Kanola....

http://www.gidaraporu.com/kanola-yagi_g.htm

Bu bilgiler ne kadar doğru.(Canadian oil, low acid=Canola)

Eğer zararlıysa aşağıdaki tehlikede olabilirmi?
““Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir.””
Acabalarla yaşar halemi geldik???

sagolasın benim araştımacı güzel dedem bizim buralarda iki seneden beri devlet destekli kanola ekimi teşvik ediyorlar verimi cok deyil ama desteği güzel diyen arkadaşlar var benim hoşuma giden bizim burda bir aycieği vardı birde kanola ciceği var oldu gerci bunun cieğide arılara yararlımı zararlımı bilmem ama birde ucuz mazot oluyor diyorlar ama nerde kullanıldığını bilmiyorum iyi akşamlar

Arkadaşlar kanola dediğimiz, tohumlarından yağ üretmek için kullanılmakta olup, çiçeği de arı gelişimi için çok verimli bir bitki.

Bildiğiniz gibi, Kanola dediğimiz bitkinin, ülkemizde teşvik kapsamında ekimi yaptırılıyor.

Biodizel dediğimiz, bitkisel yakıt üretiminde kullanılıyor.

Yeni bir bitki gibi lanse ediliyor.

Gelelim işin en can alıcı kısmına.

Kolza yağını, duyanlarımız muhakkak vardır veya duysa bile ne olduğuna dikkat dikkat etmemiştir.

Kanola, kolza bitkisinin kültüre alınmış yani ıslah edilimiş şeklidir.

Bolca yetiştiği yerler yine her şeyde olduğu gibi Anadolu topraklarıdır.

Mustafakemalpaşa Sanat Enstitüsünde okurken, talaşlı imalat tezgahlarında soğutma sıvısı olarak kullanılan yağlardan olduğunu hocamızın anlatımlarından biliyorum.

Kültüre alınmış, ıslah edilmiş bütkiyle, genetiği değiştirilerek ıslah çalışması yapılmış ürünleri de bibirinden ayırmak lazım.

Kanola yağı, sanayi amaçlı üretilen yağlar sınıfındadır, bunu da belirtmekte fayda var sanırım.

camgoz10 kardeşim ne güzel 4 ayak üstüne düşmüşsünüz sesinizi çıkartmayın.Bizim buradan bi kısım arıcılar eskiden sizin bölgeye ayçiçeğine giderlermiş hala gidenler var.Şimdi kanola da gelmiş ne güzel.

Kanola dan son 2 3 yıldır biz de faydalanır olduk.

Mehmet abinin de dediği gibi kanolanın arı için baharda gelişimine çok faydası oluyor.

En azından arıcıyı şerbet derdinden kurtarıyor :slight_smile:

arkadaşlar ben gecen sene mayısta oğul arı alıp arıcılığa başladım eylül ayında her kovandan iki cerceve bal adım dün arılarıma baktım onlarıda balları var daha ne olsun hem acemisin arılar acemi bide bal almışım daha ne isterim kanolanın faydası var gibi geliyor bana

sayın MHceylan kanolada bol polen oluyor da ayciceği gibi bal oluyormu selamlar

Kanalo bitkisinden ayçiçeği gibi iyi bal özü geliyor.

Nisan ortasından başlayıp mayıs ayı sonuna kadar bal özü akımı sürüyor.

Bu arada arı besleme sorunu ortadan kalkıyor.

Şerbet yapmak için şeker tüketimi hiç olmuyor.

İsterseniz mayıs sonunda bal hasatı oluyor.

Kanalo balı açık renkli ve hasatın üçüncü günü kristalleşmeye başlıyor, bal kreması yapımına uygun.

murat hocam saygılar bigi ve emeğinize sağlık bilgileriniz icin cok teşekkürler

Deneme amaçlı aldım serpiştirdim sağa sola biraz geç kaldım sanırım ama havalar hala yağışlı gidiyor. Bakalım arılar ne denli ilgi gösterecek. Arı otuda attım biraz bahçeye hele bi büyüyüp çiçeklensinler paylaşırız ayrıntıları

Burada arıların bal özü toplayacağı kanalolar eylül ayında ekiliyor.

Kışa girerken dört yapraklı olması gerekiyor.
Kış soğuklarına böyle dayanıyor.

Şimdi ekilirse epeyce geç çiçek açacak sıcaktan kötü olarak etkilenecektir.

Merhaba,

Kanola bölgesinde bulunanların bilgi ve görüşlerine ihtiyacım var.

Kanola bu yıl ne durumda acaba çiçeklenme devam ediyor mu verim nasıl ?

Kanolaya gitmek için geç mi kaldım.

Eğer gidersem amacım arıları kestaneye hazırlamak olacak.

Aydınlatırsanız sevinirim.

Kanola bir çok bölge için bitmiştir Mesut.

Verim çok iyi olmadı bu sene yinede Arıyı çok beslemek zorunda kalmadık ve stoklar idare eder.

Şerbetlemeye devam etmelisin arılarını güçlendirmek için Mayısın 15 şine kadar polen bu mevsimde her yerde bulur.

Varroaya dikkat.

Anladım hocam sağolun.

Artık seneye inşallah

Kanola çukurovada neden ekilmiyor acaba?

Yusuf abi,

Evvelki yıl yakın köyden birisi ekti, yaklaşık 50 dönüm kadar.

Tarlayı yakından görmedim ama sapsarı çiçekleri uzaktan görünüyordu

Verim alamamışlar. Yanlış uygulama, mevsimin kötü gitmesi veya gerçekten bizim buralara uygun değil…

Ama adam verim çok kötü para kazandırmadı deyince kimse bizim buralarda olmuyor diye yeltenmedi.

Fakat bu yıl bir kaç yerde 4-5 dönümlük tarlalar gördüm, eğer kanolaysa tabi :smiley: Denemeler yapılıyor olabilir

Salı günü yağmur vardı kanolaların sonu oldu.

Burada kanalo açınca besleme işi bitiyor, 1.5 ay kadar oldu arıları beslemedik.

Bizde kanalolar işe yaradı, kovanlarda şu an hasat yapacak kadar bal var.

Önümüzde 2 seçenek var:

Ya hasat yapıp haziranda kek beslemesi yapacağız.
Ya da hiç hasat yapmadan 2 ay boyunca kullanması için ballı çerçeveleri duvar yapıp ortaya az, az temel petekli çerçeve vereceğiz. ballık çerçeveleri tamalanmadı