Arıcılık sertifikası da olan bir mühendisim. Fakat hayat yoğunluğu (doktora çalışmaları vs.) bu konuyla ilgili birşeyler yapmamı hep engelledi. Ancak en sonunda üzerinde çalıştığım bir konu nedeniyle arıcılık ile yolumuz kesişti…
Tübitak destekli bir proje kapsamında mikro kojenerasyon sistemleri üzerine çalışıyoruz. Normalde hedef kitlemiz küçük işletmeler (otel, yurt, restoran vs.) idi fakat en son IPARD II desteğine baktığımda bu sistemlerin kuruluşuna da %65 hibe verildiği belirtilmiş. Bu konu ile ilgili fikirlerinizi almak istiyorum.
Bizim tasarımlarımızda pistonlu motor üzerine monteli ısı değiştiriciler ile motorun atık ısısını alarak su veya hava ısıtmada kullanıyoruz. Böylece %30larda olan verim %80lere kadar çıkıyor. Elbette elektrik ısınmadan çok daha pahalı olduğundan (4kat) normal binaların genel enerji faturasında %40 civarında bir indirim olur. Gelimiş ülkelerde yaygın şekilde kullanılan bir teknoloji.
Arıcılıkla ilgili olarak ise benim ilk düşündüğüm çanta tipi ya da bir kaç kVA’lık jeneratörlere bu kiti bağlayıp arıcıların sıcak su ihtiyaçlarını karşılamaktı. Mesela çadır veya karavanlı olarak gidenlerin duş almaları için kullanılabilir. Ya da balı veya başka bir sıvıyı 30-40dereceye çıkarmak isterseniz kullanabilirsiniz.
Çok da uzatmak istemedim. Fikirlerinizi ve merak edenler olursa sorualarınızı duymaktan çok memnun olurum. Sizin ihtiyaçlarınıza göre cihazı boyutlandıracağız. Hatta belki de ilk denemeleri birlikte yapabiliriz.
Sn enerji-muh öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Anladığım kadarıyla jeneratörün dışarı attığı ısı enerjisini su ısıtmak için kullanacaksınız.
Genel gözlemim arıcıların jeneratör kullanmadığı şeklinde. Enerji ihtiyaçlarını güneş enerji sistemleri ile karşılıyorlar.
Ancak bunun dışında bir uygulamadan bahsediyorsanız forum üyeleri katkıda bulunacaklardır.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
arıcı arkadaşlarımız çoğunlukla yaz mevsiminde sahadadır. Bu dönemlerde depoda bekleyen su bile gayet yüksek sıcaklıklara ulaşır. Arıcı arkadaşlarımızın uzun süreli sıvı yakıtlı jeneratör kullanacaklarını düşünmüyorum. Elektrik enerjisi ihtiyaçlarını güneş panelleri ile çözmeye çalışacaklardır.
bir ara stirling motorlarına ilgi duymuştum. Stirling prensibi ile çalışan fresnel lensli su pompalarıyla ilgilenmiştim.
Konu hakında gerçekleştirdiğiniz projeler ve uygulamalar varsa paylaşımlarınızı beklerim.
Teşekkürler. Evet sistem bahsettiğiniz şekilde kullanılacak. Sistemin ilk hedefi işletmelerdi. Yani mesela sizin bir üretim tesisiniz var burada bir ısıl işlem uyguluyorsunuz veya ortamı ısıtıyorsunuz. Isıtma sistemlerinde verim sorunu yoktur normalde, elektriği de hattan alarak kullandığımız için fiyatına alışığızdır. Ama baktığınız zaman aynı miktarda elektrik enerjisi, doğalgazla elde edilen ısı enerjisine göre 4 kat pahalı. Çünkü enerjinin %60ı santrallerin bacasından atılıyor. Geri kalanın %15i kayıp ve kaçak (bu oran AB ve ABD’de %5) buradan da toplam enerjinin %6sı gidiyor. Kojenerasyon sistemleri hem normalde bacadan atılan ısıyı kurtarıyor hem de sizi başkalarının çaldığı elektiriğin parasını ödemekten. Elektriğinizi kendiniz üretirken ısınma ihtiyacınızı da karşılamış oluyorsunuz. Eksi yanı ise verginiz ile yapılan santral dururken bir de işletmeye santral kurma yatırımı yapıyorsunuz. Bildiğimiz jeneratörlerin radyatör ve egzoz sisteminin yerine bizim kitlerimizi monte ederek sistemi oluşturuyoruz böylece bildiğiniz ve güvendiğiniz bir jeneratör kullanma imkanı buluyorsunuz.
Nerelerde kullanılabilir , mesela arıcılık ile ilgili işletmelerde kullanılabilir belki. Yani bal işleme ve paketleme işletmelerinde. Mesela balın ya da arıya verilecek maddelerin ısıtılarak hazırlandığı bir işlem varsa orada ısıtıcı olarak kullanılabilir.
Teşekkür ederim. Sterling motoru dıştan yanmalı bir motor, ev tipi kojenerasyon sistemlerinde özellikle İngiltere’de kullanılan bir motor. Sterling motoru güneş enerjisi ile dışarıdan ısıtarak çalıştırıp su pompalayacaksınız heralde. Konu hakkında gerçekleştirdiğim projelerden kasıt Stirling motoru ise o konuda bir çalışmam yok ama motoru tanıyorum. Elinizde bir taslak varsa üzerinde konuşabiliriz.
Çok haklısınız en ideal sistem sizin de belirttiğiniz gibi yenilenebilir enerjidir. Ama maalesef kaynaklar sınırlı, önceki yatırımlar da değerli olduğundan ve maalesef insan beyni en kısa yolu seçtiğinden daha uzun bir süre fosil yakıtlarla yaşayacağız gibi görünüyor. İnsanların da başlarına büyük işler gelmeden pek uyanacaklarınız sanmıyorum. En azından bunun zararlarını azaltacak çalışmalar yapmak yenilenebilir enerji yayılana kadar fosil yakıt etkilerini sınırlayabilir. Keşke uzmanlık alanım o konuları kapsasa…
Aslında kojenerasyon sistemleri direkt olarak yenilenebilir enerjinin karşıtı değildir. Tabi fosil yakıt tükettiklerinden öyle bir algı yaratıyorlar maalesef. Tam tersi kojenerasyon yenilenebilir enerjinin tamamlayıcısıdır. Yenilenebilir enerjiler genelde kesiklidir tüm zaman kullanmanız için akü vs gerektirir. Kojen üniteleri ise bu gerekliliği azaltır ve verimliliği arttırır.
Başka bir açıdan bakınca karşımıza metan gazı çıkar. Normalde açıkta bıraktığınız tüm organik atıklar (yemek artığı, gübre vs) parçalanırken metan açığa çıkar. Çok yanıcı bir gazdır ve karbondioksite göre 4 kat daha fazla sera etkisi yapar. Önümüzdeki 100yılda ise karbondioksite göre 25 kat daha fazla sera etkisine sebep olacağı belirtilmektedir. Bunu önlemek için biyogaz üretim tesislerinde bu atıklar kontrollü çürütülebilirse karşımıza metan çıkar. Maalesef bu metanı yakarak CO2 haline getirmek lazım, bunu da kojenerasyon üniteleri ile yaparak hem sera etkisini 4 kat azaltırken, hem elektirik hem de ısı üretilir ve yakınlardaki şehirler ısıtılır.
Projemi savunuyor gibi oldum aslında Ben şahsen Almanya bile güneşten yararlanırken biz neden bu kadar gerideyiz diye serzenişte bulunan biriyim. Ama şansımıza ancak küçük işletmelerde meydana gelen verimsizliği azaltabilecek bir işe girmek düştü.
Araçlardaki kalorifer sistemi aslında kojenerasyondur… Araçlarda şu an BMW ve bazı markaların üzerinde çalıştığı konu Organic Rankin Cycle’dır. Burada kaynama noktası düşük bir sıvıyı motorun egzoz sıcaklığıyla kaynatıp buhardan termik santrallerdeki mantıkla güç elde edebiliyorsunuz.