http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/07/62b000f8f3968aaf47f56e572ca5b418.jpg
Bu kış sanırım bitmeyecek ![]()
Tarih 07-04-2015
Pencereden manzara
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/07/62b000f8f3968aaf47f56e572ca5b418.jpg
Bu kış sanırım bitmeyecek ![]()
Tarih 07-04-2015
Pencereden manzara
Sabah çok güzel güneş var dı. Şu an şiddetli rüzgar ve yağmur.
Mevsimin 1 ay geriden geldiğine yavaş yavaş inanmaya başladık. Koloniler için en tehlikeli zaman aralığı. İleriye gitmelerini beklerken yerlerinde saysalar iyi demeye başladık
geçen sene sütten ağzım yanmıştı,bu sene yoğurdu üfleyerek yedim,
nisan 15 demeden teşvik etmeyeceğim dedim sözümüde tuttum,
ne olur ne olmaz diye iki tur kek verdim okadar.
arasıra güneşi görünce,acaba şerbetlesemmi dedim ama. ![]()
geçen yıl mart 1 havalar güzeldi uyuyan canavarı uyardık,
4 çerçveli arının dış duvarının içine bile yavru attırdık
mart 15 nisan 15 tam bir ay öyle soğuklar olduki,
tabi bizimkiler çekiliverdiler salkıma ,yavruyu sökebilene aşkolsun,
nur topu gibi yavru çürüğü kaldı kucağımızda.
10 adet bala çalıştıracağımız genç analı kovanlar heba oldu gitti.
demem odurki acele etmemek lazım, sabırlı olmak lazım
bölgemizde bal akımı haziran 15 te başlıyor,
ozamana kadar, genç analı mevcudu buluyor zaten.
benim bu ileti şiir modunda olmuş sonra farkettim ;D ;D ;D
Teşvik neyse ne kışlık balları tükettiler neredeyse. 9 çerçeve arıda en az 4 çerçeve yavru var ve çıkınca aç kalacaklar. Kekle bir yere kadar şerbet yapmazsak açlıktan heba olacaklar.
Önümüzdeki iki gün soğuk geçecek ama ne olursa olsun bugün gidip poşetle üstten beslemeyi planlıyorum.
Kadir bey sizi çok iyi anlıyorum,
bizim kovan sayımız düşük olduğu için sonbahar beslemesini hık diyene kadar yapıyoruz,
dolayısıyla arılarımız ilkbaharda açlık sorunu yaşamıyor,
100 üzeri kovanı olana Allah yardım etsin.
Ah Kadir kardesim ah,
senmisin cicek acmis Agaclarin resmini paylasan…
sakanin zamani degil biliyorum,
Insallah korktugun yere varmaz…
Gavurküpü soguklari degilmi,
cabuk gecer insallah…
İbrahim hocam mesele besleme kaynaklı değilki.
Kışa girerken 15 kg altı bal olan koloni çok nadirdir bizim arılıkta.
Mesele mevsimin çok düzensiz gitmesi.
10 günlük sıcaklarda arı salkımı bozup balın bir kısmını tüketti buna rağmen biz yine küçük ölçekli besleme yaptık. Sonrasında yine sıcaklar ve yavru dönemi başladı 15 gün geçmeden pat diye bir soğuk düştü yavruyu sökebilen söktü bu arada stoklar eridi.
Peşinden de kar bastırınca işler iyice zora girdi.
Şuana kadar herhangi bir koloni kaybı yok ama büyük çapta ölümler gerçekleşme ihtimali yüksek.
Geçtiğimiz yıllarda bu ayda bölme yapmaya hazırlanıyorduk bu sene karaçalıya kadro hazırlamak bile zor gibi.
Abi nazar değdirdik sanırım
bin köke yakın badem ağacı var çiçeklere dokunmadı ama meyveye dönen bademleri komple vurdu.
Allahtan gelene diyecek hiçbirşey yok badem yoksa bizde ceviz yeriz ![]()
Ölümler eli kulağında gibi.Uyanık olmayan arıcı yandı.Arı açlığa 2,3 gün dayana biliyor uçmadığı zaman.Beslemeyi yağmurdan dolayı 3 gün geciktirdim 3,4 tane kovanı ölüm sınırında buldum.bu yazımı okuyanlara duyurulur.yada duyanlar duymayanlara söylesin. :o :o :o
Bu durumda nasıl beslemeyi düşünüyorsunuz? selamlar.
Bu sene 1 kez karşılatım bu durumla, koni iyicene uyuşuk vaziyetteidi.
Önce örtü tahtasının altında ki naylona normal balı sürdüm, sonra çerçevelerin çıtaların üzerine döktüm. Birazda arıların üzerine şerbet serptim, bunları yaparken arılar yine ağır çekimde hareket ediyordu. Yandaki koloni çalışıyordu bu arada. 1 saat sonra tüm bal götürmüşlerdi. Hemen üstlerine kek koydum ne olur ne olmaz diye.
2 gün sonra kek bitti, arıları kontrol ettim 1 çerçeve kadar azalmışlardı, ana arı iyicene cılızlaşmıştı vede günlük yumurta yok denecek kadar azaldı. Şu durumda halen daha besliyorum, arı aşırı agresif durumda, ana arıyı kaybetmiş olabilirz diye düşünüyorum yada halen daha yumurta performansı düşük olabilir. Koloni kasım ayı bölmesiydi vede kışı 4 çerçeve olarak çıkarmıştı. Şuan 2,5 çerçevede.
Hava sıcaklığı 11 derece olmasına rağmen elimizi çabuk tutup kovanları açtım arının hemen yakınına petek gözlerinin içine balla karıştırılmış koyu şerbet döktüm.Çerçevelerin üzerine donmuş bal koydum.üst yemliğin içinede bir miktar koyu şerbet koydum.Hemen sarıldılar.Nüfüsta zayiat var tabi,en azından anayı kurtarsak iyi olacak.Hava şartlarının kötü olması arıyı uçurmuyor.Beslemeye durmadan devam.
ç
Beslemede sıkıntı yokki yeterki kadro sağlam olsun.
Ben açım beni besle diyebilen koloniye poşetle üstten 2-2.5 litre ılık koyuyu verdinmi soğukmuş karmış vızgelir.
Sorunda kadroda zaten.İçerdeki arıların yarısı kuyruğu titretmiş. :)Biz baypas ameliyatı yapmaya uğraşıyoruz. ![]()
sönme aşamasına gelmiş koloniye her türlü müdahaleyi yapın bence,
yağmurun hiç zararı olmaz,buzlu havalarda bile müdahale yapanlar var,
operasyon olmazsa zaten sönecek,kurtulursa bizimdir.
Aç öleceğine tok ölsün
ameliyata devam.
Tabanlar acilabiliyorsa sikinti olmamasi lazim.
alttanda rahatlikla beslenebilir. üsten besleme icinde o kadar soguk degildir sanirim.
Kadir Kardes günün en sicak zamanini secersin,surupuda ilik verirsin olur.
insallah zarar görmezler.
Abi benim soğuk kaygım yok besleme için. Arı açsa eksi 10 da yine veririm.
Kadir Kardes, bende veririm,kis icin ihtayaten dolu cerceve sakliyorum bir kenarda, Bos disari dolu iceri tak… bitti.
Ama yavru zamani hassas biliyorsunuz, böyle zamanlarda acilan tabanlar cok ise yariyor.
Nasil havalar isindimi biraz ?
Cok selam.
Bugün güzel maşaallah.
Bundan sonrada güzel gitmesi beklentisideyiz.
Yarım ballıklar hâla bitmedi ilk etapta kullanacak kadar hazırladık biraz ama çok dayanmaz. Makinamız yine tamirde gelirde fırsat bulabilirsek yaparız kalanları.