KABARMIŞ PETEKLERİN GÜVE GEZİNEN YERLERİNİ TEMİZLEYİP KULLANABİLİRMİYİZ

Ballıklarda kullanmak için ayırdığım kabarmış peteklerin bazı yerlerinde güve gezinmiş ( ağ yapmış )

bu petekleri temizleyip kuvvetli kovanların ballıklarında kullanabilirmiyim?

arıya zararı olurmu???

herşey gönlünüzce olması dileğiyle ,  kolay gelsin...

Kullanabilirsiniz çünkü arılar onu temizleyip yırtık kırık olan yerlerini tamir edip öyle bal stok edeceklerdir…

Güçlü her tarafında arı dolaşan peteklerde,güve yumurtası mevcut olsa bile arıya zarar veremez.
Yeterki siyahlaşmış çok berbat durumda ve küflü olmasın.
O şekilde ise kabarmış peteğin faydadan çok zararı olur.
Arıya gereksiz yere işçilik yaptırırsın.
Selamlar.

Petekte güve zararı çok değilse kullanmakta zarar yok.

Kararmış petekte yatay hareket eder uzun olarak tünel yapıp gömlek bırakır en ucunda da güve kurdunun kendisi bulunur.
Karamış petekteki güve kurtçuğu çıkarılıp kullanılabilir.

Bir yıllık eski petekte güve bizim koyduğumuz temel peteği de yer buralar arının ağırlığını bile taşıyamazlar ve büyük boşluk çıkar.

Petekte güve hasarı çoksa kullanmaya gerek yoktur, eritmek için ayrılır.

Güvelenmiş petek olan kovan açılınca pis bir koku duyulur.

Güvelenmiş petek konulan kovanlar bu petekleri temizler ama çukurluk oluşur. petekli bal satışında sorunlar çıkabilir, çünkü görünüşe bozukluklar olur.

Murat abi ,  önce ellerinize sağlık  arkadaşlar ve sizlerin alakanıza teşekkür ederim.

geçen sene çam dan yorgun çıkan arıların petekleriydi eritmeye kıyamamıştım amma;

yarın bir daha kontrol edip ayıklıyıcam.

tüm emeği geçenlere saygılar, herşeygönlünüzce olması dileğiyle

selam arkadaşlar.kabarmış peteklerimde küf var içinde kurt var. bunlar nasıl temizlenir,sonra kullanılırmı, yoksa atayımmı,bugün birisi bana temizle kovanın altına naftalin koy daha oluşmaz dedi.böyle yapan varmı acaba ne dersiniz.iyi günler

ünsal bey

Murat beyin yazdığı gibi güve zararı (kurt) çok değilse kullanılabilir.

Naftalin petrol ürünü olduğundan kesinlikle kullanılmamalı.

Balmumunun emici özelliğinden dolayı naftalini bünyesine çeker ve gözler bal ile dolduktan sonra naftalin katkılı balın olmuş olur.

Naftalini tavsiye eden birisinin başka tavsileri olursa da uygulamadan önce araştır.

Kabarmış petekleri güve zararından korumak için formik asit (gerekli tedbirleri almak kaydıyla) kullanabilirsin.

Kenan bey selamlar. bana açık açık şu formik asitin ne olduğunu yazarmısın.adını çok duyuyorum ama nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum.cahilliğimi bağışlayın lütfen.

Arkadaşlar ben şu şekilde yapmaya başladım :

Kabartılmış petekleri eğer içine kelebek beyaz beyaz yumurtasını vs.attı ise bunları yarım gün kadar buzlukta bekletip,çıkarınca
marketten bulduğum uygun kolilerin içine beşer ,onar yerleştirip ,üzerini iki kat gazete kağıdı ile sarıp,etrafını iple bağlıyorum.Ve üzerine yazıyorum,kabartılmış petek ,normal petek diye.Tabiki bunu havada uçuşan kelebekler peteklere konmadan yapmak lazım.
Bunun faydalı olup olmadığını ilerde göreceğiz.

Abiler şu formik asit olayını forumda fazlaca kullanmasak çok iyi olur diye düşünüyorum.Zira biz acemi arıcılar olaya hemen balıklama atlıyoruz.zaten bir iki kovan arımız oluyor onu da en iyi şekilde bakmak istiyoruz,bu yüzden de formik asit olayı iştahımızı kabartıyor.
Şahsen formik asit kazalarını yayınlamış olmasa idiniz bende varroa mücadelesini onunla yapmayı düşünüyordum.Ama kazazedeleri görünce (Allah hepsine hayırlı şifalar versin) ne kadar tehlikeli olduğunu anladım ve vazgeçtim.
Diğer ilaçlar da etkili ve çok daha güvenli.

Formik asit uygulaması kesinlikle acemi arıcı işi değil. HÜRMETLER…

Ünsal bey selamlar

Açık açık yazıyorum formik asit (diğer adı karınca asidi) organik arıcılıkta varroa ile mücadelede de kullanılan bir asittir.

Bulunduğu yerin ısısına göre yavaş veya ısı arttıkça hızlı buharlaşan.

Kullanılırken eldiven, maske, gözlük takılması gereken bir asittir.

ABDULCELİL bey

Eşyaları veya maddeleri kullanırken, alınması gereken tedbirleri almalıyız.

Formik asit ile çalışılırken asitlere dayanıklı eldiven, formik asit buharını teneffüs etmemek için maske ve gözümüze kaçması ihtimaline karşı iş güvenlik gözlüğü (normal gözlük değil) kullanılması gerekir.

Forumda veya bloglarda anlatılan uygulamalara her zaman ihtiyatla yaklaşmakta fayda vardır, balıklama dalmamak lazım.

selamlar. Kenan bey çok teşekkür ederim.benim için yeterli oldu. iyi günler.

forumda okuduklarımda guveye karsı korumada derın dondurucu ve formık asıt uygulamasından bahsedılmıs. bugun 20 25 kadar petkte her birinde çok aşırı deıl 3 5 goz guvelenmıs arı temızlermı yoksa asıtmı koymalıyım.

Petek deformasyonu yoksa, güve hasarı değil de sadece varlığı gözüküyorsa, arılara verebilirsin.

Verdiğin kolonide, peteğin üzerini arı sarabiliyorsa sorunsuz devam edersin.

teşekkurler

Sedat bey Mehmet abiye katılıyorum ancak dahada kafanızda problem varsa bu günlerde o sorunlu petekleri bir derin dondurucuya koyun ve bir kaç gün beklettikten sonra arılara verin. :wink:

Defne yaprağı güvelenme konusunda iyi bir önlem. İki petek arasına defne yaprağı koyarak saklamak güvelenmesini engelliyor. Ancak dediğim gibi iyi bir önlem, hali hazırda güvelenmiş bir petek için sanırım etkili olmaz…

Ceviz yaprağı sineğe kışt demek gibi bir şey, kesin çözüm değil.

Petek üzerinde daha önceden atılmış yumurta varsa uygun sıcaklıkta güve yeniden aktif hale geçer.

Ceviz yaprağı genelde hasat sonrası kışa girereken uygulanan bir yöntem.

Hava sıcaklığı güvenin kuluçka yapacağı düzeyde olmadığı dönemde, kerameti ceviz yaprağında aramak daha sonra hayal kırıklığı yaratabilir

Ceviz yaprağı yöntemini de duydum fakat denemedim. Bu boş petekleri saklamak benim içinde (uygun boş yer olmamasından dolayı) problem. yay-çep videosunda gördüğüm bir oda vardı. Boş beteklerin nizami şekilde konulduğu raflar vardı içerisinde. Sanırım güvelenmeyi engellemek için o oda ilaçlanıyor. Bence en kesin yöntem o olurdu…

Havadar bir yerde, üst üste dizilen katların içersinde hava akımı oluşturursanız, ceviz yaprağı koymasanız bile güve aktif hale uzun zaman geçemez.