Elimizde yazdan kalma kabarmış durumda bulunan petekleri kışın ne şekilde muhafaza edebiliriz,kükürt dumanı fayda sağlarmı
İstanbul’da sanırım arılığınız.
Artık gece sıcaklıkları iyice düştüğünden mum güvesinin faaliyet göstermesi zor.
Ancak o petekler ne zamandır bekliyor ona bakmak lazım.
http://img21.imageshack.us/img21/595/img1572ns.jpg
Bal hasadı sonrası polenli çerçeveler dahil, arılıkta bulunan odada bu sehpalara dizdik. En büyük avantajımız ise İç Anadolu bölgesindeki düşük gece sıcaklıkları…
Ve bu sehpaların üstüne plastik tabakların içine formik asit doldurdum 100 gr. kadar.
Bitince 1 kez daha doldurdum ve Ağustos sonundan itibaren sadece birkaç petekte güve faaliyeti başlamış ama durmuş. Küçük bir temizlik ile çerçeve kullanılabilir durumda.
Ve geçtiğimiz günlerde kovanlar boyanınca peteklerin özelliklerine göre kovanlara doldurduk baharda kullanmak üzere.
Ancak saklamada en etkili yöntem soğuk hava yaratabilmekte. Gelecek planlamalarımızda mutlaka soğutma sistemini kurmalıyız arılıklarımıza.
Bu sene ilk kez denedim. Ramazan Bayramından sonra fazlalık petekleri aldım. Baklagillerin içine konulan misket büyüklüğünde kötü kokan bi ilaç aldım ve her kata bir ilaç gelecek şekilde kapalı mekanada üstüste dizdim. Bir hafta sonra arkadaşlarla Ege ve Akdeniz turuna çıktığımızda, gördüğüm Muğla’da ki arıcılara uğradım.Onlarda aynı ilacı kullanıyorlardı. Ve ben daha dün köyüme gidip baktığımda peteklerimde neredeyse en ufak bi güvelenmenin bile olmadığını gördüğümde çok sevindim. Kullananlar arıya bir zararının olamadığını söyledi. Ama kalıntı bırakıyor mu bilmiyorum.
Sayın Yaşar:
İlacın ne olduğunu yazın desem olmaz etken maddesinin ne olduğunu yazabilirmisiniz.
Arıcılarımız kullananların iyi olduğu maddeleri kullanıyorlar sonuç hüsran oluyor.
Yaşar hocam bahsettiğiniz kötü koku petekler üzerinde kalma veya peteğe sinme durumu konusunda da bilgi verebilirmisiniz
Valla etken madde ne tam olarak bilemiyorum, ama prospektüsüne bakınca etken maddenin ne olduğunu burada söyleyeceğim inş. Ama kullanan kişi peteklerde bişey olmadığını ve herhangi bir koku kalmadığını söyledi. Eğer arılara zararının olmadığını görürsem ki kendisi bayağıdır kullanıyomuş, petekleri güvelendirmemede miat olacak diye düşünüyorum.
Petekleri güvelendirmemek için bir çok çözüm mevcut. Fakat çözümlerde önemli olan, balmumunda tüketici sağlığını sıkıntıya sokacak kalıntı problemi oluşturmaması.
O yüzden kullandığınız ilacın ismini ya da etken maddesini söyleyebilirseniz, içerik olarak balmumunda kalıntı oluşturup oluşturmayacağını irdeleyebiliriz.
tarım ve köy işleri bakanlıgının onayı olup olmadıgı önemli ayrıca balmunun absorbe etme özelligi çok yüksek oldugu için kalıntı riski yüksek bence heleki okadar agır kokusu varsa
yıllardır kullanndıgımız iverim aldıgımız varroa ilacı rulamitin bile buyul kalıntı bıraktıgı ortayaçıktı ve yasaklandı o bakımdan bunu iyi araştırmalıyız
Evet, yarın söz; etken maddenin ne olduğunu açıklayacağım. (Olaya çok mu gizem kattım acaba).
Yani yarın ilacı aldığım yere gidip bakacağım.
Evet bugün ilacı aldığım yere gittim ve maalesef kalmamış. Ama kendisinin bana söylediği, etken maddenin adı “Alüminyum fosfit”…
Kendini zehirlemediysen şanslısın. Bunun yanı sıra senin bu söylediğini ihbar esas alıp o kişi hakkında şikayette bulunmak lazım. İlaç bayi ruhsatını iptal etsinler diye…
YUkarıdaki yazılanları konu açıldığından beri takip ediyorum. Sonuçta bu etken maddeye ulaşacağını da anladım ama yazmamaya çalıştım. Neden?
Alimünyum fosfit, magnezyum fosfit gibi ilaçlar inan ki çok çok ama çok tehlikeli maddelerdir. Satışı sadece Fumigasyon opperatör belgesi olanlara yapılır. (yapılması gerekir de ilaç satanların tezgahının altındadır bu malzeme isteye vermek için) Ortama atıldığında nemden etkilenerek 10-15 dakika sonra gaz salınımı başlar. Ortam sıcaklığına göre 3-5 gün bekleme yapılır. İlaçlama esnasında ortam geç terkedilirse zehirlenme kaçınılmazdır ve insan hayvan ne ararsanız malesef mefta olur. İlaçlama yapanlar ortamda kalmak zorunda iseler özel maskeler ile çalışırlar. (Şu grip nedeniyle taktımız maskelerden değil. Hani filmilerde çıkan karantinalı bölgelere girerken taktıkları maskelerden)
NOrmal dozajda kalıntı bırakmaz. İçinde arı olan 2 katlı bir kovana 1 adet attığınızda ve havalandırmaları kapattığınızda tüm arıları öldürebilirsiniz. (Ben öldürmek istediğimi arı için öyle yapıyorum.) İlaçlama sonrası en son gri bir kül görürsünüz o da peteğe değmedikten sonra bir sorun olmaz. Ama etkisi atıldıktan sonraki havalandırma ile beraber biter. Sonrasında gelip kelebek yumurtlarsa bir şey yapamazsınız. BU arada her kata bir adet atmışsınız. Bu doz normal dozun nerdeyse 10 katından fazla diyebilirim. Bu durumda artık var mıdır yok mudur ona da yorumum yok.
NOT: Bu ilacın arıcılarımız tarafından kullanılması arılarına olan zarar nedeniyle değil de kendilerine verebileceği zarar nedeniyle kesinlikle tarafımdan tavsiye edilmez. Zehirlenme durumunu anlamanız hissetmeniz mümkün değildir. Sadece ilaç çıkışı başladığında ortamda sarımsak kokusu alırsınız. BU da uygulayıcılara bir uyarı olarak ilacın yapım aşamasında eklenir.
YANİ ZEHİRLENME DURUMU VARSA ZATEN ÖLMÜŞSÜNÜZ DEMEKTİR.
İnternetten arama yapıldığında, buharının solunması durumunda oldukça zehirleyici olan bu maddenin isminin forumda telaffuz edilip edilmemesi ya da yazının kaldırılıp kaldırılmaması konusunda tereddüte düştük.
Fakat bir çok yerde arıcıların zaten kullandığı bir madde olduğu bilgisi de olunca, tehlikenin varlığını uyarmak açısından belki durmasında da fayda vardır, birlikte değerlendiriririz.
İnternette taratıldığında TEHLİKELİ BİLEŞENLER sınıfından bir madde olduğunu görüyoruz.
Hakan Beyin de uyardığı gibi, normal kullanıcıya satışı yasak.
Ana Tehlike olarak, Atmosfer nemine maruz kaldığında ürün toksik Fosfin gazı salar deniliyor.
Soluma halinde, Fosfin gazı rutubetli havayla tepkileşme yoluyla salındığından, soluma yoluyla içe çekildiğinde oldukça zehirlidir. Hafif derecede maruz kalma hastalık hissi, kulakta çınlama, yorgunluk, bulantı ve göğüste basınç yapar. Orta derece zehirlenme akciğer ödemine yol açar ve baş dönmesi, siyanoz, baygınlık ve ölüme neden olabilir.
Bu kadar tehlikeli bir maddeyi, normal bir madde gibi satışa çıkaranları ihbar etmek gerekir diye düşünüyorum.
Bu konuya daha fazla yazarak bilgi vermemeyi düşünüyorum. Tek ekleyeceğim şey ise
Soluma halinde, Fosfin gazı rutubetli havayla tepkileşme yoluyla salındığından, soluma yoluyla içe çekildiğinde oldukça zehirlidir. Hafif derecede maruz kalma hastalık hissi, kulakta çınlama, yorgunluk, bulantı ve göğüste basınç yapar. Orta derece zehirlenme akciğer ödemine yol açar ve baş dönmesi, siyanoz, baygınlık ve ölüme neden olabilir
bu belirtileri dahi hissedemeden sizi öldürebilecek bir madde olması. Bunun yanı sıra arılık yanında yapıldığında rüzgar taşıması sonucu etkisinin arılara da olabileceği…
Nasıl bir cesaretle tezgah altından satılabiliyor ki? Allah muhafaza birisi zehirlendiğinde sorumlusu kim olacak?
Sitelerimizi eskiden beri takip edenler bilir, bir ara asitlerle varrova mücadelesi yöntemini anlatıyor ve herkese öneriyorduk.
Sonra birden bu yayınları durdurma ihtiyacı hissettik. Çünkü özellikle formik asitin arıcı sağlığını riske sokucu şekilde kullanıldığını farkedince, olacak olumsuz bir olayda sorumluluk almak istemedik.
selamlar;
bu ürün halk arasında buğday hapı olarak bilinen ürünmüdür.
Tamamen organik,masrafsız ve bildiğim kadarıyla zararsız mücadele.Arıcılıkta ilk yılımda denedim hiç güve olmadı bu sene gene petekeleri katlara yerleştirdim katların arasınada ceviz yaprağı koyarak üst üste istifledim.
Allaha şükür ölmedik sağız… Demek ki büyük bi tehlike ile karşı karşıya kalmışız. Bazılarına H2O desek anlamaz ama su dersek anlarsa, bizim içinde Alüminyum fosfit bişey ifade etmiyor, ta ki = tehlikeli bi zehir sonucunu duyana kadar. Bu konuda ki aydınlatmalarınız için teşekkürler. Eğer yanlış anlamadıysam; dozajı aşılmazsa kalıntı kalmaz demişsiniz. Sadece teneffüsü insan sağlığı için zararlı diyorsunuz… doğru mu?
buzaneler en garanti petek saklama yerleridir tavsiye ederim
Çoğunlukla keskin kokulu bitki yaprakları peteklerin güveden korunması için kullanılıyor, ceviz yaprağıda böyledir.
Eğer kovandan alınan petek üzerinde petek güve kelebeği yumurtası varsa ceviz yaprağıda etkili olmaz, ancak ceviz yapraklar peteklere kelebek girişini önler. yani koruma amaçlı gibi.
Evet sayın kandid, herhalde aynı şeyden bahsediyoruz