İzlediğim bir kaç videoda, ve bir kaç arıcı arkadaşın dediğine göre, işçi arılar yumurtayı bir gözden alıp diğer göze taşıyabiliyor. Forumda ve internette araştırdım, herhangi bir kaynakta bulamadım. Eğer yumurta taşıyabiliyorsa, ızgara bu işleme engel olmaması lazım ?
Konu ile ilgili akedemik kaynak var mı ?
Yapay zeka kardeşe danıştım ;
daha önce de sordum ama çelişkili bilgiler okudum.Şimdi işçi arılar ana arının yumurtladığı yumurtaları, bulunduğu gözden alıp başka göze taşıyabilir mi
ChatGPT:
ChatGPT
Hayır, işçi arılar ana arının yumurtladığı yumurtaları bir gözden başka bir göze taşıyamaz.
Arı kolonisi içerisinde işçi arılar sadece belirli görevleri yerine getirir, ancak yumurtaların yerini değiştirmek bu görevlerden biri değildir. Ana arı yumurtayı bir göze bıraktığında, o yumurta gelişimini orada tamamlar. İşçi arılar, bu süreçte sadece yumurtayı korur, temizler ve gerektiğinde larvaya besin sağlar.
Yumurtaların yer değiştirdiği yönündeki bilgi yanlış bir anlayıştan kaynaklanıyor olabilir. Eğer gözde bir sorun varsa (örneğin, hasarlı ya da kirlenmiş bir göz), işçi arılar bu gözdeki yumurtayı yok edebilir veya temizleyebilir, ancak başka bir göze taşıyamazlar.