KAPALI YAVRULU CITALARIN NAKLİ

Benim sormak istediğim üç adet koloni alacağım bu kolonileri karakovana aktaracağım buradaki kapalı yavrulu cıtaları bir kovan içersinde arısız iki saatlik mesafedeki fenni kovanlara vermek üzere taşısam bir sakıncası varmıdır. Benim bu taşıma esnasında yapacagım veya yapmam gereken herhangi bir şey varmıdır?

Kuluçka bölgesinde sıcaklığın 35-36 derece olması gerekiyor bildiğim kadarıyla. Taşıma esnasında yavruları üşütmemeniz gerekir. Konya’da öğlen saatlerinde taşıma yapıldığında bence problem olmaması lazım.

arısyla götürmenize engel nedir. işi riske atmasanız. Hem ayrıca gittiğiniz yerde kara kovana aktarma işini nasıl yapacaksınız. Şayet çerçeveleri keserek aktaracaksanız oradada zaman kaybedeceksiniz. iyiden iyiye üşüteceksiniz yavruyu

anasız bir kovanda yaptırdığım iki adet ana nın birini alarak çiftleştirme kutusuna bir miktar arıyla koydum.ancak alt delik acık olduğundan ana dahil ,hepsi alttan cıkıp uctular.öğrenmek istediğim ana eski kovanına dönebilirmi.selamlar

kolonileri aldığım yer ile karakovana koyacagım yer 10 km burada karakovanın küçüğü yani bir kişi rahat taşır bu küçük karakovana fenni kovandaki arıları tamamen cırpıp bu küçük karakovanı fenni kovanın yerine bırakıyoruz burada akşam üzerine kadar kalıyor dagdaki tarlacılarda buna giriyor akşam arıları bu taşıma aparatı ile taşıyıp yerindeki karakovana aktarıyoruz benim bu aktarma sonucu boşa cıkan yavrulu cıtaları taşımak istiyorum bazende bu tür kolonileri alırken sadece arısını pazarlık edip alıyorsun bu yavrulu cıtalar arıcıya kalıyor cıtalarıyla pazarlık edersen fıyat farklı oluyor zaten ben sadece kapalı olnlarda taşımak istiyorum kendimde yapay ogul elde ettim bu yapay ogulları desteklemen için taşıyacagım olursa

Arısız taşımak uygun değil.

Teşekür ederim ha ben zayıf kolonilerime fayda olurmu diye düşünmüştüm

Kovanları taşırken,çerçeveleri kovana ufak tel çivilerle sabitlemek lazım ki,yolda çerçeveler kaymasın.Gerekirse çıtalarla çerçeve üstleri desteklenmeli.

Kara kovanı ve kolonileri bölmelerin yanına getirseniz.

Kara kovana arıları, bölmelere yavrulu petekleri kısa sürede dağıttıktan sonra gerekirse, akşam tüm

Arılar kovana döndüğünde kara kovanlarınızı taşısanız olmuyor mu ?

Arı naklinde sanırım biraz tedirginlik var.Daha doğrusu kovan aktarmada.Geçen yıl başlarken bir arkadaşım teşvik olsun diye
bir kovan verdi.Hazırlığımı yaptım ve almaya gittik.0,500 gramlık kek hazırlyıp kovanın ortasına koydum.Zaten verilen 4-5
çıta gibi.(25x18) 14 km ötede kovanlarımın yanına getirip bıraktım ve ağzını açmadım.6 saat öylece durdular.Akşam üstü
kapağı açtığımda hızla tanıma uçuşu başladı.İki gün sonra da keki alıp 3/1 oranında şerbet verdim ve petek örümü başladı.
İki günde bir açarak kontrollerini yaptığım kovan kışa 9 çıta girdi ve çıktığında 12 çıta idi.Bölerek çoğalmaya devam ettiriyorum.
Bölerken ana gözlerinin iyilerini bırakıp diğerlerini bozuyorum.Bazen de oğula yeltenenlerden çalıp analandırıyorum.
Yazın sıcakta seyrek şurup petek örmeyi destekliyor.Ben içine 100 gr polen eritip öyle veriyorum.Yalnız polenli şurup
beklerse ekşiyor.İhtiyaç kadar yapılırsa heder olmaz sanırım.Herkese sağlık ve başarılı çalışmalar.

Sayın H.mayıntürk,polen eritilerek arıya verilmeyeceğini ustalarımız buradan defalarca yazdılar sanırım okumadınız,bu tür yanlış işlemler arının sindirimini bozar.

Alacağınız 3 koloninin 2 sini aktarıp yavrulu petekleride kalana vererek nakledebilirsiniz.
10 km ileriye taşınacaksa fenni kovanda taşıyıp yerinde aktarmak daha mantıklı. Nasılsa akşam olması beklenecek nakil için.
20 km ekstra yol için kafa patlatmaya değmez.
Hiç yavrusuz karakovana aktardığınız arıların nufusunun 20 gün sonra yarıyarıya azalacağı riskini sanırım başından kabullendiniz.
Bence değmez.