Kabarmış , ballı ya da ham çerçeveleri en sağlıklı nasıl muhafaza edebilirim?

Erken baharda daralta maksatlı ballı ya da boş çerçeveleri bozulmadan nasıl muhafaza edebilirim? Ayrıca şimdiden ham petekli çerçeve hazırlasam uzun süre nasıl muhafaza edebilirim… Teşekkürler

Balmumu güvesi yumurta ve kurtçuklarının olmadığı ve kelebeklerinin ulaşamayacağı bir ortamda saklayabilirsiniz.

Bunlardan birinin peteklerde zaten olduğunu, bulunduğunu düşünüyorsanız…

Çerçeveleri poşetlere koyup derin dondurucuda üç gün beklettikten sonra çıkarıp güneş görmeyen herhangi bir yerde, en iyisi temiz, boş bir kovan kasasında saklayabilirsiniz.

Ben üç gün diyorum ama ilkbahardaki uygulamalar için üç gün gerekmez; bir gün yeterli olur.
Hem peteklerde yumurta bulunması ve güvelenme riski düşüktür, hem de saklama süresi kısa olur.

Sonbahar uygulamalarında bile çoğunlukla iki gün yeterlidir deniliyor. Henüz benim gibi üç gün derin dondurucuda beklettiği halde petekleri güvelenen birine rastlamadım. :slight_smile:

Temel petekleri takılmış çerçeveleri saklamak daha zor…
Telleri gevşer, mumdan ayrılır; sağdan soldan bir şey çarpar, petek delinir vb.

Bkz: https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3706.0

Cüneyt bey çıtaları delin telleri takın fakat gerdirmeyi yapmayın …

peteği kovana vereceğiniz zamanın 1-2 gün öncesinde, telleri gerdirin ve temel peteği takın…

şimdiden kolay gelsin…

Çok teşekkürler…

Satın aldığım kovanla gelen 2 adet kabarmış petek var fakat kurumuş gibi, dokunsan kırılacak gibi…bu petek kullanılır hale getirilebilir mi?

Özel olarak birşey yapmanıza gerek yok.
Kovanda duruyormuş gibi dursun…
Havalar ısınınca normal biçimini (formunu) alır.

Teşekkürler… Ben bir ipe baplayıp kirişe astım…Havadar ama yağmur almayan kuydu bir köşeye…

Bugüne kadar güvelenmediğine göre bir süre daha güvende demektir.
(Islansa da birşey olmaz.)

Bir poşete koysanız daha iyi olur…
Kullanmak için gecikseniz bile güve kelebekleri giremez…

sıcan kuş ve benzeri şeyler gelirse yazık olur yazın ikisaat güneşte dursun eski rengini alır

Çok teşekkürler…poşete koyup asarım o zaman …

-15 °C ısıda 2 saat

-12 °C ısıda 3 saat

• 7 °C ısıda 4,5 saat

tutulan peteklerde bulunan güve yumurtasından ergin kelebeğe kadar tüm evredeki mum güvelerinin öldüğü bildirilmektedir.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3706.msg36884#msg36884

Mehmet Bey,
O ölçüleri biliyorum.
Benim gözlemlerimde hata olduğunu varsayalım.

Derin dondurucu diyelim ki, derin dondurmadı…

Termometre -17,5 °C gösterdi ama sıcaklık -12 °C idi. Hattâ o değerlere bakarsak -7 °C olsun…

Üç gün durduğu da mı hatalı ölçüm?

Aynı verilerde ısrar edilirse ‘‘güve kelebekleri poşete girdiler ve yumurtalarını bırakıp çıktılar’’ diyeceğim.

Bakalım, belki örnek olsun diye on çerçeveyi Haziran sonuna kadar saklayabilirim…
Onlara da birşey olmayıverir. :slight_smile: Yirmi çerçeve mi saklasam.

Cahit abi;

Seni mi kıracağız.

Bir hafta dursun… :slight_smile:

35 km götür, buzdolabında yer bul, dokuzar-onar beklet… Sonra gerisin geri 35 km… Boşuna mı aldık derin dondurucuyu? :slight_smile:

Cahit hocam siz petekleri buzdolabı nın derin dondurucu kısmına mı koydunuz…

Evet Ulvi Bey,

Buzdolabının derin dondurucu bölmesine koymuştum.

Yanlış hatırlamıyorsam iki saat sonra termometre -17,5 °C 'yi gösteriyordu.

Çerçeveleri o andan itibaren, üç gün geçtikten sonra çıkarmıştım.

Cahit hocam derin dondurucudan sonrada boş kovanlara dizdiniz herhalde…

Kusura bakmayın konuyu tam bilmiyorum onun için soruyorum ...

Acaba diyorum kovan içinde  yumurta  kaldıda ordan mı geldi...

Ulvi Bey,

Siz benden insaflıymışsınız…

‘‘Termometre bozuktur’’ diyeceksiniz de nezaketinizden ötürü bana söyletmek istiyorsunuz sanmıştım. :slight_smile:

Sözünü ettiğiniz konu, ihtimal dışı…

Geçen sene bende de oldu dondurduğum halde…

Ben  önce -18 derecede epey tutuyorum  sıcaklar geçene kadar ..

daha sonra kısa süre havalandırıp  poşetliyorum (normal sıcaklığa gelinceye kadar)..

ve kovanlara diziyorum  buna rağmen  birkaç tanesinde  güve kelebeği gördüm..

bende hala neden olduğunu anlamadım..

Petekler çok esmer ve arı ekmeği dediğimiz perga yani polen konservesi olan peteklerde -18’e rağmen ölüm gerçekleşmiyor.

Çünkü polenin içerisinde sıcaklık düşmüyor o düzeylere…

Zaten sorun da o tür peteklerin mutlaka kuluçkalıkta bırakılması gerekirken kış şartlarını kovan dışında geçirtiyoruz o çerçevelere.

Baharda da o eski polenleri temizliyorlar…

Halil bey aksine esmer değildi güvelenen petekler ya ben atladım yada kovan içinden geldi…

Baba mesleğim soğutma ve soğutucu cihazlar imalatı olduğu için ve hala devam etmekteyim.

peteklerin çok kısa süre -18 de tutulmaları sizin pergalarda söylediğiniz etkiyi yapabilir...

ancak ben birkaç ay tuttum -18 de kışı da dış hava şartlarında geçirdiler, güvelenme ise

baharda ve yaklaşık 100 petekten 2 adedinde olmuştu ...