olayı meme vermek ve doğmuş ana arı vermek şeklinde kategorilendirmemek lazım gerçi.
Aynı kategoride yakın çevremizde yaptığımız analizler, bu şekilde doğmuş ana arıyı kutulara vermenin daha yüksek derecede güvenilir olduğunu gösteriyor.
Bu arada siz şu 2 günlük sirke olayına cevabınızı vermeyi düşünüyor musunuz?
Kuluçkalık için gerekli malzemeler :
Sayısal Termostat
Isıtıcı
Nemölçer ( Higrometre )
Vantilatör
Kabin
http://img15.imageshack.us/img15/9412/img872.jpg
Yukarıda görülen kuluçkalık kabin ölçüleri 24.5 X 22 X 39.5 ve 24.5 X 22 X 71.5
Isı sabitesi 35 derece, ısıtıcı gücü 50 W.
Kullanım kolaylığı sağlamak maksadıyla atıl bir kovan kuluçkalık olarak kullanılabilir.
Kovan zeminine saç tabakası yerleştirilir, üzerine 75 W. gücünde ısıtıcı montajı yapılır.
Nem kaynağı olarak metal veya cam gereç ile su konur.
Vantilasyon için bilgisayar işlemcilerinde kullanılan vantilatörler kullanılabilir. Bu vantilatöre güç kaynağı olarak eski cep telefonu şarj cihazları kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta Pervane dönüş yönünün üfleyecek şekilde olmasıdır.Bağlantı uçları değiştirilerek dönüş yönü tespit edilebilir.
Elektriksel bağlantılar termostat cinsine göre değişmektedir.
Konu ile ilgili başka bir seçenek. Araç buzdolaplarının bazı modelleri aynı zamanda ısıtma işlevli.
Acaba bunlar amaca hizmet eder mi ?
Araç buzdolabı… Isı stabil mi acaba o cihazlarda.
Yani 35 ayarladık mı 35 kalıyor mu?
Teknik özellikller hemen hepsinde aynı. Isı sabitliği konusunu kullanan kişilere sormak lazım.
Selamlar
Kullanılan termostatın hassasiyetine bağlı. Benim kullandığım termostat ( 0 °C ile 100 °C Arasında ) 1,8 °C sapma ile ısıyı ayarlıyordu.
Saygılarımla
Bahsedilen termostat araç buzdolabında mı, kuluçka makinasında mı ?
Selamlar
Mehmet Bey: Özel bir ortamın ısısını, nemini ve havalandırmasını kontrol için oluşturduğum düzenek parçalarından birisiydi. Kapalı bir ortamın iklimlendirilmesi ile ilgiliydi. Burada kuluçka makinesi için yazmıştım.
Saygılarımla.
Yusuf abi, mantar yetiştiriciliği olayında mı oluyor olay?
Mehmet Bey merhaba!
Kuluçka dolabı (inkubatör)
Benim daha önce bombus arılarını üretmek için evimde bazı denemelerim oldu. Deneyimlerimi anlatayım belki içinde işimize yarayanlar olursa faydalanırız.
Ben ısı yalıtımı iyi olduğu ve ucuza geldiği için motoru bozulmuş ama kabini ve contası sağlam bir dolap (buzdolabı) kullandım. İşe de yaradı. Değişik buzdolapları var.
Küçük boy, mini barlar (ısıtıcısı 75 W.) ya da otomobilde çalıştırılanlar.
Orta boy, büro tipi olanlar.
Büyük boy, ev dolapları
Dolabın içinde raflar hazır. Alt tarafını ısıtma ve nem üretme bölümü olarak kullandım. Isıtıcı olarak mini barların arkasındaki 75 W. lık ısıtıcı da işe yarayabilir ancak ben 150 W. gücünde özel olarak yaptım. Isıtıcı olarak ampul kullanmadım (ışık verdiği için ve kısa ömürlü olduğu için) Isıölçerli termostat ve nemölçeri (higrometre) yukarıya kuluçkalık bölümüne koydum. Kuluçkalık ve ısıtıcı bölüm arasına içi su dolu, ağzı kapalı, köşeli şişeler koydum. Amaç ısıtıcıdan ani olarak fazla ısı gelip kuluçkalara zarar gelmesin. Yani ısıtıcı suları ısıtsın, sular da kuluçkalığı Bu su dolu şişeler aynı zamanda bir elektrik kesilmesi sırasında ısı kaynağı görevi gördüler.(ısı aküsü) Bu amaçla ısıtıcının yanında boş yerler varsa su dolu şişelerle doldurdum. Bu ısı aküleri ısıtıcı açılınca ısındılar, ısıtıcı kapanınca ısı vermeye devam ettiler. Böylece ısı kararlılığına da katkıda bulundular.
Nemlendirici olarak ısıtıcının yanına kapağı ayarlanabilir (görünen su yüzeyi azaltılıp çoğaltılabilir) metal bir su kabı koydum. Kuluçkalıkta % 65 nispi nem elde edince su yüzeyi ayarını sabitledim. Isıyı kararlı tutmak için klimalarda kullanılan ısı ayarlayıcılardan (termostatlardan ) kullandım.
Buzdolabı ısı ayarlayıcısı (termos tadı) yerine ısıtıcılarda kullanılan termostatlardan kullanılsa daha uygun olur diye düşünüyorum. Buzdolabı termostatları daha çok 20 derecenin altındaki ısıları ayarlamak için düzenlenmiştir. Isıtıcıların termostatları ise 20 dereceden yüksek ısıları ayarlamak için düzenlenmiştir. Kuluçka dolabımızın ısısı 30 – 35 derece arasına ayarlanacaksa ısıtıcılar için düzenlenmiş termostatların kullanılması uygun olur.
Ayrıca termostatların mekanik, dijital gibi farklı yapılarda olanları vardır. Dijital termostatlar daha hassas ve kararlıdır.
Kolay gelsin.
Ali bey;
Kuluçka dolabında ilk karar verilmesi gereken kabin tipi. Kullanılacak kabin belirlendikten sonra iç hacmine uygun ısıtıcı değeri belirlenir.
Yaptığınız uygulama gayet güzel. Sayısal termostat kullanmak ısı kararlılığı açısından daha mantıklı. Aşağıdaki sitede farklı örnekler mevcut.
Sonuçta bombus üretimi yapabildiniz mi bu makinada ?
İnkübatör…konusunda anladığım kadarıyla hassas termostat , sensör , gerekiyo eğer bu aralık ,(1)derece civarları ise yani , 35 ayarlanır 34,9 da ısıtıcı anahtarını açar 36 da kapatır,yeterli ise , busensör gurubu çoğunlukla ,çiftlik ,sera, gibi yerlerde kalorifer kazanlarında kullanıyor
Dolap bir yılı aşkın çalıştı. Öğreneceklerimi öğrendim. Sonuçta o iş ekip ve büyük yatırım işi olduğu için orada bıraktım.
Ee Ali abi öğrendiklerinizi anlatın ki örnek teşkil etsin.
Mehmet abi, haydi artık.
Ver şu tasarım bilgilerini…
Zaman azalıyor.
Az daha sabır… ![]()
arkadaşlar fikri ortaya atana da uygulama yapıp bizi bilgilendirenlerede çok teşekkürler. sayenizde çok şeyler öğreniyoruz ve fikir sahibi oluyoruz.
Kaçırdığımız birşeyler mi var yoksa?