Öncelikle ustalıktan çok uzağım, öğrenme sürecinin çok çok başında bir meraklı amatör arıcıyım. Profesyonel olarak arıcılıktan kazanç sağlamaktayım, çevremde bu hususta bilgi, beceri ve imkanlarını benimle çekinmeden paylaşan çok kıymetli dostlarım var. Sizden tek farkım budur belki 
Ben geçen sezondan bu yana Halil abinin 6+9 sistemini uyguluyorum bala çalıştırdığım tüm kolonilerde. Kendimce biraz değiştirdiğim, yorum kattığım kısımları var tabi. 6+10 yapıyorum mesela, ballıkta 10 çerçeve ile mümkün mertebe nizami ölçüde kabartarak bal koyuyor arı. 9 çerçeve olduğunda aşırı kabarma söz konusu oluyor, hasat esnasında kanatmadan petek çekmek zorlaşıyor. Kuluçkalıkta da 6 çerçeveyi aralarında fazladan boşluk olmaksızın diziyorum aynı gerekçe ile. Bu 6 çerçeve kışlatma çerçevesi olduğu için, aşırı kabarma olursa ertesi sezon kuluçka faaliyetinde aksama oluyor. Bizzat yaşayarak acı bir şekilde tecrübe ettim bunu.
20 çerçeve sımsıkı basan arılarda ben de 2. ballığı koydum mecburen 6+10 ile birlikte. Burada dikkat edilmesi gereken konu, arı sıkıştı diyerek fazladan çerçeve eklememek. Arıya her gün bakma imkanı olan biri, arıda dalak başlangıcı gördüğünde 1 kabarmış petek daha ekleyebilir. Aksi durumda bol miktarda kabarmış ama bal girilmemiş petek hasat eder arıcı. İtalyan kolonilerde bunu yaşadım bu sezon.
1 aylık bir ana nektar akımından bahsetmişsiniz. 1 ay boyunca aynı yoğunlukta gelmiyor olma ihtimali çok fazla nektarın. Hatta belki de aralarında sadece 3-5 gün olan 2 farklı akım var ama siz 1 ay süren tek akım gibi değerlendiriyorsunuz. Bunu flora ve ağırlık takibini çok sıkı bir şekilde yapmadan tespit etmek zor. Her durumda 1 aylık bir “ana” akım süre olarak çok uzun. Azıcık dahi olsa doğru arıcılık teknikleri ile 1 ballığı doldurması gerekir arılarınızın. Ki okuduğum kadarı ile siz elinizden gelen şeyi yapmışsınız doğru kadro yapısı ile yakalamak için bu akımı. Bu saatten sonrası Allah’a kalmış [emoji120]
Size düşen bir iş daha var ki bence en önemlisi de bu. Sezon başından itibaren her arının gelişim hızı farklılık arz eder. Belirli periyotlarla arılarınızın kondisyonlarını almanız gerekir. Baharda ilk kontroldeki toplam arılı çerçeve sayısı, yavrulu çerçeve sayısı ve kovandaki toplam çerçeve sayısı şeklinde. Bu kondisyonları ben 1 haftalık aralıklarla alıyorum mesela, sürekli kayıt altında. 6+10 yaptığım gün son kez kondisyon alıp, ağırlık takibine başlıyorum. Hasatla birlikte 1 kez daha kondisyon alıp, sonbahar bakımı sürecini başlatırsınız.
Buraya kadar her şey tamam ama o bahsettiğim bir iş ne ki? [emoji848]
Arıcı olarak hangi koloni hangi güçteydi, bu güç ile ne kadar bal topladı değerlendirmesini yapmak. Arılıktaki her arının aynı bal toplama eğiliminde olmadığını, hatta bazılarının öyle bir eğiliminin dahi olmadığını göreceksiniz 
Bu değerlendirmeye oğul eğilimi, sakinlik, kışlama vs. özelliklerini de eklerseniz, ertesi sezon iptal edilmesi gereken ana arıların listesini de elde etmiş olursunuz. Geri kalanlardan anaç seçme de yine bu değerlendirme sonucunda mümkün. Gen havuzunu aşırı daraltmadan, her sene arılığa yeni genler de ekleyerek kendi arılık ıslahınız orta vadede size daha verimli bir arıcılık yapma imkanı sunacaktır Allah’tan bir mani olmazsa.
Biraz uzun yazdım ama sıkılmadan okursunuz umarım.