Bu sezon için ekiple birlikte toplamda 1000 adet yarım ballık yapmaya karar verdik. Bunun için kullanacağımız kereste kavak kerestesi yaptırmak yerine yine kendimiz yapmayı planladık ve bir yatar testere aldık.
Bakalım işe yarayacakmı
Hayırlı olsun. Bende yarım ballık olayını hep düşündüm. Ama bir türlü deneyemedim. İnşallah burdan sizi takip ederiz. Ona göre bende komple yarım ballığa dönmeyi düşünüyorum.
Evet ballıklar 13 cm yarım ballığın avantajı var özellikle bizim çaltı dediğimiz karaçalı balında kısa süreli akımlar oluyor bu sırada tam çerçeve yerine yarım çerçeveyi arı daha çabuk doldurup sırlıyor. Görselliği ve petek kesme derdi olmadan pazarlanmasıda bizi buna teşvik etti. Petek bal isteyenler için ideal gibi görünüyor. 13 lük olmasının nedenide malûm 2 yarım bir tam.
Murat abi aslında görünen ballığın yapıldığı kereste 3cm den dildirip kurumaya bıraktığımız,kuruduktan sonra kalınlığa sokup 2.5 cm ye düşüreceğimiz ama makina gelince dayanamayıp parçaladığımız kavak kerestesi.
Bizim tüm ballıklarımız ve kovanlarımız standart langstroth ölçülerinde.
Kalınlık makinamız olmadığı için alınacak keresteleri ya bir marangoza götürüp kalınlıktan geçiricez yada el planyası alıp onunla silme işlemi yapmayı düşünüyoruz.
Silme işlemi yapmadan bu ölçülerde de yapmayı düşünmüyor değiliz.Henüz karar vermiş değiliz.
Ama 90 lı yıllardan çokta birşey değişmedi Kütahya için çoğu arıcıda hâla 4-5 cm lik kovanlar mevcut.
1000 kadar deyince komple yarım ballığa geçiyorsunuz sandım. Mevcut ballıklarıma taban ve kapak yapıp kuluçkalığa çevirip, yerine yarım ballık mı yapsam diye düşünüyorum. Ama şimdilik sadece düşünüyorum
Hayırlısıyla bugün kimseyi rahatsız etmeden kovan yapacağımız gerektiğinde ballarımızı ve diğer arı ürünlerinide koyabileceğimiz 350 m2 genişliğinde içerisinde elektriği suyu ve küçük bir oturma odası bulunan yeni depomuzuda tuttuk.
Yarım ballıklar için kavak kerestesi düşünüyorduk ama daha uygun fiyata çam kerestesi satan bir yer varmış gidip onunla görüşücez.
Haklısınız düşündük ama tecrübe etmediğimiz için detayları bilmiyoruz en güzeli yine bir marangoza götürüp sildirmek olacak. Aslında çok basit bir işlem ama götür getir işleri gereğinden fazla yoruyor insanı.
Forumun en güzel yanlarından biriside bu.
Yaşanmış tecrübeleri burada bulmak hataları en aza indirmek mümkün. Bence biraz daha bekleyip sonra kararınızı verin.
Gerçekten birşeyleri tecrübe etmek bazen pahalıya malolabiliyor. Burada yaşanmış tecrübelerden faydalanabiliyor olmamız bizim için bulunmaz bir nimet. Bu forumda olan herkes çok şanslı bence.