Lenox yem şalgamı yada yemlik kolza dedikleri bu videodaki bitkinin bal polen verimi kanolayla aynı mı? Kanolanın hibrit bir türü olduğunu öğrendim.hayvanlar için silaj yapılıyormuş.ortalama 40 45 gün çiçekli kalan bir bitki.bukunduğum bölgede sadece bir kişi ekimini yapıyor 3 senedir daha önce arıları kolza yakınına götürmek nasip olmadı.Arılığımla ekimin yapıldığı yer 8 9 km.
Daha önce bu bitkiden yararlanan arkadaşlat varsa yardımlarını bekliyorum 25 30 dekara yakın ekiminin yapıldığı tarla.
Kıştan sağsalim çıkan 157 arım var.hepsine yeterli olur mu?
Bulunduğum yer aydın nazilli.
Bizim burada subatın 10 u gibi çiçeklenmeye başlayıp nisan başına kadar çiçek devam ediyor.
https://m.youtube.com/watch?v=FTkcpfE7-Pw
lenox yem şalgamı hayvanlar için yüksek proteinli ve bal arıları için çok cazip olduğu nu bende duydum,çiçek açtığında çiçeklerden bal kokusu geliyor diye arkadaşlardan duymuştum,kendi tecrübem ve deneyimim hatta uygulamam olmadığı için şahsi olarak yorumum yoktur…
tohumu araştırdım ama bulamadım…
Tohumun satışını yapan birkaç web sitesi görmüştüm. 25-30 tl kg fiyatı. Dekara 1 kg tohum atılıyormuş.
25 tl ise ve dekara 1 kg yetiyorsa alınıp denenmesi gerken bir bitki,hangi sitede gördünüz,2 kilo alıp denemeyi düşünüyorum…
teşekür ederim özer, çok sağol
Ekilecekse eşdeğer olmasını düşünmeyin “kanola” ekseydiniz.
Kanola sonbaharda ekilir ama sıcak bölgede ekimini tarım ilçeye danışmak gerekir.
Murat abi bunun ekimide kanolayla aynı zamanda eylül sonu ekim başı gibi ekiliyor.Fakat biz aydında bırakın - yi 8 10 derecenin altını görmediğimiz için sanırım o yüzden burda erken çiçekleniyor.Dediğiniz gibi özellikle arı için ekimi yapılacaksa kanola daha mantıklı hem tohum fiyatı yarı yarıya nerdeyse. Fakat evde bir iki baş hayvan varsa kolza cazip.
Hayvan yemi için ekilen yem kolzası da denilen bu bitkiyi yakınıma bir kere ektiler arılar yararlandılar.
Sizde de ilerde yem amacı düşünülürse ekilebilir.
Kolza 70 li yıllarda Türkiye de ekiliyordu.
Kolzadan çıkarılan yağın insan sağlığına uygun olmadığı için ekimi bırakıldı.
Sonra kolza gitti orası burası parmaklanmış yani genetiği değiştirilip kanalo olarak geri döndü.
25 dekara 160 arı fazla mı gelir Murat abi ?
Kanalo gibi sanırım o kadar arı çok gelmez.
Çiçeğin açıp bitmesi 1 ay kadar sürer. zaman açısından bir çok bitkiden daha uzun sürüyor.
Kanolanın çok olduğu yörede çiçek açınca arı beslemeye gerek kalmıyor.
Murat abi daha iyi bilir ama kanola açtığı dönemde arıcılar çok yoruluyordu Hayrabolu’da. Kanola da güzel polen geliyor ve oğula meyil veriyor arılar.
Nazilli ovasının tam orta yerinde bu kolza ekilen tarla en yakın arılık benimki var oda 8 km. O yüzden tarlanın yanına taşımayı düşünüyorum.25 dekar ekili alan 160 arıya az mı gelir bende onu merak ediyorum.
Kovanları zamanı gelince taşıyınız.
O kadar kolzanın az geleceğini düşünmeyiniz, çünkü diğer yerler çıplak çöl değil ki oralardan da yararlanır.
İzin verilirse hemen tarlanın yanına koyunuz.
Tarlanın ortasına konulan arıyla kıyısına konulan arının verimi % 40 farklıymış, sizde ortasına koyamıyacağınıza göre yakına koyarsınız.
Tarla sınırının üzerine sıralıcam kovanları.arazi sahibi kendisi söyledi arıları koyar mısın diye. Geçen sene baska biri koymuş arı yokken tohumlanması daha az oldu o yüzden arı koydurtcam sen olmaz dersen geçen sene koyan adama söylücem dedi. Ben zaten hemen kabul etmiştim hepsi olmasada yarısını.
Hayvan yemi olacağı için ilaçlama olmaması gerekir. onu konuşunuz.
Hasatı yeşil yapacağına göre çiçeklenme süresini takip ediniz ki çiçekler geçmeye başlayınca biçsinler.
Mısır silajına göre çok sulu oluyomuş.Bu sebeple kurumaya yakın silaj yaptıgını söyledi.hatta o halde bile silajın her tonuna 30 kilo saman eklediğini suyunu çekmesi için.ilaçlanma olmayacın için o konuda rahatım.Başta 30 40 kovanı koyarım.çalışma durumuna göre hepsini taşıyacağım artık.