Kabarmış boş ve az ballı esmer petekleri kullanabilir miyim?

Dün yapmış olduğum sıkıştırma/daraltmadan sonra 7 adet kabartılmış boş ve az ballı (çok az da polen vardı) petekler kaldı elimde…Ama peteklerin çoğu esmer…Bunları kullanabilir miyim ileride?

saygılar

cüneyt bey petekler esmerleştikçe petek gözleri daralma yapar,buda arının gelişmesini engeller,petekler karardıkça daha küçük ve zayıf arılar meydana gelir,buda verimsizliğe yol açar, ben elimden geldiğimce her yıl bir kovandan 3tane esmerleşmiş olan petekleri kaldırıyorum,bunu sizlerede tavsiye ederim,zaten doğrusuda budur,heryıl kovandan iyice esmer petekleri kaldırmamız gerekir böylece her 3 yılda bir peteklerin tamamını değiştirmiş oluyoruz

Sayın Köse, Her yavru çıkışında gözlerde birgömlek kalır. Bu gömlekler arasında oluşan mikroplar, bakteriler ,virüsler arı tarafından temizlenemezler. Yani hastalıklara davetiye çıkarılmış olur.Benim uygulamam şöyledir; Suni petekler özellikle ilkbaharda verilir.Çerçevenin üzerine keçeli kalemle o yılı yazarım iki yıl kullandıktan sonra dışarı alırım. Senin petekleri oğul çıkınça kullanabilirsin.

Çok esmer ise kullanmayın mesela geçen yılın peteği ise kullanın

Arılar erken ilkbaharda ve geç sonbaharda esmer peteklere yavru atar yaz mevsiminde beyaz petekleri terçih eder ısı ile alakalı bir durum.Arıcı iseniz stok peteğiniz mutlaka bulunaçak.

Teşekkürler Ali Bey, Metin Bey, yavuz bey…

Bu tür peteklerin bazı durumlarda daha kullanışlı,
bazı durumlarda ise yararlı olduğu söyleniyor.

Bu tür petekler, petek gözlerinde bol bol bulunan çiçektozu nedeniyle sorun yaratabilirler… Gözlemlerime göre, (çiçektozu olmasa bile) iyi havalandırılamayan, zayıf kolonili, iyi sıkıştırılmamış kovanlardaki kışlatmalarda, kolayca küfleniyorlar.

Ben de siyahlaşmış petekleri seve seve kullanmıyorum.

Küflenmemişlerse kullanılabilir.
Küflenmişlerse, esmerleşmemiş olsalar bile kullanmıyorum.

Esmerleşmiş, iyice siyahlaşmış petek gözlerinde mikropların yuvalandığına, bu tür peteklerin bakteri ya da virüs kaynağı olduğuna ilişkin bir bilimsel çalışma gören arkadaşların paylaşmalarını rica ederim.

cahit abi evet bende sana katılıyorum,petek nakadar iyi olursa olsun eğer küf varsa asla yeniden o küflü peteği vermememiz gereklidir,küf arıyı yok ediyor,ayrıca çok esmerleşmiş yani iyice kararmış olan petekleride vermememiz gerekli,hatta her yıl iyice siyahlaşan peteklerden 2yada 3 petek kovandan alınıp yenisiyle değiştirilmesi en doğru uygulamadır,

Ali bey 2 yada 3 petek bence yeterli olmaz ben her sezonda kuluçkalığa beş yeni mum veririm böylelikle mumun 4 yılda bir değişimini sağlamış oluruz.

Üç yıldan sonraki esmerleşmiş petekleri kuluçkalıkta kullanmamalıyız. Ancak bunlarda küf ve bozuk yerleri fazla olmıyanları bir sezon ballıkta kullanabiliriz. Trakyaya giden arkadaşların söylediğine göre bu tip peteklere arılar daha çabuk bal koyuyorlarmış ay çiçeğinde. ???

merhaba tecrübeli arıcı arkadaşlar. bedem çiçeği devamla meyve ağaçlarının çiçek açtığında …arılar ham petek örer mi.bilgisi olan arkadaşların gürüş bildirmesini talep ediyorum

yalçın abi ben trakyaya götürüyorum 2012de edirnedeydim, çok esmerleşmiş yani siyahlaşmış petekleri yinede çıkartıyorum,doğru esmer peteklere arı güzel dolduruyor,aslında burada kelime yanlışı yapıyoruz galiba,değiştirelim dediğim petekler iyice kararmış olan petekleren bahsediyorum ben,çok kararmış siyah peteklerin gözleri ufak oluyor,ana bunlara yavru atarsa o yavrular,cılız küçük olarak çıkıyor,bunu isteyenler deneyebilir ve gözleriyle aradaki farkı çok rahat görebilirler

Eğer arılarınız çerçevelerde dolu dolu ise, badem çiçekleri yanında çevrede nektar veren başka çiçeklerde varsa (karahindiba gibi) petek kabartmaya başladıklarını görebilirsiniz.

Sadece bademden gelen nektar ancak yavruya yetiyor. Bu durumda koyu şerbet takviyesi faydalıdır.

Sonbahardaki uygulamalara bağlı…

Sonbaharda iyi beslenmiş;
dolayısıyla, genç arı oranı yüksek;
iyi sıkıştırılmış;
varroadan hasar görmemiş koloniler
çevre koşulları elverdiğinde, daha bademler çiçek açmadan bile petek ihtiyacı duyarlar; petek örmeye başlarlar.

Bu durumda, arıların öreceği peteğe güvenmemeli…
İlk aşamada (varsa) elimizdeki kabartılmış petekli çerçeveleri kullanmalıyız. Öncelikle gözlerinde çiçektozu olan, esmerleşmiş petekleri vermeliyiz. Genç arılar verdiğimiz peteklerle oyalansınlar. İkinci aşamada temel petek vermek daha uygun olacaktır.

aslında bende aynı şekilde düşünüyorum, ama bir arıcı arkaşın anlatımını paylaşmak istemiştim, bilgiler için M.cahit sümer ve balık rumuzlu arkadaşlara teşekürler,